مراسم یادبود کشتهشدگان آبان خونین در شهرهای مختلف ایران برگزار شد
ایران اینترنشنال: در ادامه برنامههای یادبود سالگرد کشتهشدگان آبانهای خونین ۱۳۹۸ و ۱۴۰۱، روزهای پنجشنبه و جمعه ۲۵ و ۲۶ آبان مراسم بزرگداشت شماری از قربانیان این قتلهای حکومتی در شهرهای مختلف ایران برگزار شد.
اعتراضات آبان ۱۳۹۸ در ایران در واکنش به افزایش ناگهانی و شدید قیمت سوخت آغاز شد اما خیلی زود ماهیت ضدحکومتی به خود گرفت.
این تجمعات اعتراضی علیه جمهوری اسلامی در ۲۴ آبان در برخی مناطق آغاز شد و طی یک هفته به ۲۹ استان و صدها شهر گسترش یافت.
شدت سرکوب اعتراضات باعث شد این اتفاقات به «آبان خونین ۹۸» مشهور شود.
در جریان این اعتراضات هزار و ۵۰۰ نفر به دست ماموران حکومتی کشته شدند.
سال گذشته با فرا رسیدن سالگرد کشتار معترضان آبان ٩٨ و در میانه خیزش سراسری ایرانیان به دنبال قتل حکومتی مهسا (ژینا) امینی در بازداشت پلیس گشت ارشاد، فراخوانهای گستردهای برای اعتراض و اعتصاب سراسری و همچنین تجمع و تظاهرات در شهرهای کوچک و بزرگ ایران و دیگر نقاط جهان منتشر شد.
یادبود جانباختگان اعتراضات آبان ۱۴۰۱
در جریان این اعتراضات در شهرهای مختلف ایران دهها تن با شلیک مستقیم گلوله نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی جان خود را از دست دادند.
در روزهای گذشته و به دنبال فراخوان تعدادی از خانوادههای کشتهشدگان سالهای ١٣٩٨ و ۱۴۰۱، مراسم آنها در روزهای پنجشنبه و جمعه برگزار شد.
روز جمعه ۲۶ آبان، شهروندان با گذاشتن گل بر مزار حمیدرضا روحی، معترض کشتهشده در خیزش انقلابی ۱۴۰۱ یادش را گرامی داشتند.
ویدیوهای رسیده به ایراناینترنشنال نشان میدهند جمعی از شهروندان شامگاه ۲۵ آبان هم بر مزار حمیدرضا روحی شمع روشن کرده و دستههای گل گذاشتند.
مهرداد آقافضلی، پدر یلدا آقافضلی، روز جمعه با انتشار ویدیویی از دخترش در اینستاگراماز حضور خود بر مزار او خبر داد و نوشت: «یلدا، بابا، تمام تفریح ما شده آمدن سر مزار تو و دیدن عکسها و فیلمهای تو.»
یلدا آقافضلی، جوان معترض ۱۹ سالهای بود که در جریان خیزش انقلابی بازداشت و زندانی شد و چند روز بعد از آزادی در ۲۰ آبان ۱۴۰۱ به شکلی مشکوک جان باخت.
یلدا پیش از مرگ در گفتوگو با دوستش پس از آزادی موقت با خوشحالی به او گفته بود ماموران امنیتی و بازجویان در پروندهاش نوشتند: «متهم اظهار پشیمانی نکرد.»
۲۵ آبان ۱۴۰۱ در سومین سالگرد کشتهشدگان آبان خونین ۹۸، کیان پیرفلک، سپهر مقصودی، آرتین رحمانی، میلاد سعیدیانجو، رضا شریعتی، اشرف نیکبخت، علی مولایی و علی محمدی با شلیک گلوله نیروهای امنیتی در ایذه کشته شدند.
روز پنجشنبه ۲۵ آبان مراسم نخستین سالگرد کشته شدن آرتین رحمانی بیانی در روستای پیان از توابع شهر ایذه برگزار شد.
ویدیوی منتشر شده در شبکههای اجتماعی شیون همراه با رقص هنگامه چوبین بر مزار فرزندش آرتین رحمانی را نشان میدهد.
آرتین رحمانی متولد ۱۳۸۴ بود و همزمان با تحصیل، بهطور پارهوقت در یک مکانیکی کار میکرد.
آرتین ۱۶ ساله شامگاه ۲۵ آبان ۱۴۰۱ با شلیک مستقیم گلوله نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی جان خود را از دست داد.
او پیش از کشته شدن در یادداشتی برای مادرش نوشته بود: «شرمندهام مادر، میخواهم در راهی قدم بگذارم که شاید جوانیام را نبینی.»
ماموران حکومتی به خانواده رحمانی فشار آوردند که پیکر آرتین را به عنوان «شهید» در تپه شهدای ایذه به خاک بسپارند اما خانوادهاش قبول نکردند و پیکرش با نوای ساز و دهل بختیاری و نواختن ترانههای حماسی این منطقه از جمله «دایه دایه وقت جنگه» به خاک سپرده شد.
روز ۲۵ آبان، اولین سالگرد کشته شدن سپهر مقصودی نیز در آرامستان «روضهالزهرا» در ایذه برگزار شد.
سپهر متولد پنجم تیر ۱۳۸۷ بود و در جریان اعتراضات ایذه با شلیک گلوله جنگی به سرش کشته شد.
علاوه بر این، مراسم اولین سالگرد حمیدرضا شریعتی که شامگاه ۲۵ آبان ۱۴۰۱ با شلیک مستقیم گلوله نیروهای امنیتی کشته شده بود، پنجشنبه ۲۵ آبان در «بهشت زهرا»ی ایذه برگزار شد.
طاهره خوشکلام، همسر جواد رضایی، معترض کشتهشده در خیزش انقلابی نیز با انتشار ویدیویی از مزار همسرش در اینستاگرام نوشت: «آسیاب به نوبت، چرا که رفتن تو به مرگ طبیعی نبود که بگویم مرگ حق است و به عادات قبل برگردم. کشتن تو جنایت علیه مهربانی و جنایت علیه انسانیت بود.»
جواد رضایی روز ۲۵ آبان ۱۴۰۱ با شلیک ماموران حکومت در لاهیجان کشته شد.
پیام برای این مطلب مسدود شده.