انتقادهای گسترده از آزادی حمید نوری: شرمآور است، جمهوری اسلامی را به ادامه گروگانگیری تشویق میکند
صدای آمریکا: حمید نوری، دادیار پیشین زندان گوهردشت کرج، پس از مبادله با دو سوئدی زندانی، روز شنبه ۲۶ خرداد، به ایران بازگشت.
انتشار این خبر انتقادهای گسترده سازمانهای حقوق بشری و نیز شماری از روزنامهنگاران و فعالان حقوق بشر را به همراه داشته است. درهمین حال، شماری از هواداران سازمان مجاهدین خلق ایران تظاهراتی را در استکهلم در اعتراض به آزادی حمید نوری برگزار کردند.
آنها در انتقادهای خود با «شرماور» خواندن تصمیم دولت سوئد برای آزادی حمید نوری گفتند که این اقدام جمهوری اسلامی را در سیاست به گروگان گرفتن اتباع خارجی تشویق خواهد کرد.
در این ارتباط، وبسایت سازمان مجاهدین خلق ایران روز شنبه با انتشار تصاویر و فیلمهایی از تظاهرات شماری از هواداران خود در اعتراض به تصمیم دولت سوئد برای آزادی حمید نوری خبر داد.
این سازمان از آنچه «معامله ننگین برای آزادی دژخیم حمید نوری» نامید، انتقاد کرد.
همچنین محمود امیریمقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، نوشت: «آزادی حمید نوری توسط دولت سوئد یک برگ شرمآور دیگر در تاریخ سیاست خارجه کشورهای غربی در قبال جمهوری اسلامیست. دود این سیاست به چشم خودشان میرود چون معاملات اینچنینی، دیپلماسی گروگانگیری جمهوریاسلامی را تشویق و تقویت میکند.»
مسیح علینژاد، وزنامهنگار و فعال مخالف جمهوری اسلامی، در شبکه پیامرسان «ایکس»، «استرداد حمید نوری از سوئد به ایران» را به معنای «همدستی دولت سوئد با جمهوری اسلامی در فراری دادن مجرمی که جنایت علیه بشریت مرتکب شده بود» دانست.
او این اقدام را «خیانت به حقوق انسانها و پشت کردن به تلاش خانوادههای دادخواه دهه شصت برای پاسخگو کردن جنایتکاران» نامید و افزود: «استرداد حمید نوری به جمهوری اسلامی یعنی تقویت نظام خونخوار جمهوری اسلامی.»
حامد اسماعیلیون، از اعضای خانوادههای دادخواه پرواز پیاس۷۵۲، هم نوشت:«مبادله حمید نوری لکهای ننگین در رفتار دولت سوئد است. ج ا یک حکومت گروگانگیر و جنایتکار است. همدستی با این حکومت شرمآورترین عملیست که میتواند توسط یک دولت دموکراتیک انجام شود. با خانوادههای داغدار دهه شصت در رنج پایمال شدن عدالت همدردی میکنم.»
سازمان حقوق بشری ههنگاو نیز «استرداد» حمید نوری از طریق تبادل زندانی بین ایران و سوئد» با میانجیگری عمان را محکوم کرد و نوشت که «این اقدام غیرقانونی نه تنها به دادخواهی جامعه مدنی و حقوق بشری ایران بیاعتنایی میکند، بلکه به نظام قضایی مستقل سوئد نیز ضربه میزند.»
ههنگاو هشدار داد که «بازگشت حمید نوری به ایران، جمهوری اسلامی را در سیاست گروگانگیری و نقض هر چە بیشتر حقوق بشر تشویق میکند.»
این سازمان حقوق بشری با محکوم کردن تبادل زندانیان بین جمهوری اسلامی و سوئد، از جامعه مدنی و حقوق بشری ایران و جهان خواست که «با صدای رسا و بدون تردید، از حقوق دادخواهان جنایتهای جمهوری اسلامی دفاع کنند» و افزود: «کشورهای اروپایی و غربی باید بدانند که تن دادن به سیاستهای گروگانگیری جمهوری اسلامی، در نهایت شهروندان و جامعه مدنی خودشان را در برابر این سیاست جمهوری اسلامی آسیبپذیر میکنند.»
شیوا محبوبی، فعال حقوق زنان و سخنگوی کمیته برای آزادی زندانیان سیاسی در بریتانیا، هم نوشت: «دولت سوئد حمید نوری جنایتکار را آزاد کرد. ننگتان باد. اگر واقعا سیستم قضایی سوئد مستقل است چرا حمید نوری را آزاد کردند؟ اما سند جنایت و محکومیت نوری و شرکایش از بین نمیرود و هنوز در دادگاهها به عنوان سند استفاده خواهد شد.»
همچنین دانیلا سپهری، روزنامهنگار و فعال حقوق بشر در آلمان، با انتقاد از آزادی حمید نوری این پپرسش را مطرح کرد که چرا «تمام گروگانهای سوئدی را آزاد نمی کنید؟» و در این مورد به احمدرضا جلالی، پزشک و پژوهشگر ایرانی- سوئدی، اشاره کرد که جمهوری اسلامی او را به اتهام آنچه «جاسوسی» نامید، به اعدام محکوم کرده است. اما او و همسرش ویدا مهراننیا این اتهام را رد کردهاند.
کامبیز غفوری، روزنامهنگار و فعال حقوق بشر در فنلاند، هم در شبکه پیام رسان ایکس، با توصیف حمید نوری به عنوان «جنایتکار جنگی»، آن را «مایه شرمساری برای دولت سوئد و جهان آزاد» دانست.
او نوشت: «سوئد با آزادی حمید نوری به سیاستهای گروگانگیری رژیم جا تن داد. این اقدام دولت سوئد نه تنها عدالت را در پیشگاه تروریسم ذبح کرد، بلکه نشان داد جنایت میتواند با گروگانگیری و فشار سیاسی قابل چشمپوشی باشد. این تصمیم باعث بیاعتمادی به سیستم قضایی و ارزشهای انسانی سوئد میشود.»
خاطره معینی، از خانوادههای دادخواه خاوران، هم نوشت: «ننگتان باد که باور به عدالت را گردن زدید.»
آتنا دائمی، فعال حقوق بشر در کانادا، نیز نوشت: «از ابتدا واضح بود که پرونده حمید نوری به تبادل و آزادی او ختم خواهد شد. چون جمهوری اسلامی سالهاست با گروگان گرفتن شهروندان کشورهای دیگر و نسبت دادن اتهامات بی اساس به آنان، راه خود را برای تبادل زندانیان با پول یا آزادی مهرههای جنایتکار خود هموار کرده است و کشورهای دیگر نیز متاسفانه به جای مقاومت در برابر زورگویی و گروگانگیریهای جمهوری اسلامی در نهایت منافع مردم و کشور خود را در اولویت قرار میدهند و بارها این موضوع را اثبات کردهاند.»
همچنین لادن برومند، از بنیانگذاران بنیاد عبدالرحمان برومند، نوشت: «این پاداش گرفتارکردن گروگان و تضمین میکند که تهران از طبیعت سیاسی و مالی سودمند جرم تکراری خود اطلاع دارد.»
در همین حال، لادن بازرگان، از خانوادههای دادخواه خاوران، نوشت: «حمید نوری جنایتکار علیه بشریت آزاد شد اما حقیقت کشتار ۶۷ در بیش از ۹۰ جلسه اثبات و در تاریخ ماندگار شد! این دادگاه پیروزی بزرگی برای جنبش دادخواهی است و جنایت علیه بشریت توسط جمهوری اسلامی ثبت در تاریخ شد.»
پیش از این، دادگاه عالی استکهلم در روز ۱۶ اسفند سال گذشته با رد شکایت حمید نوری، دادیار پیشین زندان گوهردشت کرج، نسبت به حکم حبس ابد، رأی پیشین را دوباره تأیید کرده بود.
حکم حبس ابد، که بالاترین مجازات در قوانین سوئد است، روز ۲۸ آذر سال گذشته و پس از برگزاری دادگاه تجدیدنظر در استکهلم برای حمید نوری، متهم به دست داشتن در اعدامهای دستهجمعی زندانیان سیاسی دهه ۶۰، نهایی شده بود.
در پی بازداشت حمید نوری در سوئد و و محاکمه او به اتهام نقش داشتن در اعدام دستهجمعی و شکنجه زندانیان سیاسی در دهه ۶۰ روابط تهران و استکهلم رو به تیرگی گذاشت.
شماری از فعالان حقوق بشر میگویند که جمهوری اسلامی با استفاده از اتهامات دروغین، شهروندان خارجی و بهویژه شهروندان دارای تابعیت دوگانه را بازداشت میکند تا از آنها به عنوان ابزار چانهزنی سیاسی استفاده کند و در عمل با این کار این شهروندان را گروگان گرفته است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.