20.05.2024

ادامه واکنش‌های جهانی به خبر مرگ ابراهیم رئیسی و همراهانش

تصویر منتشر شده در رسانه‌های ایران از لاشه هلیکوپتر حامل ابراهیم رئیسی و هیات همراه

صدای آمریکا: انتشار خبر مرگ ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم جمهوری اسلامی و هیات همراه او در یک سانحه هوایی واکنش‌های گسترده‌ای از سوی کشورهای مختلف جهان، رسانه‌ها و کارشناسان امور ایران به همراه داشته است.

محمد شیعه السودانی، نخست وزیر عراق در بیانیه‌ای ضمن ابراز تاسف، خبر مرگ ابراهیم رئیسی و حسین امیرعبداللهیان، رئیس جمهوری و وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی و همراهانشان را «غم‌انگیز» و «ضایعه‌ای برای علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی و مردم ایران» خواند.

امیر قطر، شیخ تامین بن حمد الثانی، در شبکه اجتماعی ایکس مرگ ابراهیم رئیسی، حسین امیرعبداللهیان و هیات همراه آنها در سانحه سقوط بالگرد را به «دولت جمهوری اسلامی و مردم ایران» تسلیت گفت.

شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان، ضمن تسلیت برای مرگ ابراهیم رئیسی و همراهانش گفت به نشانه ادای احترام یک روز عزای عمومی اعلام می‌کند و پرچم کشورش نیمه افراشته خواهد بود.

نارندرا مودی، نخست وزیر هند نیز در شبکه اجتماعی ایکس برای مرگ ابراهیم رئیسی اظهار تاسف کرد و گفت: «سهم او در تحکیم روابط دوجانبه هند و ایران همیشه در یادها باقی خواهد ماند.»

شبه‌نظامیان حماس و حوثی‌های یمن وابسته به حکومت ایران نیز برای مرگ ابراهیم رئیسی اظهار تاسف کردند.

امارات متحده عربی و فطر در بیانیه‌های جداگانه‌ای مرگ رئیسی و همراهانش را تسلیت گفتند.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه ابراهیم رئیسی و امیرعبدللهیان را «دوستان واقعی» روسیه خواند.

اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای «تسلیت صمیمانه» این اتحادیه را برای مرگ ابراهیم رئیسی و همراهانش ابراز کرد.

انتشار خبر مرگ ابراهیم رئیسی و همراهانش واکنش رسانه‌ها و تحلیلگران امور ایران را نیز در پی داشت.

مجله خبری سیاسی-اقتصادی «فارین پالیسی» نوشت: مرگ رئیسی پایان یک دوران کوتاه اما متحول کننده‌ای در سیاست جمهوری اسلامی بود که ایران را در مسیری دشوار قرار داد و خاورمیانه را به آستانه جنگ منطقه‌ای سوق داد. این نشریه می‌گوید رئیسی در نزدیک به سه سال قدرت، سیاست داخلی و سیاست اجتماعی ایران را در مسیر محافظه‌کارانه‌تری قرار داد و در سیاست خارجی آشکارا چهره خصمانه‌تری در مقابل آمریکا در منطقه از خود نشان داد.

روزنامه آنلاین آمریکایی «پُلیتیکو» در معرفی ابراهیم رئیسی نوشت: رئیسی، ۶۳ ساله، روحانی محافظه کار و رئیس سابق قوه قضائیه مسئول دهه‌ها سرکوب وحشیانه علیه آرمان‌های مردم خود برای آزادی‌های شخصی و دموکراسی بیشتر، بازداشت، شکنجه و اعدام ده‌ها هزار تن از مخالفان رژیم اسلامی بود.

نیویورک پُست، یکی از قدیمی‌ترین روزنامه‌های ایالات متحده نوشت: بنا به گزارش رسانه‌ دولتی ایران ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری تندرو جمهوری اسلامی پس از سقوط بالگرد حامل رئیس جمهوری منفور موسوم به «قصاب تهران» در منطقه‌ای دورافتاده در ایران کشته شد.

وب‌سایت خبری تحلیلی غیرانتفاعی «کانورسیشن» نوشت: «آشفتگی داخلی در دوره ریاست جمهوری رئیسی با تغییر در نقش منطقه‌ای و بین‌المللی ایران همراه بوده است. خامنه‌ای به عنوان ولی فقیه در سیاست خارجی حرف آخر را می‌زند. اما رئیسی ریاست دولتی را بر عهده داشت که مسیر تقابل با دشمنان خود، به ویژه ایالات متحده و اسرائیل را ادامه داد.»

کریم سجادپور، تحلیلگر در بنیاد کارنگی در شبکه اجتماعی اکس نوشت: «مرگ ابراهیم رئیسی یک بحران جانشینی در ایران ایجاد می‌کند. او و مجتبی خامنه‌ای تنها مدعیان جایگزینی آیت الله خامنه‌ای رهبر ۸۵ساله (پدر مجتبی) هستند. در فرهنگ سیاسی توطئه‌گرایانه ایران، کمتر کسی باور می‌کند که مرگ رئیسی تصادفی بوده است.»

آرش عزیزی، مدرس ارشد دانشگاه کلمسون و کارشناس «مرکز برای خاورمیانه و نظم جهانی» نیز به خبرگزاری رویترز گفت: «همه انتظار داریم که پس از مرگ خامنه‌ای، یک مبارزه بیرحمانه برای قدرت آغاز شود. شاید با این حادثه [مرگ رئیسی] این مبارزه شروع شده باشد.»

رسانه‌های حکومتی جمهوری اسلامی صبح روز دوشنبه خبر کشته شدن ابراهیم رئیسی، حسین امیرعبداللهیان، امام جمعه تبریز و دیگر سرنشینان بالگرد را رسما تایید کردند.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates