27.08.2024

نقشه‌ بزرگ تهران برای قتل یک هدف تحت حفاظت در مریلند

ایران اینترنشنال: در بی‌خبری کامل اف‌بی‌‌‌آی، قطع راه ارتباطی تبهکاران، جان هدف را نجات داد

«خیالت راحت، حداقل نصف فشنگ‌ها را تو سرش خالی می‌کنیم، کاری می‌کنیم سرش از تنه‌اش پاک بشه جوری که به درس عبرت تبدیل بشه… تیراندازی احتمالا آسون‌ترین راه انجام این کاره… راه هم البته دوره، اما می‌تونیم سفر کنیم، یک اتومبیل، دو نفر با تجهیزات و یک راننده لازم دارم …»

این نه بخش‌هایی از یک داستان جنایی که صحبت‌های اولیه برای انجام یک قتل است. قتلی که بنا بر کیفرخواست صادرشده از سوی دادستانی مینه‌سوتا در ایالات متحده، جمهوری‌اسلامی دستورش را داده بود، وزارت اطلاعات مدیریتش می‌کرد، در ارومیه برنامه‌ریزی‌ می‌شد، قاتلانی در تورنتوی کانادا و مینه‌سوتای آمریکا برای اجرای آن استخدام شده بودند و اهدافش مردی فراری از ایران و زن همراه او ساکن خانه‌ای در ایالت مریلند در شرق آمریکا بودند.

یافته‌های ایران اینترنشنال پس از بررسی‌های چند ماهه نشان می‌‌دهد مرد فراری ایرانی که تهران می‌خواست در اواخر سال ۱۳۹۹ به قتل برساند، شخصی است که در چارچوب برنامه حفاظت از شهود و با هویت تازه در ایالات متحده زندگی می‌کند. کارشناسان به ایران اینترنشنال گفتند برنامه حفاظت از شهود برای چهره‌های فراری از ایران، معمولا برای حفاظت از جان و هویت مقامات سابق نظامی یا امنیتی یا دانشمندان فعال در برنامه‌های هسته‌ای و موشکی جمهوری اسلامی، گریخته از ایران استفاده می‌شود.

در مرکز برنامه‌ریزی تهران برای این قتل، ناجی شریفی زیندشتی، تبهکار و قاچاقچی بین‌المللی مواد مخدر ایرانی قرار داشت که در سال‌های اخیر به دلیل دست داشتن در قتل‌ و آدم‌ربایی‌ سفارشی برای جمهوری اسلامی شناخته شده است. زیندشتی به خاطر همین تخصص و داشتن منابع و روابط در کانادا به بازیگر کلیدی این طرح مرگبار تبدیل شد.

تحقیقات ایران اینترنشنال همچنین نشان می‌دهد که شکست برنامه این قتل، نتیجه دخالت یا اطلاع اف‌بی‌آی نبود و در بی‌خبری کامل دستگاه‌های امنیتی آمریکا، توقف ناگهانی خدمات سرویس پیام‌رسان رمزگذاری‌شده‌ی اسکای‌ ای‌سی‌سی باعث قطع کامل ارتباط عوامل ترور در ایران، کانادا و آمریکا شد و برنامه‌ریزی برای کشتن را به شکست کشاند.

ماه‌ها بعد از توقف برنامه این قتل، بازجویی اف‌بی‌آی از یکی از تبهکاران استخدام شده برای انجام این قتل که به دلیل ارتکاب جرمی دیگر بازداشت شده بود، موجب افشای اتفاقی برنامه ترور، صدور حکم جلب بین‌المللی و اعمال تحریم‌های واشنگتن علیه گروهی شد که وزارت دادگستری آمریکا از آن به عنوان شبکه بین‌المللی ترور ناجی زیندشتی نام می‌برد.

اما چگونه زیندشتی که به نمایندگی از وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی عمل می‌کرد، طرح‌های ترور را به خارج از کشور برد و فردی را هدف قرار داد که جمهوری اسلامی او را به حدی مهم می‌دانست که حتی با پرداخت نزدیک به ۴۰۰ هزار دلار، باید حذف می‌شد؟

این گزارش که بر اساس گفتگو با چند منبع اطلاعاتی و کارشناسان در آمریکا و کانادا و اطلاعات رسمی منتشر شده دستگاه قضایی امریکا، کانادا، دادستانی بلژیک و پلیس اروپایی تهیه شده است، تصویری تازه‌ از شیوه استفاده‌ی دستگاه‌های اطلاعاتی جمهوری‌اسلامی از گروه‌های تبهکاری برای پیش‌بردن برنامه‌های ترور دولتی این حکومت در خارج از ایران به دست می‌دهد.

شبکه ترور تهران و شبکه ترور بین‌المللی زیندشتی؛ نگاهی از درون

مدتی است پشت هر خبری درباره قتل‌ خارج از کشور برای جمهوری‌اسلامی دستان ناجی شریفی زیندشتی دیده می‌شود. زیندشتی ۴۹ ساله در ۲۹ سال اخیر زندگی‌اش، با دست‌کم ده فقره اتهام قتل در کشورهای مختلف روبه‌رو شده است.

زیندشتی در همین مدت با اتهام‌های سنگین قاچاق مواد مخدر و قتل‌های انتقام‌جویانه، دست‌کم سه بار بازداشت، محاکمه و زندانی شد، اما هر سه بار پس از مدت کوتاهی از زندان گریخته یا رهایی یافته است.

زیندشتی نخستین بار زمستان ۱۳۷۴ در جریان معامله یک محموله بزرگ مواد مخدر در ارومیه بازداشت و در تهران به حبس ابد محکوم شد اما دو سال بعد از زندان گریخت. بار دوم، مهر ۱۳۸۶ با بیش از ۷۷ کیلوگرم هروئین در ترکیه بازداشت شد و یک سال بعد در نتیجه همکاری با پلیس این کشور، از زندان آزاد شد. بار سوم هم در فروردین ۱۳۹۷، پس از دقایقی درگیری مسلحانه با پلیس در استانبول بازداشت شد، اما  ۶ ماه بعد با دخالت سیاسی  مشاور اردوغان از زندان آزاد شد و بلافاصله به ایران گریخت.

شبکه ترور زیندشتی که به دستور وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی عمل می‌کند، کارگزار قتل‌ و آدم‌ربایی تهران در خارج از کشور است. از حبيب اسيود، فعال عرب اهوازی که از ترکیه ربود و در تهران اعدام شد تا کشتن مسعود مولوی، موسس کانال جعبه سیاه و سعید کریمیان، موسس و مدیر وقت مجموعه تلویزیونی جم، در ترکیه.

زیندشتی و شمار دیگری از اعضای این شبکه، در نتیجه ترور و آدم‌ربایی‌ مخالفان جمهوری اسلامی، فعالان اپوزیسیون و پناهندگان ایرانی تحت تحریم‌های ایالات متحده و بریتانیا قرار گرفته‌اند.

آذرماه ۱۳۹۹، وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران دوباره زیندشتی را برای انجام یک ماموریت مرگبار فرخواند و دستور قتل دو ایرانی (یک چهره فراری و زن همراهش) ساکن در ایالات متحده را به او داد.

زیندشتی با استفاده از شبکه گسترده‌ای از تماس‌های زیرزمینی، طرح قتل را به جریان انداخت اما نتوانست برای انجام این قتل مستقیما در آمریکا کسی را پیدا کند و برای همین به یاد دیمیون پاتریک جان رایان، آشنای قدیمی‌‌اش در کانادا افتاد. زیندشتی پیشتر از طریق برادران فراری عسکری، سیاوش و سهند، که از کانادا گریخته و اکنون در ایران هستند با او آشنا شده بود.

یک منبع مرتبط با دستگاه امنیتی کانادا به ایران اینترنشنال گفت «آن‌ها پیشتر هم با هم کار کرده بودند، گمان می‌رود رایان پیشتر در بهار سال ۱۳۹۵ به سفارش ناجی زیندشتی، ترتیب کشتن دو تبهکار تحت تعقیب بین‌المللی را در کانادا داده بود.»

رایان، که عضو گروه موتورسواری فرشتگان جهنم است، اکنون در استان منیتوبا کانادا با اتهامات مرتبط با قاچاق مواد مخدر و داشتن سلاح غیرمجاز در بازداشت است و در انتظار محاکمه است.

زیندشتی تقریبا یک ماه بعد از سفارش وزارت اطلاعات، در اواسط دی‌ماه ۹۹ در حالی‌که احتمالا در پایگاه اختصاصی‌اش در کوهستان آغوند، پشت روستای زینه‌دشت در منطقه‌ صومای برادوست ارومیه در هوای سرد پائیزی نشسته بود، از طریق سرویس پیام‌رسان رمزگذاری شده اسکای‌ ای‌سی‌سی، پیامی به رایان در تورنتو فرستاد و به او پیشنهاد انجام «کاری خاص در آمریکا» را داد.

رایان پاسخ داد کار در ایالات‌متحده برای او چالش‌برانگیز است: «ساحل شرقی برای من خیلی سخته … در غرب می‌تونم بیشتر کار کنم و گزینه‌های بیشتری دارم.»

اما در هر صورت سفارش کار برای ساحل شرقی بود. رایان در ادامه پیام‌هایش نوشت: «ممکنه کسی رو برای انجامش داشته باشم … راهش البته خیلی دوره، اما سفر می‌کنه … ماشین و تجهیزات می‌خواهیم.»

رایان، همان روز از طریق پیام‌رسان اسکای‌ ای‌سی‌سی به کسی که گفته بود ممکن است داشته باشد، درباره «یک کار در مریلند» پیام داد. آدام ریچارد پیرسون، یک قاتل جوان کانادایی که به خاطر قتل مردی در اواخر سال ۲۰۱۹ (مهر ۱۳۹۸) در آلبرتای کانادا تحت تعقیب و فراری بود، فرد مورد نظر رایان بود.

آدام پیرسون مدت‌ها بود از کانادا گریخته بود و با هویت مستعار و به شکل غیرقانونی در ایالت مینه‌سوتا زندگی می‌کرد. پیرسون سفارش قتل را پذیرفت و درباره مبلغ، شیوه قتل و افراد مورد نیاز با رایان توافق کرد. پیرسون پذیرفت در قبال دریافت صد هزار دلار از رایان، این دو نفر را به قتل برساند.

چند هفته بعد، حدود ۳۰ ژانویه ۲۰۲۱ (۱۱ بهمن ۹۹)، زیندشتی پیام دیگری به رایان فرستاد و از او درباره پیشرفت کار پرسید. رایان پاسخ داد در حال سازماندهی و هماهنگی است و پول لازم دارد.

چند روز بعد زیندشتی پاسخ داد سازمان او، همان‌که وزارت خزانه‌داری آمریکا اکنون از آن به عنوان شبکه تروریستی ناجی زیندشتی نام می‌برد، آماده پیش بردن برنامه قتل است. طرفین در نهایت روی پرداخت ۳۵۰ هزار دلار هزینه عملیات و ۲۰ هزار دلار پرداخت اضافه برای پوشش هزینه رفت‌وآمد توافق کردند.

منبع اطلاعاتی آمریکایی که با ایران اینترنشنال صحبت کرد گفت نظر به این‌که اعلام‌شده تهران در واکنش به کشتن قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه، برای کشتن جان بولتون، مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا حداکثر ۳۰۰ هزار دلار در نظر گرفته بود، پرداخت این مبلغ زیاد برای این قتل، قابل تامل است:‌ «به نظر می‌رسد رایان متوجه اهمیت زیاد این عملیات برای زیندشتی [جمهوری‌اسلامی] شده و برای همین مبلغ زیادی طلب کرده بود، جدای از مبلغ بالا برای قتل، برای مسیری نه چندان طولانی، ۲۰ هزار دلار هزینه رفت‌وآمد، خیلی زیاد است.»

سه روز بعد از آخرین تماس زیندشتی با رایان، او یکی از دستیارانش به نام نیهات عبدالقدیر آسان را به رایان معرفی کرد و دقایقی بعد ارتباط آن‌ها برقرار شد. رایان به عبدالقدیر پیام داد یک تیم چهار نفره آماده انجام عملیات است. در روزهای بعد، عبدالقدیر تصاویر و آدرس مرد و زنی که هدف توطئه قتل بودند را برای رایان فرستاد.

رایان با دیدن عکس‌ها و این‌که گفته شد زن همراه مرد هم باید کشته شود، وسوسه شد مبلغ بیشتری از ۳۷۰ هزار دلار توافق شده درخواست کند و سود بیشتری از این واسطه‌گری به دست بیاورد. رایان به عبدالقدیر پیام داد: «می‌دانی که دو نفر خرج بیشتری از یک نفر دارد.» عبدالقدیر به رایان اطمینان داد: «مشکلی نیست.»

ماه پایانی سال ۱۳۹۹ بود و آن‌چنان که منبع آشنا با شبکه ناجی زیندشتی به ایران اینترنشنال گفت سیر این پیام‌ها نشان می‌دهد جمهوری‌اسلامی خیلی عجله داشت این کار هرچه سریع‌تر انجام شود: «شاید وزارت اطلاعات که سفارش‌دهنده این قتل بود می‌خواست به رهبر جمهوری‌اسلامی هدیه نوروزی بدهد، هدیه‌ سر سال و آغاز قرن تازه خورشیدی.»

حوالی ۸ مارس ۲۰۲۱ (۱۸ اسفند ۱۳۹۹)، عبدالقدیر دوباره به رایان پیام داد و شماره تلفنی به او داد: «به این شماره زنگ بزن و بگو من باید از شما ۲۰ هزار دلار بگیرم.» بر اساس کیفرخواست دادستانی فدرال مینه‌سوتا، این ۲۰ هزار دلار با هماهنگی عبدالقدیر همان زمان به رایان پرداخت شده است.

یک قاتل اجاره‌ای مقیم کانادا به جای دریافت دستمزد از طریق رمزارز، روشی که در سال‌های اخیر معمول شده است و بدون نیاز به تماس تلفنی، دستور می‌گیرد به «شماره‌ای» زنگ بزند و مبلغ مورد نظر را دریافت کند.

منبع آشنا با شبکه ناجی‌ شریفی‌زیندشتی به ایران اینترنشنال گفت: «کسی که این مبلغ را به رایان داده است باید بخشی از شبکه مالی زیندشتی باشد که در اروپا و کانادا فعال هستند و تمرکز آن‌ها در سال‌های اخیر از بازار مواد مخدر به پولشویی و دور زدن تحریم‌ها برای جمهوری‌اسلامی تغییر کرده است.»

تهران، فراری برجسته ایرانی را در آمریکا هدف می‌گیرد

در کیفرخواست دادستانی مینه‌سوتا که ۲۹ دسامبر ۲۰۲۳ (۹ بهمن ۱۴۰۲) در رابطه با طرح این ترور منتشر شده، گفته شده هدف نخست این شبکه بین‌المللی ترور، مردی است که از ایران گریخته و هدف دوم هم زنی است که همراه او به آمریکا آمده است.

نه در بیانیه‌‌ی وزارت دادگستری که همان زمان منتشر شد و نه در کیفرخواست دادستانی، اشاره‌ای به نام و هویت دقیق دو نفری که هدف این ترورها بودند نشده است.

مقامات حقوقی، دفتر دادستانی مینه‌سوتا، اف‌بی‌آی، وزارت دادگستری و وزارت خزانه‌داری ایالات متحده در پاسخ به مکاتبات ایران اینترنشنال و درخواست برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره هویت این دو نفر، با اشاره به در جریان بودن پرونده، از ارائه اطلاعات یا اظهار نظر در این باره خودداری کردند.

آن‌چنان که بالاتر هم اشاره شد در بخشی از پیام‌های ردوبدل شده بین آمران و عاملان ترور که در کیفرخواست دادستانی منتشر شده، در اشاره به شیوه کشتن مرد مورد هدف، بر خشونت زیادی تاکید شده است: «حداقل نصف فشنگ‌ها را تو سرش خالی می‌کنیم، کاری می‌کنیم سرش از تنه‌اش پاک بشه جوری که به درس عبرت تبدیل بشه.» این سطح از نفرت که سفارش‌دهندگان برای قتل هدف درخواست کرده‌اند، ناشی از چیست؟

از زمان انقلاب ۵۷ در ایران، شمار زیادی از شهروندان ایرانی از جمله مخالفان و منتقدان جمهوری‌اسلامی به ایالات متحده آمده و این‌جا زندگی می‌کنند.

علاوه بر این‌ها، تعدادی نامشخص از متخصصان و یا دانشمندان درگیر در فعالیت‌های هسته‌ای و نظامی ایران به آمریکا پناهنده شده‌اند که از نظر ایران مظنون به درز اطلاعات به آمریکایی‌ها هستند. در مواردی این افراد در چارچوب برنامه‌ی حفاظت از شهود، با تغییر هویت در این کشور زندگی‌می‌کنند.

یک منبع مرتبط با دستگاه اطلاعاتی آمریکا به ایران اینترنشنال گفت: «یکی از همین افرادی که در چارچوب برنامه‌ی حفاظت از شهود با تغییر هویت در ایالات‌متحده زندگی می‌کند و شریک زندگی او، اهداف تروری بودند که شبکه ناجی زیندشتی برای آن برنامه‌ریزی کرده بود. اطلاعات بیشتری در آینده منتشر می‌شود، تنها می‌توانم بگویم مرد هدف حمله در مریلند، برای جمهوری‌اسلامی بسیار مهم است.»

یک منبع اطلاعاتی دیگر هم در ایالات متحده، در گفتگو با ایران اینترنشنال تائید کرد که مرد هدف توطئه حمله در مریلند، یکی از کسانی است که در چارچوب برنامه حفاظت از شهود و با هویتی تازه در آمریکا زندگی می‌کند.

یک حقوق‌دان و کارشناس امنیت ملی هم که با ایران اینترنشنال گفتگو کرد، می‌گوید همین مساله تغییر هویت هدف حمله، می‌تواند توضیح دهد چرا جنبه امنیتی مساله علاوه بر جنبه‌های حقوقی و قضایی، صدور کیفرخواست و اطلاع رسانی درباره این حمله را این‌قدر زمان‌بر کرده است.

این حقوق‌دان گفت: «آن‌چنان که گفتید دست‌کم یکی از اهداف این حمله شخصی است که در چارچوب برنامه حفاظت از شهود قرار دارد. در این شرایط، با توجه به ضرورت هماهنگی بین چند آژانس مختلف برای ساخت هویت جدید برای اهداف این حمله و زمان‌بر بودن اسکان مجدد آن‌ها، قابل فهم است که چرا فرآیند صدور کیفرخواست و اطلاع‌رسانی درباره آن‌ها، نزدیک به ۳ سال زمان برده است.»

قطع سرویس پیام‌رسان، برنامه‌ریزی تهران برای قتل را از هم پاشاند 

کیفرخواست دادستانی مینه‌سوتا نشان می‌دهد زمانی که برنامه‌ریزی جمهوری اسلامی برای این قتل در جریان بود، شبکه ترور ناجی زیندشتی مثل بیشتر شبکه‌های تبهکاری دیگر در آن برهه، برای ارتباطات و تماس‌های هماهنگی برای جنایاتی از این دست، از اسکای‌ ‌ای‌سی‌سی (SkyECC)، بزرگ‌ترین سرویس پیام‌رسان رمزگذاری شده که روی موبایل‌های طراحی شده (Modified Phones) نصب می‌شد، استفاده می‌کردند.

این سرویس که سال ۲۰۰۸ در ونکوور کانادا تاسیس شد، متعلق به شرکت اسکای گلوبال بود و بنا بر اعلام پلیس اروپایی ۱۷۰ هزار کاربر فعال در سراسر جهان داشت هر چند فقط هفتاد هزار نفر از آن‌ها ماهانه از این سرویس استفاده می‌کردند.

تحقیقات پلیس نشان داد که در آن زمان روزانه بین ۳ میلیون و یا به نوشته بروکسل تایمز تا ۶ میلیون پیام رمزگذاری‌شده بین کاربران این سرویس ردوبدل می‌شد.

اسکای‌‌ ای‌سی‌سی چنان به امنیت بالای برنامه و دستگاه‌های موبایلش اطمینان داشت که در وبسایتش اعلام کرده بود هر کسی بتواند یکی از گوشی‌های این سرویس را هک کند، ۵ میلیون دلار جایزه خواهد گرفت. تضمینی قوی برای تبهکارانی که ممکن بود به استفاده از این سرویس علاقه داشته باشند.

زیندشتی برای اولین بار از طریق همین سرویس اسکای‌ ای‌سی‌سی در دسامبر ۲۰۲۰ (اواسط آذر ۹۹) به رایان پیام داد و ارتباطات آن‌ها نزدیک به ۴ ماه و تا مارس ۲۰۲۱ (اواسط اسفند ۹۹) از همین طریق ادامه داشت.

در این مدت سفارش کار داده شد، قرار قتل‌ها گذاشته شد، تیم ۴ نفره مجری قتل‌ها تعیین شد، آدرس و عکس و مشخصات اهداف‌‌ ارسال شد، روی مبلغ توافق شد و حتی ۲۰ هزار دلار هزینه سفر تیم هم پرداخت شد.

محتوای کیفرخواست دادستانی مینه‌سوتا نشان می‌دهد تماس‌ تبهکارانی که در حال برنامه‌ریزی این قتل‌ها بودند، به طور ناگهانی اوائل ماه مارس ۲۰۲۱ (اواسط اسفند ۹۹) قطع شده است. چرا؟

پلیس بلژیک و هلند از سال ۲۰۱۸ تحقیقاتی را درباره سرویس پیام‌رسان اسکای‌ ای‌سی‌سی که سه سرور آن در فرانسه مستقر بود، شروع کردند. پلیس اروپایی در آن زمان معتقد بود این شرکت برخلاف آن‌چه در وبسایتش نوشته و در بیانیه‌هایش ادعا می‌کند، عملا چشمش را بر استفاده گسترده تبهکاران و سازمان‌های تبهکاری از این سرویس بسته است.

در کیفرخواست دادستانی فدرال آمریکا هم علیه ژان-فرانسوا ایپ، مدیرعامل این شرکت گفته شد اسکای ای‌سی‌سی با اتخاذ سیاست «چیزی نپرس، چیزی نگو» با تبهکاران همکاری کرده است.

۱۳ دسامبر سال ۲۰۱۹ (آذر ۱۳۹۸)، پلیس فرانسه هم  به این تحقیقات پیوست. فرانسوی‌ها از میانه‌های همان سال با یک ابزار شنود به سرورهای اسکای‌ ای‌سی‌سی دسترسی پیدا کرده بودند و فراداده‌های (مثلا اطلاعات مکانی و داده‌های مربوط به شماره دستگاه‌ها و زمان‌های آن‌لاین بودن کاربران) این سرویس را شنود می‌کردند.

اما تحول بزرگ ۱۷ دسامبر ۲۰۲۰ رُخ داد. سندی قضایی نشان می‌دهد که در این تاریخ، یک دادگاه در پاریس به پلیس قضایی فرانسه اجازه داد تا بر روی سرورهای اسکای ای‌سی‌سی که شرکت او‌وی‌اچ کلاود در شهر روبایی در این کشور به آن سرویس می‌داد، ابزار شنودی نصب کند که پیام‌های کاربران این سرویس را به صورت رمزگشایی‌شده شنود می‌کرد.

بعد از حدود سه هفته شنود زنده، در ۹ مارس ۲۰۲۱، پلیس اروپایی به صورت همزمان در کشورهای بلژیک، هلند، فرانسه حملات گسترده‌ای انجام داد و شمار زیادی از کاربران این سرویس پیام‌رسان را دستگیر کرد، سه سرور شرکت در فرانسه را هم توقیف کرد و صدها میلیون پیام ذخیره شده در سرورها هم به دست پلیس افتاد.

دادستانی بلژیک همان زمان اعلام کرد آن‌ها توانسته‌اند سیستم رمزگذاری این سرویس را بشکنند و به بیش از ۶ میلیون پیام رمزگذاری‌شده سازمان‌های بزرگ تبهکاری دست یابند: «ما موفق شدیم رمزگذاری این سرویس را بشکنیم و به سیستم آن‌ها نفوذ کنیم. شماره حساب دادستانی را هم به اسکای می‌فرستیم ۵ میلیون دلار جایزه ما را بدهد.»

البته این ۵ میلیون دلار پرداخت نشد، چون مشخص است شماره حساب دادستانی بلژیک به مدیران اسکای نرسید و وبسایت شرکت هم روز ۱۰ مارس ۲۰۲۱ (۲۰ اسفند ۹۹) برای همیشه از دسترس خارج شد.

دفتر دادستانی فدرال بلژیک در بیانیه‌ای دیگر اعلام کرد یک میلیارد پیام رمزگذاری‌شده را رهگیری و نیمی از آن‌ها را هم رمزگشایی کرده‌ است. دادستانی ۳ روز بعد در ۱۲ مارس در سومین بیانیه‌ی خود اعلام کرد خواندن همه یک میلیارد پیام‌ رهگیری‌شده برای یک تیم ۴۰ نفره دست‌کم ۶۸۵ سال طول خواهد کشید.

برخورد با شرکت اسکای‌ ای‌سی‌سی به همین‌جا ختم نشد و گویی همه چیز دست به دست هم داده بود تا اراده تهران برای کشتن آن مرد و زن ایرانی در مریلند محقق نشود.

دو روز بعد در ۱۲ مارس دادگاهی در کالیفرنیا حکم جلب بین‌المللی مدیرعامل و مدیر فروش شرکت اسکای‌ ای‌سی‌سی را صادر کرد.

۱۵ مارس هم اف‌بی‌آی وبسایت و دامنه‌های این شرکت را ضبط کرد و در ۱۹ مارس نیز شرکت بلک‌بری خدمات زیرساخت خود به این سرویس پیام‌رسان را متوقف کرد. همه چیز در عرض یک هفته‌ تمام شد.

با توقیف همزمان دامنه‌های پیام‌رسان اسکای ای‌سی‌سی، کنترل سرورهای آن از سوی پلیس و تعلیق فعالیت‌های شرکت، شبکه ناجی زیندشتی راه تماس و هماهنگی خود با عاملان ترور در آمریکا و کانادا را از دست داد و این یعنی شکست ۳ ماه تلاش برنامه‌ریزی شده جمهوری‌اسلامی برای عملیات قتل در مریلند.

به این ترتیب، مقامات اروپایی بی‌آن‌که خود بدانند طرح تهران برای قتل مرد و زن ایرانی در مریلند را مختل کردند و برنامه‌ریزی سریع و به لحاظ مالی دست‌ودلبازانه جمهوری‌اسلامی برای این قتل را یک اتفاق غیرقابل پیش‌بینی برای مقامات تهران با شکست کامل روبرو کرد.

و این یعنی این‌که، ناتمام ماندن پروژه قتل تهران، این بار نه ناشی از کشف توطئه از سوی اف‌بی‌ای بود و نه نفوذ موساد در دستگاه‌های امنیتی جمهوری اسلامی و کمک اطلاعاتی آن‌ها به آمریکا و نه ناشی از سهل‌انگاری تیم قتل و یا دو سره بازی کردن آن‌ها.

سکوت اف‌بی‌آی و پلیس کانادا

پس از اعلام دادستانی بلژیک در ۹ مارس، اسکای ای‌سی‌سی پیش از بسته شدن وبسایتش، پیامی نهایی به کاربرانش ارسال کرد و هشدار داد که ارتباطات آن‌ها به زودی از سوی مجریان قانون رهگیری می‌شود.

یوروپل (آژانس پلیس اروپایی) اعلام کرد ۱۷۰ هزار نفر در دنیا از این تلفن‌ها و سرویس استفاده می‌کردند. شواهد ارائه شده در دادگاهی که نوامبر سال گذشته در بلژیک آغاز شد و بیانیه پیشتر پلیس اروپایی نشان داد که آن‌ها توانسته‌اند سرورهای این سرویس پیام‌رسان را هک کرده و پیام‌ها را هم رمزگشایی کنند.

کیفرخواست دادستانی فدرال جنوب کالیفرنیا تائید می‌کند شرکت اسکای گلوبال علاوه بر فرانسه، در کانادا هم سرور رمزگذاری‌شده داشته است. هک سرورهای این سرویس در فرانسه و دسترسی پلیس اروپایی به دست‌کم یک میلیارد پیام هم نشان می‌دهد پیام کاربران آن که پس از هفت روز به صورت خودکار از گوشی کاربران پاک می‌شد، روی سرورهای این شرکت نگهداری شده است.

بررسی‌های ایران اینترنشنال نشان می‌دهد در کانادا هنوز هیچ اقدام حقوقی علیه شرکت اسکای گلوبال و مدیران آن و یا ضبط سرورهای آن انجام نشده است. از این‌که بر اساس پیام‌های هک‌شده‌ی اسکای ای‌سی‌سی هم، همچون بازداشت‌های گسترده در اروپا، کسی در آمریکا یا کانادا بازداشت شده باشد، به جز اطلاعات منتشر شده درباره شبکه ترور زیندشتی، هیچ خبری منتشر نشده است.

پلیس کانادا در پاسخ به پرسش‌های ایران اینترنشنال درباره اسکای ای‌سی‌سی، با اشاره به اهمیت همکاری نزدیک آن‌ها با اف‌بی‌آی، گفت آن‌ها خود را متعهد به مقابله با دخالت بازیگران خارجی در خاک کانادا می‌دانند اما چون تحقیقات جنایی درباره این موضوع در این کشور ادامه دارد، درباره جزئیات این پرونده و این‌که چه افرادی موضوع تحقیق هستند، اظهارنظر نکرده و چیزی را تائید یا تکذیب نمی‌کند.

یک منبع امنیتی در کانادا که با ایران اینترنشنال صحبت کرد، گفت احتمالا دشواری‌های قانونی موجب شده اقدام قانونی علیه سرورهای اسکای ای‌سی‌سی در کانادا انجام نشود و حجم بالای پیام‌های کشف رمز‌شده از سرورهای شرکت در فرانسه هم جستجوی تصادفی در آن را دشوار ساخته است.

کلی تورنتون، مدیر مطبوعاتی دفتر دادستانی ایالات متحده در ناحیه جنوبی کالیفرنیا هم که حکم بازداشت مدیرعامل و مدیر فروش اسکای‌ گلوبال را صادر کرده است در پاسخ به پرسش ایران اینترنشنال درباره اقدامات این دادستانی برای پیگیری کیفرخواست آن‌ها علیه مدیران این شرکت گفت: «ما در موقعیتی نیستیم درباره این پرونده که هنوز در جریان است، اظهارنظر کنیم.»

با این وجود، از ۶ مهر ۱۴۰۰ (۲۸ سپتامبر ۲۰۲۱) که دادستانی حکم توقیف حساب‌های بانکی ژان-فرانسوا ایپ و شرکت اسکای گلوبال و ۷۰ دامنه‌ی اینترنتی متعلق به آن را داد، هیچ اقدام قضایی دیگری در مورد این پرونده انجام نشده است.

این در حالی است که یکی از دادستان‌های این پرونده در بلژیک، در سومین سالگرد حمله پلیس اروپایی به کاربران این سرویس در سال ۲۰۲۱، اعلام کرد بر اساس اطلاعات به دست آمده از سرورهای اسکای‌ ای‌‌سی‌سی، ۵۹۲ پرونده علیه ۴۴۳۹ مظنون گشوده شده و ۱۱۳۹ سال زندان در ۸۷ پرونده صادر شده و تقریبا ۲۷۰ میلیون دلار پول کثیف از تبهکاران ضبط شده است.

در کیفرخواست دادگاه مینه‌سوتا، هرجا به تماس‌های بین شبکه زیندشتی اشاره شده، گفته شده: «پیام‌های اسکای‌ ای‌سی‌سی نشان می‌دهد». این نشان می‌دهد اف‌بی‌آی موفق شده به پیام‌های ردوبدل‌ شده بین شبکه ناجی زیندشتی و دو تبهکار در آمریکا و کانادا دست یابد.

گاردین هم در گزارشی تائید کرده است که پیام‌‌های هک‌شده این سرویس پیام‌رسان علاوه بر پلیس اروپایی در اختیار اف‌بی‌آی هم قرار گرفته است.

تبهکاران در انتظار محاکمه به خاطر توطئه‌ای که اتفاقی کشف شد

با این حال، پرسش‌های بسیاری هنوز بی‌پاسخ مانده‌اند.

از جمله این پرسش که اف‌بی‌آی چه زمانی به پیام‌های رد‌وبدل شده بین شبکه زیندشتی دست یافته است و چرا آدام پیرسون، تبهکار دخیل در این توطئه را که مقیم آمریکا بود تا زمان درخواست کانادا از آمریکا برای استرداد او به اتهام قتل، و بیش از ۴ ماه بعد از هک سرورها در فرانسه، بازداشت نکرد؟

پلیس فدرال آمریکا، اف‌بی‌آی، در پاسخ به پرسش‌های ایران اینترنشنال درباره این‌که چگونه متوجه این حمله برنامه‌ریزی‌شده شده‌ است و دلیل تاخیر در بازداشت عوامل مرتبط با شبکه زیندشتی چه بوده و این‌که آیا به سرورهای این شرکت در کانادا دست یافته‌اند یا نه، گفت درباره این موضوع اظهارنظر نمی‌کند.

به گفته منبع امنیتی در کانادا که با ایران اینترنشنال صحبت کرد، احتمالا بازداشت آدم پیرسون در مینه‌سوتا، اف‌بی‌آی را متوجه این برنامه حمله کرده است: «به نظر می‌رسد بازداشت آدام پیرسون در مینه‌سوتا پس از درخواست استرداد کانادا به خاطر قتلی که در آن کشور مرتکب شده بود، منشا کشف برنامه ترور شبکه زیندشتی باشد. او یک گوشی همراه اسکای ای‌سی‌‌سی داشته است که می‌توان تصور کرد هنگام بازداشت او به دست اف‌بی‌آی افتاده باشد.»

اسناد دادگاه فدرال مرتبط با بازداشت آدام پیرسون، به روشنی نشان می‌دهد که پس از درخواست کانادا برای بازداشت و استرداد او به آن کشور؛ دادستانی فدرال در مینه‌سوتا در درخواست ۱ مرداد ۱۴۰۱ (۲۳ جولای ۲۰۲۱) خود برای بازداشت موقت و استرداد پیرسون به کانادا و در حکم بازداشت او که همان روز صادر کرد و بعدتر در دادخواست چهار روز بعد از آن برای عدم آزادی او به قید وثیقه، تنها جرم پیرسون را ارتکاب قتل در کانادا اعلام کرده است.

یعنی تا آن زمان، اف‌بی‌آی و دستگاه قضایی ایالات متحده هیچ اطلاعی از توطئه شبکه زیندشتی برای انجام قتل در مریلند و همدستی پیرسون در آن نداشتند و اقدامی برای بازداشت او انجام نداده‌ بودند.

نکته قابل‌توجه دیگر این‌که در پرونده مرتبط با شبکه ترور زیندشتی، اقامت غیرقانونی پیرسون در آمریکا و سلاحی که او به شکل غیرقانونی همراه داشته، به عنوان جرایم تکمیلی او در آن پرونده ذکر شده، اما در پرونده مربوط به استرداد او به کانادا، هیچ اشاره‌ای به آن جرایم نشده است و در پایگاه آن‌لاین پرونده‌های فدرال هم هیچ اطلاعاتی از بازشدن چنین پرونده‌ای در دسترس نیست.

یک حقوق‌دان و کارشناس امنیت ملی در آمریکا که با ایران اینترنشنال گفتگو کرد، به احتمال باز شدن پرونده‌ای به شکل محرمانه برای این موضوع در همان زمان اشاره کرد: «ممکن است با دسترسی اف‌بی‌آی به گوشی همراه پیرسون که برنامه اسکای ای‌سی‌سی روی آن نصب شده بود و پس از دسترسی به پیام‌های مرتبط با نام کاربری مرتبط با این گوشی در سرورهای هک شده این پیام‌رسان، اف‌بی‌آی متوجه توطئه شبکه زیندشتی برای قتل در مریلند شده باشد، اما زمان‌بر بودن تکمیل تحقیقات برای ارائه شواهدی که دادستانی را به صدور کیفرخواست راضی کند و ملاحظات امنیتی باعث شده باشد، تا ژانویه ۲۰۲۴ برای این پرونده کیفرخواست صادر نشود.»

به این ترتیب، به نظر می‌رسد با وجود پاک‌شدن خودکار پیام‌ها روی اپلیکیشن این پیام‌رسان، پس از بازداشت آدام پیرسون در مینیاپولیس (ایالت مینه‌سوتا) در ۲۶ جولای ۲۰۲۱ (۴ مرداد ۱۴۰۱)، گوشی موبایل اسکای گلوبال نزد او، موجب شده اف‌بی‌آی سراغ پیام‌های به دست آمده از سرورهای هک شده‌ی اسکای ای‌سی‌سی در فرانسه برود که نزد پلیس اروپایی بود و به گزارش گاردین با اف‌بی‌ای هم به اشتراک گذاشته شده است.

گزاره دیگری که نشان می‌دهد علی‌رغم هک کردن سرورهای اسکای ای‌سی‌سی در فرانسه، پلیس متوجه برنامه شبکه زیندشتی برای ترور در مریلند نشده بود، یک پوستر هشدار پلیس ونکوور در تاریخ ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ (۱۷ می ۲۰۲۱) [۴۰ روز پس از دسترسی پلیس اروپایی به سرورهای هک شده‌ی اسکای ای‌سی‌سی و تعطیلی آن] درباره شش تبهکار از جمله دیمیون رایان بود.

رئیس پلیس ونکوور آن زمان اعلام کرد این ۶ تبهکار تحت تعقیب پلیس نیستند و این هشدار صرفا برای آن صادر شده که مردم در برخورد با آنان احتیاط کنند.

پرونده تلاش شبکه ترور زیندشتی برای انجام قتل در مریلند هنوز در ایالات متحده باز است. آدام پیرسون، پس از استرداد به کانادا در فوریه سال ۲۰۲۲ (اسفند ۱۴۰۰)، به جرم همدستی در قتل مردی جوان در کانادا در سال ۲۰۱۹ (۱۳۹۸)، با رای دادگاه به ۸ سال زندان محکوم شد.

پرونده کیفری دیمیون رایان ۴۳ ساله هم که فوریه ۲۰۲۲ (اسفند ۱۴۰۰) در انتاریو دستگیر شد، و اکنون در ایالت مانیتوبا در بازداشت است، به خاطر ارتکاب قتل و داشتن شمار زیادی سلاح‌ غیرقانونی در خانه‌اش کماکان در کانادا در حال رسیدگی است و به صدور حکم نرسیده است.

با این وجود وزارت دادگستری کانادا تائید کرده که رسیدگی به تقاضای استرداد این دو نفر به ایالات متحده می‌تواند همزمان با رسیدگی‌های کیفری داخلی در کانادا انجام شود و پس از پایان رسیدگی کیفری و صدور حکم، این دو نفر را می‌توان همزمان با تحمل کیفر، برای رسیدگی به اتهامات‌شان به آمریکا مسترد کرد.

تا زمان انتشار این گزارش، هیچ خبری از روند رسیدگی به پرونده شبکه ترور زیندشتی منتشر نشده و پیگیری تلاش برای قتل یک هدف تحت حفاظت دستگاه‌های امنیتی آمریکا در خاک این کشور، فعلا و همچنان معلق باقی مانده است.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates