گزارش تحقیقی؛ بودجه شورای عالی حوزههای علمیه «پنج برابر» یارانه شیرخشک و دارو
صدای آمریکا: در شرایطی که در ماههای اخیر شهروندان ایرانی با مشکل کمبود شیر خشک مواجه بودهاند، پایگاه دادههای باز ایران با انتشار گزارشی نشان داده که بودجه شورای عالی حوزههای علمیه ایران پنج برابر بودجه اختصاص یافته برای تامین دارو و شیرخشک است.
حکومت جمهوری اسلامی میگوید که بخشی از هزینههای مصرف شیرخشک خانوادهها را با یارانه دارو تامین میکند. برخی گزارشها هم حاکی از این است که دولت تامین شیرخشک مورد تقاضا را به یک کارخانه در ترکیه واگذار کرده است.
اما بنا بر گزارشی که پایگاه دادههای باز ایران روز شنبه ۲۰ آبان منتشر کرد، دادههای تولید، صادرات، و واردات و مصرف شیر خشک نشان میدهد که وضعیت ۲۰ تا ۳۰ درصد شیرخشک تولیدی در ایران نامشخص است.
آمار انجمن تولید کنندگان شیرخشک ایران نشان می دهد که تولید شیرخشک تولیدی و صنعتی در سال ۱۴۰۱ به ۲۰۰ تا ۲۴۰ هزار تن رسیده در حالی که آمار مصرف داخلی شیرخشک حدود ۶۰ هزار تن در سال است.
از سوی دیگر آمار گمرک ایران نشان میدهد که در سال ۱۴۰۱ ، ۱۰۱ هزار تن شیرخشک صادر و حدود ۱۲۱۳ تن شیرخشک به کشور وارد شده است.
به این ترتیب تکلیف چیزی بین ۳۵ تا ۷۵ هزار تن شیرخشک مشخص نیست و گمان بر این است که این شیرخشکها یا انبار شده یا به خارج از کشور قاچاق شدهاند و به این ترتیب خانوادهها در تامین غذای مورد نیاز نوزادانشان با مشکل مواجهند.
در پی بحرانی شدن وضعیت تامین شیر خشک در ایران و جیرهبندی آن در بسیاری از مناطق کشور، بخش فارسی «صدای آمریکا» در گزارشهای مختلف به این موضوع و سرگردانی پدران و مادران بین داروخانههای شهرها پرداخته است.
فرامرز خدائیانچگینی، مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو، اوایل سال ۱۴۰۲ مدعی شده بود که «کمبود شیر خشک» در ایران وجود ندارد و گزارشهای مربوط به فروش آن با «کد ملی» نادرست است.
اما نیمه مهر و در پی افزایش گزارشها از «کمیاب شدن شیرخشک در ایران»، سازمان غذا و دارو، از زیرمجموعهای وزارت بهداشت جمهوری اسلامی، اعلام کرد که فروش شیرخشک در داروخانهها از پنجشنبه بیستم مهر «تنها با ارائه کد ملی نوزاد ممکن است.»
پیام برای این مطلب مسدود شده.