11.04.2025

مذاکرات ایران و آمریکا در عمان؛ هشدار مشاور رهبر جمهوری اسلامی به «قطع همکاری هسته‌ای» در صورت حمله نظامی

بی‌بی‌سی: در آستانه دور اول مذاکرات ایران و ایالات متحده آمریکا در عمان، علی شمخانی مشاور سیاسی رهبر جمهوری اسلامی هشدار داده است که در صورت حمله نظامی، ایران ممکن است اقداماتی بازدارنده مانند «اخراج بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و قطع همکاری با آن» و همچنین «انتقال مواد غنی‌شده به مکان‌های امن و نامشخص» را در دستور کار قرار دهد. اعلام موضع آقای شمخانی در شبکه اجتماعی ایکس پس از آن صورت می‌گیرد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا بار دیگر گفت در صورت شکست در مذاکرات با تهران، «حمله نظامی» یکی از گزینه‌ها خواهد بود.

پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا نیز روز گذشته در خصوص تحرکات بمب‌افکن‌های استراتژیک بی-۲ ایالات متحده در نزدیکی ایران و پیام آن به تهران گفت: «تصمیم‌گیری در این باره با خودشان است … این بمب‌افکن‌ها ابزاری عالی هستند و برای همه حامل پیام هستند». او در عین حال ابراز امیدواری کرد گفت‌وگوهای هسته‌ای میان ایران و آمریکا به دستیابی به یک راه حل صلح آمیز منجر شود.

همچنین در روزهای اخیر گمانه‌زنی‌ها درباره احتمال طرح خواسته‌های جدید از سوی آمریکا در مذاکرات بالا گرفته است.

صبح امروز محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران درخواست‌های احتمالی آمریکا برای توقف کامل غنی‌سازی و جمع‌آوری سانتریفیوژها را «شوخی» خواند و تأکید کرد که «جمهوری اسلامی از برنامه هسته‌ای خود عقب‌نشینی نخواهد کرد.»
قرار است روز شنبه عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران با استیو ویتکاف، فرستاده ویژه رییس‌جمهوری ایالات متحده در عمان مذاکراتی داشته باشند.

به رغم اصرار آمریکا بر مستقیم بودن این مذاکرات، ایران آن را غیرمستقیم می خواند.

با نزدیک شدن به مذاکرات عمان، اظهارات مقامات ارشد ایران نشان‌دهنده موضع سخت‌گیرانه تهران در برابر فشارهای خارجی است.

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با رد هرگونه عقب‌نشینی، بر ادامه فعالیت‌های هسته‌ای ایران تأکید کرد و گفت: «ما در چارچوب حقوق خود عمل می‌کنیم و این برنامه برای ما غیرقابل مذاکره است.»

در همین حال، دو چهره ارشد سیاسی ایران طی دو روز گذشته به بازخوانی تجربیات مذاکراتی خود با آمریکا پرداخته‌اند.

محمد مخبر، معاون اول رئیس‌جمهور در دولت ابراهیم رئیسی، روز گذشته در دیدار نوروزی با کارگزاران دولت قبل گفت: «در دوره آقای رئیسی، دو بار تا پای امضای توافق با آمریکا پیش رفتیم؛ یک بار در شهریور ۱۴۰۱ و بار دیگر پیش از شهادت ایشان. اما هر دو بار اسرائیل مانع شد.»

آقای مخبر با اشاره به وجود «تناقض ماهوی» میان ایران و آمریکا گفت: «من مخالف مذاکره نیستم، اما این تناقض‌ها حل‌شدنی نیست مگر اینکه یکی از طرفین از مواضع خود کوتاه بیاید.»

حسن روحانی، رئیس‌جمهور پیشین هم در دیداری با فعالان سیاسی و رسانه‌ای، به بیان دیدگاهش در این زمینه پرداخت.

او با انتقاد از سیاست‌های دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا گفت: «ترامپ فکر می‌کند ایران هیچ کارتی روی میز ندارد، اما ما حداقل چهار کارت مهم داریم که در زمان مناسب رو خواهیم کرد.»

آقای روحانی با تأکید بر ضرورت مذاکره مستقیم، تجربه گفت‌وگوی تلفنی خود با باراک اوباما، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا در سال ۱۳۹۲ را یادآوری کرد و گفت: «مذاکرات مستقیم می‌تواند راه‌گشا باشد. تماس کوتاه من با اوباما فضا را تلطیف کرد و زمینه‌ساز توافق برجام شد.»

این مواضع در حالی مطرح می‌شود که مذاکرات پیش‌رو قرار است شنبه به میانجی‌گری عمان برگزار شده و هر طرف در خصوص نوع آن اظهارات متفاوتی داشته‌اند.

مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا از زمان خروج واشنگتن از برجام در سال ۱۳۹۷ با فراز و نشیب‌های بسیاری همراه بوده است.

توافق برجام که در سال ۱۳۹۴ با میانجی‌گری قدرت‌های جهانی امضا شد، در دولت روحانی به دست آمد، اما با روی کار آمدن دونالد ترامپ و خروج او از برجام و اعمال تحریم‌های شدید، این توافق عملا متوقف شد.

در دولت ابراهیم رئیسی هم مذاکرات غیرمستقیم در وین و دوحه برای احیای برجام ادامه یافت، اما به نتیجه‌ای نرسید.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates