09.01.2025

مقام سپاه: ایران در سوریه ضربه خورد؛ نباید تنش نظامی در منطقه تشدید شود

بی‌بی‌سی: یک فرمانده سپاه پاسداران، که در جنگ داخلی سوریه حضور داشت، در اظهاراتی کمتر شنیده شده از مقام‌های ایرانی اذعان کرده است که این کشور در سوریه ضربه خورده است. او همچنین گفت که ایران در حال حاضر نباید تنش نظامی در منطقه را تشدید کند.

اظهارات سرتیپ بهروز اثباتی، از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران در سوریه، تفاوت‌های قابل‌ توجهی با مواضع رسمی سایر مقام‌های جمهوری اسلامی درباره حوادث سوریه دارد.

او از جمله روسیه را در فروپاشی حکومت اسد مقصر شناخت و مدعی شد که مسکو با خاموش کردن سیستم‌های راداری خود، به اسرائیل اجازه داده تا پایگاه‌ها و نظامیان ایرانی را هدف قرار دهد.

آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی از زمان سقوط حکومت بشار اسد چند بار به این دلایل سقوط حکومت اسد پرداخته است اما به شکست در این کشور اذعان نکرده است. او گفته که ایران برخلاف تحلیل‌ها «قوی و مقتدر است و مقتدرتر نیز خواهد شد.»

بهروز اثباتی که همچنین مسئول قرارگاه فضای مجازی ستاد کل نیروهای مسلح معرفی شده، در سخنرانی خود که حدود یک ساعت طول کشید و رسانه‌های داخلی ایران فایل صوتی آن را منتشر کرده‌اند جزئیاتی از مصائب مردم سوریه در دوره منتهی به سقوط حکومت بشار اسد ارائه کرد.

او با اشاره به کمبود شدید امکانات و مشکلاتی مثل بی‌برقی شدید در سوریه گفت که «شرایط سوریه در دو سال گذشته به شدت رو به وخامت گذاشته بود.»

او همچنین به حقوق بسیار پایین فرماندهان میدانی و فرماندهان میانی ارتش سوریه اشاره کرد و از نظامیان سوریه در حلب نقل قول کرد که پیش‌بینی می‌کردند این شهر سقوط خواهد کرد.

مخالفان مسلح در سوریه تحت رهبری گروه «هیئت تحریر شام» که ادلب در شمال غربی سوریه را در کنترل خود داشتند، در یک عملیات برق‌آسا شهرهای حلب و حمص را گرفتند و فقط ده روز پس از شروع این عملیات در ۸ دسامبر وارد دمشق شدند که گریز بشار اسد از این کشور به روسیه را در پی داشت.

این فرمانده سپاه گفت که فساد ناشی از فقر تمام ارکان ارتش سوریه را فراگرفته بود و نظامیانی که باید در برابر شورشیان از حلب دفاع می‌کردند، بیشترشان از قبل فرار کرده بودند.

او بدون ذکر جزئیات به «خیانت‌ها» در ارتش سوریه اشاره کرد.

او گفت که «ما می‌دانستیم» هیچ نیرویی برای دفاع از بشار اسد وجود ندارد، اما رئیس جمهور سوریه «باور نمی‌کرد» و اضافه کرد: «ما نظامی، شکست نخوردیم، اصلا جنگی نبود، مردم قیام کردند و یک سیستم فاسد را حذف کردند.»

او گفت که تعریف بشار اسد از مقاومت «بسیار متفاوت از ما بود» و نقش سوریه را در «مقاومت یک نقش بسیار محدود تعریف می‌کرد.»

این فرمانده سپاه پاسداران گفت: «وقتی که طوفان الاقصی (حمله ۷ اکتبر حماس به اسرائیل) شکل گرفت ما از طریق سفیر و فرمانده اعلام کردیم… که الان وقتش است، سوریه می‌تواند حمله کند و بخشی از زمین‌هایی که اسرائیل ملعون از این کشور گرفته را بگیرد، ما هم حمایت می‌کنیم… ایشان گفت که نه، من در مقاومت فقط سکوی پشتیبانی شما هستم. اگر خواستید، با هواپیما اسلحه بیاورید و ببرید بجنگید، من وارد جنگ با اسرائیل نمی‌شوم.»

او همچنین ادعا کرد که روس‌ها اسد را «گول زدند» و «از عوامل فروپاشی سوریه بودند»: «روس‌ها بعد از طوفان الاقصی کاملا در پرونده و در جبهه رژیم صهیونیست عمل کردند.»

او گفت: «هر موقع که قرار بود مقرهای بزرگ ما را بزنند، مثلا وقتی مقر اطلاعات شهید صادق ما را زدند، (روس‌ها) تماس سیستم‌های راداری را خاموش کردند تا اسرائیل بتواند این مقر را بزند.»

او اضافه کرد که دولت بشار اسد تحت نفوذ کشورهای عربی مثل امارات «در سه ماه گذشته بیشترین فشار را به ایرانی‌ها آورد.»

او گفت: «ما کم نگذاشتیم. واقعا ایران کم نگذاشت. اما قرار نبود ما به جای او بجنگیم. وقتی هیچ کدام از ارکان او، نه حزب می‌خواست، نه دولت می‌خواست، نه توده مردم می‌خواستند، نه ارتش می‌خواست.»

او اضافه کرد: «اولا بگویم من افتخار نمی‌دانم که ما سوریه را از دست دادیم. نه، ضربه خوردیم. به قول کی بود که گفت ‘باختیم، بد هم باختیم’… باختیم، ضربه خوردیم، خیلی هم برای ما سخت بود. به خصوص برای آدم‌هایی مثل من.»

اما بهروز اثباتی تصور شکست حماس و نیروهای مقاومت را محصول «عملیات روانی» اسرائیل دانست و گفت: «کی گفته الان فقط یمن دفاع می‌کند… اصلا اینجوری نیست که مقاومت از دست رفته باشد.»

او اضافه کرد که اکنون «مقاومت ولایتی امکان حضور در سوریه را پیدا کرده است. به این نکته خوب دقت کنید. الان می‌توانیم آن شبکه‌هایی که در این چند ساله با آنها ارتباط داشتیم را در این اوضاع فعال کنیم… هسته‌های مقاومت تشکیل دهیم. الان دیگر می‌توانیم مثل بقیه محیط بین‌الملل کار کنیم و شروع کردیم.»

صحبت‌های بهروز اثباتی در این فایل صوتی در جایی که به اظهارات رهبر جمهوری اسلامی درباره «جوانان پرشور سوری…» اشاره می‌کند ناگهان وسط جمله قطع می‌شود.

اسعد حسن شیبانی، وزیر خارجه دولت موقت سوریه، دو هفته پیش به ایران هشدار داد «از گستراندن هرج‌ومرج در سوریه خودداری کند.»

پیش از آن آیت‌الله خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی پیش‌بینی کرده بود که «یک نیروی شرافتمند قوی» در سوریه ظاهر شود: «جوان سوری چیزی برای از دست دادن ندارد. دانشگاهش ناامن است، مدرسه‌اش ناامن است، خانه‌ش ناامن است، خیابانش ناامن است، زندگی‌اش ناامن است، چه کار کند؟ بایستی با قوت و اراده در مقابل آن کسانی که این ناامنی را طراحی کرده‌اند و آن کسانی که آن را اجرا کرده‌اند بایستد و ان‌شاءالله بر آنها فائق خواهد آمد.»

فرمانده سپاه پاسداران در پاسخ به سوالی درباره حمله تلافی‌جویانه ایران به اسرائیل یا پایگاه‌های آمریکا گفت: «الان در این شرایط کشاندن منطقه به رزم نظامی به نفع مقاومت نیست…. الان اگر بخواهیم یک فاز جدید کنیم، باز دوباره دشمن آماج عملیاتش را شروع می‌کند.»

او در اشاره به «وعده صادق سه» که ایران قول داده است در پاسخ به آخرین حمله اسرائیل به ایران – در تاریخ ۵ آبان/۲۶ اکتبر ۲۰۲۴ – انجام دهد گفت چیزی درباره آن نمی‌داند چون «در روند تصمیم گیری آن نبوده است» اما اضافه کرد: «به نظر من صحنه الان دیگر خیلی دیگر کشش وعده صادق ۳ را ندارد.»

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه گفته است که بعد از سقوط حکومت اسد چهار هزار نظامی ایرانی از طریق پایگاه هوایی حمیمیم روسیه منتقل شدند.

زمانی که حکومت بشار اسد در قیام مردمی سال ۲۰۱۱ و جنگ داخلی متزلزل شد، تهران سرباز، تسلیحات و سوخت برای او فراهم کرد.

بیش از دو هزار نیرو و فرمانده نظامی ایران در سوریه کشته شدند، در حالی که به گفته ایران به عنوان «مستشار نظامی» به آنجا رفته بودند.

سوریه، تحت فرمان بشار اسد، بخشی از حلقه ارتباط ایران و حزب‌الله بود و نقشی کانونی در انتقال سلاح و مهمات به این گروه داشت.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates