19.07.2013

بی‌بی‌سی فارسی و اسطوره‌سازی

خودنویس: بخش فارسی سرویس جهانی غول رسانه‌ای بی‌بی‌سی به گفته آقای هاشمی حرفه‌ای عمل می‌کند. قسمتی از سخنان آقای رفسنجانی در کتاب صراحت‌نامه:
«در مورد شبکه بی‌بی‌سی فارسی صحبت می‌کنید؟

– هم عربی و هم فارسی. اینها حرفه‌ای عمل می‌کنند. خبرنگاران و گوینده‌های ورزیده‌ای دارند و از لحاظ جامعه‌شناسی و روابط عمومی مطلعند. در خیلی از جاها خبرنگار دارند و با سیاستی که خودشان دارند، خبرها را انتخاب می‌کنند و به خورد مردم می‌دهند، یعنی از لحن و شیوه‌هایی که تجربه شده استفاده می‌کنند. حرف‌ها را فشرده می‌زنند و سعی می‌‌کنند موذیانه اهداف خود را القا کنند.»
سخنان آقای رفسنجانی بسیار دقیق و متین است و فقط باید نکته‌ای بدان اضافه شود. این نکته ظریف که مخاطبان رسانه‌ای به صورت عام با وجود این‌همه گوشی‌های هوشمند، تبلت ها و فناوری ارتباطات دیگر آن موجودات زبان بسته و یک سویه سال‌های پیش نیستند.
پدران و مادران ما بارها گفته‌های آقای رفسنجانی در مورد بی‌بی‌سی فارسی را تجربه کرده‌اند، تجربه‌ای که از آقای خمینی در روزگاران بی‌رسانه اسطوره‌ای ساخت.

بی‌بی‌سی به راستی حرفه‌ای کار می‌کند و ما به عنوان مخاطب نیز به‌راستی هوشمند! یکی از زرنگی‌های بی‌بی‌سی فارسی، ایجاد دنبالک‌هایی در صفحه اصلی است به نام «ناظران می‌گویند…»

[چنین به‌نظر می‌رسد] حرف دل بی‌بی‌سی فارسی را در این صفحات راحت‌تر و با پیچیدگی کمتری میتوان به خوبی فهمید. از یک سو بی‌بی‌سی فارسی با این عنوان که این مطالب فقط بیان دیدگاه نویسندگان آن است از مسولیت محتوای آن شانه خالی می‌کند و از سویی دیگر پیچ این صفحات و کلید ورود مطالب بدانجا در دست آقای صبا و همفکران محترم است.

یادداشت اخیر زیر نام واپسین تصمیم؛ هاشمی کیش و مات می کند؟ و ساختن اسطوره از آقای هاشمی را نیز به همین چشم باید نگریست، ساختن و پردازش اسطوره‌های اصلاح‌طلب!

در قسمت هایی از این یادداشت می‌خوانیم:

«علیرغم دستیابی به اهداف مذکور، پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری اما نه پایان ماموریت او که تنها نخستین گامش خواهد بود در ایجاد تغییرات بنیادین در نظام.»

زهی خیال باطل که ما سخت گمراه بودیم! سخنان معمار و مغز متفکر انقلاب اسلامی، اکبر رهبرساز و سردار سازندگی را که حفظ نظام را غایت هدف خویش می‌داند، در همه این سال‌ها اشتباه برداشت کردیم.
اما نکته‌ای متناقض در این مقاله به چشم می‌آید و آن اینکه آقای هاشمی که در این مقاله به درستی ملایی چموش و زیرک ترسیم شده است و حتما هم اینگونه است، نظامی را طراحی و اجرا کرده است و حال میخواهد آنرا ویران یا بازسازی کند؟!
اینجاست که باید گفت آدم خردمند که این نمی‌کند، آنهم در فاصله ده سال بعد از طراحی و ساخت یک نظام! اگر هاشمی زیرک است می‌دانسته چه می‌ساخته و اگر زیرک نیست که اصل مقاله منتشر شده در آیت الله بی‌بی‌سی فارسی از بیخ و بن غلط است.
به نظر می‌رسد با زیاد شدن دست در رسانه‌ها و رشد بی‌نظیر رسانه‌های دولتی کمتر وابسته‌ و هم‌تراز از لحاظ اعتبار نظیر بخش فارسی صدای آلمان و فرانسه، بی‌بی‌سی راه دشواری در جذب و یا نگاه داشتن مخاطبان خود با توجه به سازوکار «اصلاحات‌دوستی» خود خواهد داشت.

—–

مطالب بلاگستان و کلیه مطالب رسیده از اعضا، معرف دیدگاه شخصی نویسندگان است نه سایت خودنویس

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates