«رفع مسئله» مهاجران افغان؛ وعده انتخاباتی قالیباف در پی ماهها مهندسی شبکههای اجتماعی
بیبیسی: محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس ایران که داوطلب انتخابات ریاست جمهوری نیز شده است از لزوم «رفع مسئله اتباع بیگانه غیرمجاز» در دولت آینده سخن گفت. این نخستینبار است که یک داوطلب نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری ایران در تبلیغات انتخاباتی خود به موضوع برخورد با مهاجران افغان اشاره میکند. آقای قالیباف چهارشنبه ۱۶ خرداد در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «چارهجویی قاطعانه برای حل مسئله چند بعدی اتباع بیگانه غیرمجاز از دغدغههای مهم مردم است.»
در ادامه این پست که به نظر میرسد بخشی از کارزار تبلیغاتی او برای انتخابات ریاست جمهوری باشد، آمده است: «بیعملی در این خصوص به ابعاد امنیتی، اقتصادی و اجتماعی آن دامن میزند. بر این موضوع اشراف کامل داشته و داریم و در دولت بعد نگرانیهای مردم را رفع خواهیم کرد.»
این وعده با توجه به مواضع پیشین او در مجلس در مورد طرحهای ساماندهی اتباع خارجی در سالهای گذشته، واکنشهای زیادی را در شبکههای اجتماعی برانگیخته و بعضی او را به «شعار دادن» و «بازی با کارت بیگانههراسی برای جمعکردن رای» متهم کردهاند.
بعضی از کاربران یادآوری میکنند که طرحهای «سازمان ملی مهاجرت» و «سازمان ملی اقامت» در مجلس تحت ریاست او هنوز بلاتکلیف ماندهاند.
گروهی دیگر از کاربران، این موضع آقای قالیباف را که پیشتر در مجلس هم به آن پرداخته بود، «وعده انتخاباتی» خواندهاند که به نوشته آنها «در همین برهه زمانی تاریخ مصرف دارد.» اما شماری زیادی از کاربران از وعده آقای قالیباف استقبال کردهاند و بر لزوم جلوگیری از ورود مهاجران «غیرمجاز» به ایران تاکید کردهاند.
شماری زیادی از کاربران چندین ماه است که با استفاده از هشتگ «اخراج افغانی مطالبه ملی» خواهان اخراج مهاجران افغان از ایران هستند.
این هشتگ و مطالبی به این مضمون در ماههای اخیر، هر از گاهی در شبکههای اجتماعی و پیامرسانها داغ میشود.
بررسی گروه شبکههای اجتماعی بیبیسی در آغاز شکلگیری این ترند نشان داد که دو گروه بیش و پیش از سایر کاربران این موضوع را «داغ» کردهاند؛ گروهی از هواداران و چهرههای دولت که با این که خود در سمت اجرایی مرتبط هستند، تلاش میکنند بخشی از نقصانها و ناکارآمدیها را به حضور مهاجران افغان در ایران نسبت دهند و گروهی از مخالفان حکومت که با عنوان «ایرانگرایی» و با تکیه بر احساسات ملیگرایانه درباره آنچه «تغییر بافت جمعیت» میدانند، هشدار میدهند و به تئوریهایی از جمله «چراغ سبز جمهوری اسلامی برای فرزندآوری و سربازپروری با مهاجران افغان» میپردازند.
با توجه به حسابهای کاربری که مطالبشان درباره موضوع مهاجران افغان در ایران دستبهدست میشد، میتوان گفت که داغ کردن این ترند در ابتدا به شکل مصنوعی و مهندسیشده آغاز شد و سپس هزاران کاربر عادی و احتمالا بدون توجه به اهداف احتمالی این پروژه به آن پیوستند.
هنوز ارتباط معینی میان حسابهای کاربری حامی آقای قالیباف با روند داغ شدن ترندهای ضد مهاجران افغان در ایران مشخص نشده است.
اما این نگرانیها از حضور مهاجران افغان که از چند ماه به این سو در مجلس و میان مقامهای دولت هم مطرح شده به بحثهای انتخاباتی ایران نیز راه یافته و آقای قالیباف نخستین کسی است که ساماندهی مهاجران را به عنوان یکی از وعده انتخاباتی خود بر شمرده است.
این درحالیست که صدها هزار شهروند افغانستان پس از به قدرت رسیدن دوباره طالبان به ایران پناه بردهاند که در میان آنها شمار زیادی از سربازان ارتش و کارکنان دولت پیشین هم هستند.
در ایران مطابق آمار وزارت کشور، افغانها حدود ۹۰ درصد اتباع خارجی مقیم آن کشور را تشکیل میدهند. همچنین جمعیت مهاجران افغان «پنج میلیون نفر» اعلام شده هرچند برخی از رسانههای داخلی این آمارها را «غیرواقعی» و بسیار کمتر از میزان واقعی آن خواندهاند.
در سال ۱۳۹۴ به دستور آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، همه کودکان افغان، فارغ از وضعیت اقامتی خانوادههایشان، اجازه یافتند در مدارس دولتی ایران ثبتنام کنند.
موضوع مهاجرت و مهاجران در سالهای اخیر در بعضی از کشورها، یکی از مهمترین موضوعاتی شده است که افکار عمومی هم نسبت به آن حساس شدهاند. از جمله در بریتانیا مثل انتقال مهاجران به رواندا و یا در آمریکا مانند ساخت دیوار در مرز مکزیک و به روال مشابه در برخی ز کشورهای اروپایی، چگونگی مقابله با مهاجرتهای غیرقانونی، یکی از برنامههای اساسی نامزدهای پست ریاستجمهوری یا نخستوزیری شده است.
بعضی از ناظران و جامعهشناسان، چهرههای سیاسی را متهم میکنند که با پروژههای «بیگانههراسی» و «ترس از خارجیها»، موضوع جلوگیری از ورود و اخراج آنها را به کارتی برنده برای جلب رای طبقه محافظهکار تبدیل کردهاند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.