09.07.2013

واگذاری مسئولیت ‌به نمایندگان اقلیت‌های قومی، آزمونی برای اجرای وعده‌های روحانی

دویچه‌وله: در مناطق قومی حامیان روحانی در انتخابات شوراها اکثریت آرا را آوردند. انتظار می‌رود پست‌های کلیدی استانداری به نمایندگان آنها واگذار شود. سپردن این پست‌ها آزمونی برای اجرای وعده‌های روحانی قلمداد می‌شود.

هم‌زمان با رایزنی‌ها بر سر انتخاب اعضای کابینه حسن روحانی، در نواحی قومی کشور نیز تلاش‌هایی برای واگذاری پست‌های مدیریتی به حامیان روحانی آغاز شده است.

برخی از نمایندگان اقلیت‌های قومی به دویچه وله گفتند، اظهارنظر قطعی درباره اجرای وعده‌های روحانی فعلا زود است، اما به عقیده ‌آنها واگذاری مسئولیت‌های محلی به نیروهای شایسته بومی و مشارکت قومیت‌ها در کابینه را می‌توان آزمونی برای اجرای وعده‌های بعدی آقای روحانی تلقی کرد.

چه کسی استاندار سیستان و بلوچستان می‌شود؟

پایگاه خبری تحلیلی “ندای زاهدان” که توسط جمعی از روزنامه‌نگاران قدیمی استان سیستان و بلوچستان اداره می‌شود و به صورت رسمی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به ثبت رسیده است، در مطلبی تحت عنوان “چه کسی استاندار سیستان و بلوچستان می‌شود؟” خاطرنشان می‌کند: «اعضای ستاد روحانی در استان که عمدتا از فعالین سیستانی هستند و فضا را انحصارا در اختیار خود نگه داشته و از فضا‌دادن به طیف بلوچ خودداری می‌کنند، سخت در تلاشند تا استانداری سیستانی را پشت میز بنشانند.»

به نوشته ندای زاهدان: «طیف بلوچ نیز که از ستاد روحانی در استان ناامید شده اقدام به برقراری ارتباط مستقیم با ستاد تهران کرده و از طریق تشکیل کارگروهی مجزا برنامه‌های خود را پیگیری می‌کند. این کارگروه بعد از دیدار مولوی عبدالحمید با روحانی تشکیل شده است و چند چهره سیاسی، فرهنگی و مذهبی در آن عضویت دارند.»

بنابه نوشته ندای زاهدان اولویت اول این طیف انتخاب استاندار بلوچ است. ستاد مرکزی تهران نیز با توجه به نقش اهل سنت و مولوی عبدالحمید در آرای روحانی در استان توجه ویژه‌ای به این گروه دارد و قول‌های مساعدی برای آینده به آنها داده است.

چه کسی شهردار گنبد کاووس می‌شود؟

پیروزی نامزدهای حامی روحانی در انتخابات محلی گنبد کاووس این بار امکان روی کار آمدن یک شهردار ترکمن را هم در این شهر فراهم کرد. در گنبدکاووس که در دوره قبل در شورای شهر آن از نمایندگان ترکمن خبری نبود، این‌بار علاوه بر نمایندگان اصلی حتی معاونین اعضای شورای شهر نیز از میان ترکمن‌ها انتخاب شده است.

بنر تبلیغاتی عكسی از حسن روحانی و قادیر اونق یک كاندیدای شورای شهر بندرتركمن بنر تبلیغاتی عكسی از حسن روحانی و قادیر اونق یک كاندیدای شورای شهر بندرتركمن

تحلیل‌گران محلی به دویچه وله گفتند، مسئولین محلی انتظار پیروزی مطلق نامزدهای حامی روحانی را نداشته‌اند. ترکمن‌ها اکنون انتظار دارند روحانی با سپردن برخی مسئولیت‌های استانی به ترکمن‌ها موافقت کند.

تارنمای محلی “اولکامیز” که در استان گلستان فعالیت دارد، ضمن اشاره به پیروزی مطلق ترکمن‌ها در گنبدکاووس در این رابطه می‌نویسد: «چه كسی شهردار گنبد می‌شود؟ این سئوالی است مهم كه مدتی است ذهن افكارعمومی را به خود مشغول كرده است. سئوالی كه هنوز پاسخ آن روشن نیست و گزینه‌های متعددی در مورد آن پیش‌بینی می‌شود.»

سایت محلی اولکامیز یادآور می‌شود: «آقای رئیس جمهورمنتخب قول سپردن امور مناطق ملی را به نیروهای همان منطقه داده است. تنها قول رئیس جمهور کافی نیست، بلکه مطالبه و پیگیری آن از جانب روشنفکران و فعالین منطقه نیز شرط لازم آن است.»

درخواست‌های قومی فراتر از انتخاب استاندار

عبدالله سهرابی، نماینده کرد در دور ششم مجلس و سردبیر هفته نامه توقیف شده “روژهه‌لا” اما می‌گوید، درخواست‌های قومیت‌ها فراتر از انتخاب یک استاندار محلی است. وی در گفت‌وگو با دویچه وله تاکید کرد که برای اجرای تعهدات روحانی برای قومیت‌ها پیگیری می‌شود و مردم در انتظار اجرای بیانیه‌۱۰ ماده‌ای مربوط به قومیت‌ها و اقلیت‌های دینی هستند.

بشنوید: مصاحبه با عبدالله سهرابی

عبدالله سهرابی جزو کسانی است که بیانیه اقوام و اقلیت‌های دینی را به آقای روحانی پیشنهاد کردند. وی دراین رابطه می‌گوید:«ما پیش از روحانی در ستاد آقای هاشمی ۱۰ ماده را شامل خواسته‌‌های فرهنگی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی و مذهبی اقوام و مذاهب دیگردادیم که آقای هاشمی پذیرفتند، منتهی وقتی ایشان رد صلاحیت شدند، مجددا با آقای روحانی شروع کردیم و او هم پذیرفت و منتشر کردند و در سنندج هم تاکید کردند که متعهد می‌شود تا آن را اجرا کند.»

سهرابی در گفت‌وگو با دویچه وله تاکید کرد: «الان ما در این مرحله آن را پیگیری می‌کنیم و توقع داریم که آقای روحانی به این تعهداتش عمل بکند و این بیانیه را اجرایی کند.»

نشست با مشاور عالی حسن روحانی

به نظر سهرابی اجرای برخی از درخواست‌های مربوط به قومیت‌ها نیاز به زمان دارد. وی می‌افزاید: «ما جلسه‌ای را با آقای نعمت‌زاده مشاور عالی آقای روحانی داشتیم و نامه‌ای را هم فعالین نوشتند و دادند و درخواست کردیم که از هم اکنون مفاد بیانیه ۱۰ ماده‌ای در دستور کار قرار بگیرد و مشاور عالی روحانی قول دادند پیگیری خواهند کرد. اما هنوز کابینه تشکیل نشده و نمی‌دانیم چگونه عمل خواهد شد.»

سهرابی تاکید می‌کند که آقای روحانی وعده دادند استاندارها از خود مناطق انتخاب شوند. سهرابی نتیجه می‌گیرد، مردم کرد به برنامه‌های روحانی رای دادند. اقوام ۲۰ درصد بیشتر از میانگین کشوری به آقای روحانی رادی دادند و تا همان میزان نیز باید در مدیریت دولتی سهیم باشند.

“مهم‌ترین دغدغه مردم کرد رویکرد امنیتی است”

سامان رسول پور، روزنامه نگار کرد ایرانی سامان رسول پور، روزنامه نگار کرد ایرانی

سامان رسول‌پور، روزنامه نگار کرد مقیم سوئد هم به دویچه وله می‌گوید: «تغییر رویکرد امنیتی به مسائل کرد، عاجل‌ترین درخواست نخبگان و مردم کرد است که اتفاقا خود آقای روحانی در سفر به کردستان قول داد که تجدید نظرشود. پست‌هایی چون استانداری، فرمانداری‌ها و رئیس ادارات به افراد مورد اطمینان دستگاه‌های امنیتی سپرده ‌شده است. رای‌دهندگان اکنون انتظار دارند که در سپردن این مقام‌ها به افراد غیربومی تجدید نظر بکنند و از نخبگان شایسته محلی استفاده کنند. تدریس زبان مادری هم جزو این انتظارات است.»

به نظر آقای رسول‌پور مهم این است که افراد شایسته و خوشنام مناطق این امکان را داشته باشند که در مدیریت شهرهای کردنشین نقش داشته باشند.
عبدالله سهرابی، نماینده کرد در مجلس ششم که جزو پیشنهادکنندگان بیانیه ۱۰ ماده‌ای مربوط به قومیت‌ها و اقلیت‌های دینی به آقای روحانی بود نیز به دویچه وله می‌گوید: «ما امیدواریم که آقای روحانی به وعده‌های خود که برای قومیت‌ها داده‌اند، متعهد باشند و بخشی از تبعیض‌ها را که نهادینه شده است نیز بردارند.»

آگاهان به مسائل قومیت‌ها که با دویچه وله صحبت کردند تصریح می‌کنند که انتقال قدرت در ساختارهای اداری مناطق قومی و واگذاری پست‌های کلیدی به نمایندگان بومی شایسته، می‌تواند امید برای تغییر در این نقاط کشور را بیشتر کند.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates