پزشکیان میگوید وزرای خود را با خامنهای هماهنگ کرده؛ مجلس به همه وزرا رأی اعتماد داد
رادیوفردا: رئیسجمهور اسلامی ایران در دفاع از وزرای پیشنهادیاش پیش از آغاز رأی اعتماد به کابینه چهاردهم، از نمایندگان مجلس خواست به این افراد اعتماد کنند و بارها تأکید کرد که فهرست کابینه را با رهبر جمهوری اسلامی هماهنگ کرده است.
لحظاتی پس از سخنرانی مسعود پزشکیان، نمایندگان مجلس شورای اسلامی به همه وزرای پیشنهادی او رأی اعتماد دادند.
بر اساس نتایج رأیگیری روز چهارشنبه، عزیز نصیرزاده، وزیر دفاع، با ۲۸۱ رأی بالاترین و رضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی و گردشگری با ۱۶۸ رأی، پایین رأی اعتماد را از مجلس شورای اسلامی گرفتند.
مسعود پزشکیان در اظهارات روز چهارشنبه ۳۱ مرداد خود بهطور ویژه از عباس عراقچی، محمدرضا ظفرقندی و عباس صالحی، وزرای پیشنهادی خارجه و بهداشت و ارشاد دفاع کرد.
او گفت: «وزیر ارشاد (صالحی) که نمیآمد، آقا به او دستور داده و آمده، من نمیخواهم این حرفها را بزنم، چرا مرا وادار میکنید این حرفها را بگویم، ایشان را صدا کردم، آمد، صحبت کردیم، چند بار گفت نه و رفت، رفتم خدمت آقا گفتم، این لیست است و این افراد در لیست هستند و گفتم او نیامد، همانجا تلفن را گرفت و گفت به ایشان بگویید که بیاید.»
رئیسجمهور اسلامی ایران افزود: «من نمیخواهم جزئیات را بگویم، من میخواهم بگویم هماهنگ شدهایم و به اینجا آمدهایم، شما از ما بپذیرید، خانم صادق را خود آقا گفتند که باشد، چرا مرا وادار میکنید چیزهایی که نباید را بگویم.»
آقای پزشکیان درباره وزیر پیشنهادی خارجه نیز گفت: «دکتر عراقچی، اولین کسی بود که آقا تایید کردند حتی قبل از اینکه اسامی وزرا را اعلام کنیم.»
او برای چندمینبار در نطق خود گفت: «برای انتخاب آقایان عراقچی، خطیب، مومنی، کاظمی، سرتیپ نصیرزاده، سیمایی صراف بدون هماهنگی این کار را نکردهایم؛ چه با کمیتهها و چه با بالا و کسانی که باید هماهنگ میکردیم.»
رئیسجمهور ایران پیش از معرفی وزرای پیشنهادیاش نیز به صراحت گفته بود که اسامی اعضای کابینه خود را با رهبر جمهوری اسلامی هماهنگ خواهد کرد.
روایتهای مختلفی در سالهای اخیر منتشر شده است که تعیین وزیر برای وزارتخانههایی مانند خارجه، اطلاعات، کشور و فرهنگ و ارشاد اسلامی بدون موافقت شخص رهبر جمهوری اسلامی امکانپذیر نیست.
اما مسعود پزشکیان گفته بود پس از جمعبندی فهرست کابینه که توسط مشاورانش انجام میشود، در مرحله آخر به سراغ علی خامنهای میرود و با هماهنگی و مشورت با او به یک «جمعبندی نهایی» خواهند رسید که افراد کابینه را بتوان معرفی کرد.
پیشبینیها درباره نتیجه رأی اعتماد نمایندگان به کابینه
جلسهٔ پایانی بررسی برنامهها و صلاحیت وزرای پیشنهادی مسعود پزشکیان در مجلس شورای اسلامی، روز چهارشنبه برگزار شد.
در این جلسهٔ، بررسی صلاحیت عباس علیآبادی وزیر پیشنهادی نیرو ادامه یافت و سپس نمایندگان موافق و مخالف در مورد صلاحیت احمد دنیامالی وزیر پیشنهادی ورزش و جوانان سخنرانی کردند.
در حالی که مسعود پزشکیان ابرازامیدواری کرده است مجلس به همهٔ وزرای پیشنهادی کابینه او رأی اعتماد دهد، روزنامه کیهان در شماره روز چهارشنبه ۳۱ مرداد نوشت که «تأیید نکردن افراد فاقد صلاحیت خدمت به پزشکیان است».
کیهان، روزنامههای نزدیک به جریان اصلاحطلبی را که خواستار تأیید همه وزرای پیشنهادی پزشکیان هستند، «نشریات زنجیرهای» خوانده و بهطور مشخص به نامهای محمدرضا ظفرقندی و احمد میدری، وزرای پیشنهادی بهداشت و کار اشاره کرده و آنها را «حامی» اعتراضات ۱۳۸۸ و ۱۴۰۱ معرفی کرده است.
این روزنامه افزوده که «رأی ندادن مجلس به این افراد، کمترین ادای دین به خون شهدای مظلوم فتنههاست» و «وفاق مطلقاً به این معنا نیست که اگر کسانی در قول یا فعل به جمهوری اسلامی پشت کردند…در صورت نامزدی به وزارت، با صرف یک برچسب و شعار به اسم وفاق، تایید شوند».
وبسایت الف نیز در خبری از جلسه فراکسیون مستقلین ولایی مجلس که صبح چهارشنبه برگزار شد، نوشته که اعضای این فراکسیون به تمامی وزرای پیشنهادی دولت مسعود پزشکیان رأی خواهند داد.
این فراکسیون پس از این جلسه، در بیانیهای به سایر نمایندگان مجلس توصیه کرد که «فارغ از هر نوع نگاه سیاسی و در لبیک به فرمان» رهبر جمهوری اسلامی، «یارای دولت بوده و دولت را با رای قاطع به کابینه پیشنهادی رئیسجمهور برای انجام تعهدات خود به ملت کمک نمائیم.»
این در حالی است که احد آزادیخواه، سخنگوی فراکسیون انقلاب اسلامی مجلس شورای اسلامی، گفته که در جلسه این فراکسیون، چهار وزیر پیشنهادی رأی نیاوردند.
او در گفتوگو با خبرگزاری مهر، اسامی این چهار وزیر را به این شرح اعلام کرده است: محمدرضا ظفرقندی وزیر پیشنهادی بهداشت، عبدالناصر همتی وزیر پیشنهادی اقتصاد، رضا صالحی امیری وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی و گردشگری و احمد میدری وزیر پیشنهادی کار.
مصطفی میرسلیم، عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی و نماینده سابق مجلس، نیز در گفتوگو با وبسایت خبرآنلاین، پیشبینی کرده که در زمینهٔ رأی اعتماد، «مجلس تلنگری هم به دولت خواهد زد و حداقل به دو وزیر رأی اعتماد نمیدهد».
او به نام این دو نفر اشاره نکرده است.
آخرین روز بررسی وزرای پیشنهادی مسعود پزشکیان
«کمبود آب و برق» و «قطعی مکرر برق» در گرمای شدید هوا در ایران، از محورهای اظهارات نمایندگانی بود که دربارهٔ عباس علیآبادی وزیر پیشنهادی نیرو و برنامههای او صحبت کردند.
وزیر پیشنهادی نیرو در نطق خود با اشاره به میزان «ناترازی برق و آب» در ایران، این موضوع را مسئلهای حاکمیتی و فراتر از گرمای هوا دانست و تأکید کرد که وضعیت آب در ایران، خوب نیست و «ما در خطریم».
او در بخشی از برنامهٔ خود وعده داد که دولت به شهروندان ایران اجازه خواهد داد «سهمیهٔ برقشان را در یک بازار رقابتی بفروشند».
حمیدرضا گودرزی، نماینده الیگودرز در مخالفت با وزیر پیشنهادی نیرو، ناترازی انرژی و قطعی آب و برق را «ابرچالش جمهوری اسلامی» خواند و سابقه علیآبادی در حوزه نیرو را نیز زیر سؤال برد و افزود که نگاه مدیریتی او به آب و برق در شرایط فعلی، «سطحی» است.
او گفت که انتخاب علیآبادی، «تیر خلاصی به امید مردم در شرایط خشکسالی، کاهش منابع آبی و ناترازی انرژی» خواهد بود.
عباس علیآبادی بهدنبال استیضاح رضا فاطمی امین، وزیر صمت در خرداد ۱۴۰۲، توسط ابراهیم رئیسی به عنوان گزینه جایگزین به مجلس معرفی شد. او پیش از آن مدیرعامل شرکتهای مپنا (مدیریت پروژههای نیروگاهی ایران) و مدیرعامل ایران خودرو بود.
نمایندگان مخالف علیآبادی نسبت به مدیریت او در مپنا انتقادهای بسیاری وارد کردند.
تأیید صلاحیت احمد دنیا مالی برای وزارت ورزش و جوانان
کمیسیون فرهنگی مجلس صلاحیت احمد دنیا مالی برای وزارت ورزش و جوانان را با اکثریت آرا تأیید کرد. این در حالی است که این کمیسیون پیش از این صلاحیت وزیر پیشنهادی ارتباطات و میراث فرهنگی را تایید نکرده بود.
دنیامالی که از چهرههای نزدیک به محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس به شمار میرود، سابقه فعالیت در شورای شهر و شهرداری تهران و فدراسیون شنا و قایقرانی را دارد و در حال حاضر نماینده بندر انزلی در مجلس است.
او در نطق خود حوزه و میدان فعالیتهای ورزشی را یکی از «عرصههای جنگ نرم» خواند و در عین حال از حضور زنان ایرانی در میادین ورزشی بینالمللی با حجاب اسلامی تقدیر کرد.
دنیامالی گفت که زنان محجبه ورزشکار، «نقشههای پلید عفتزادیی دشمن را نقش بر آب کردند».
«تقویت سیاستهای تشویقی در جهت ازدواج جوانان و فرزندآوری» نیز از اولویتهای برنامه وزیر پیشنهادی ورزش اعلام شد.
در حالی که مجتبی زارعی، نماینده مجلس، وزیر پیشنهادی ورزش را فاقد تخصص در حوزه وزرشهای عمومی، جوانان و فناوریهای نرم دانست، حمیدرضا گودرزی نماینده موافق او گفت که دنیامالی دارای سالها تجربه و شناخت عمیق از حوزه وزارت ورزش و جوانان است.
حمیدرضا عزیزی، نماینده فارسان در استان چهارمحال و بختیاری و مخالف وزیر پیشنهادی ورزش و جوانان نیز به انتقاد از شمار زیاد ورزشکاران ایرانی پناهنده و مهاجر به دیگر کشورها پرداخت و خواستار بررسی علت این مسئله شد.
بعد از نطق مسعود پزشکیان، رئیسجمهور اسلامی ایران، در دفاع از وزرای پیشنهادی کابینه چهاردهم، مجلس وارد رأیگیری برای دادن رأی اعتماد به آنها خواهد شد.
پیام برای این مطلب مسدود شده.