«بریتانیا اطلاعات تاجر مفقود ایرانی را به مقامهای ایران داده بود»
رادیوفردا: در حالی که لندن امکان ربوده شدن عباس یزدی، تاجر ایرانی- بریتانیایی مفقود شده در امارات، از سوی ایران را «محتمل» دانسته، گزارشها حاکی است که بریتانیا پیشتر، به درخواست ایران، اطلاعاتی را در مورد وی در اختیار جمهوری اسلامی قرار داده بود.
به گزارش روزنامه بریتانیایی گاردین، «اداره مبارزه با کلاهبرداریهای کلان» بریتانیا پیشتر، به دنبال درخواست اداره بازرسی کل کشور ایران، اطلاعاتی را در مورد عباس یزدی در اختیار این اداره قرار داده است.
بر اساس مدارکی که در اختیار گاردین قرار گرفته، در این زمینه بریتانیا در تماس با مقامهای ایران از جمله از یک «دفترچه تلفن» سخن به میان آورده و گفته است: «در کامپیوتر آقای یزدی یک فایل اکسل حاوی اطلاعات تماس پیدا کردهایم. یک کپی از این فایل با نام «دفترچه تلفن» (برای شما) پیوست شده است.»
«تایمز»، دیگر روزنامه بریتانیایی، نیز میگوید «این احتمال وجود دارد» که اطلاعات شخصی آقای یزدی از سوی بریتانیا در اختیار جمهوری اسلامی قرار گرفته باشد.
در عین حال روزنامه «خلیجتایمز» که در دبی منتشر میشود، ۱۳ مردادماه گزارش کرد که یکی از دوستان آقای یزدی در دبی به نام «رضا» گفته است که آقای یزدی ۱۰ روز پیش از ناپدید شدن به دلیل انتقال اطلاعاتی در مورد وی از سوی «اداره مبارزه با کلاهبرداریهای کلان» به دولت ایران، از این اداره شکایت کرده بود.
سخنگوی «اداره مبارزه با کلاهبرداریهای کلان» در این خصوص در گفتوگو با گاردین این مسئله را نه تأیید و نه تکذیب کرده و تنها تأکید کرده است که درخواستها برای همکاری در سطوح بینالمللی بریتانیا با سایر کشورها، از سوی وزارت کشور مورد بررسی قرار میگیرد و وزیر خارجه نیز بر آن نظارت دارد.
به گفته پلیس بریتانیا، عباس یزدانپناه یزدی ۴۴ ساله که دارای تابعیت بریتانیایی است، چهارم تیرماه سال جاری در دبی مفقود شده است.
به دنبال ناپدید شدن آقای یزدی، ویلیام هیگ، وزیر خارجه بریتانیا، ۹ مردادماه در تماس تلفنی با همتای ایرانی خود نسبت به سرنوشت وی ابراز نگرانی کرد.
همان زمان رسانههای بریتانیا گزارش کردند که یک مقام دولتی بریتانیایی گفته است: «معتقدیم که این اظهارات که ایران میتواند مسئول ناپدید شدن آقای یزدی باشد، محتمل است و ما این اظهارات را خیلی جدی میگیریم.»
با این حال وزارت خارجه ایران تأکید کرده است: «جمهوری اسلامی ايران هر نوع اقدام غيرقانونی توسط نهادهای کشورمان در دوبی و ساير کشورها را تکذيب میکند.»
رابطه عباس یزدی با پروژههای نفتی و مهدی هاشمی
در همین حال مطرح شدن نام عباس یزدی در دو پرونده نفتی و نزدیکی او با مهدی هاشمی، به گمانهزنیها در مورد دلیل ناپدید شدن وی در دبی دامن زده است.
گاردین میگوید عباس یزدی یک روز پس از آن که در ارتباط با پرونده نفتی کرسنت، به صورت ویدیویی در دادگاه لاهه شواهدی را ارائه کرد ناپدید شده است. این روزنامه البته تأکید دارد که این توالی زمانی نمیتواند دلیل بر مرتبط بودن این ناپدید شدن با این پرونده باشد.
پرونده کرسنت که سالها از سوی لاهه در دست بررسی است، مربوط به قرارداد نفتی میان کرسنت امارات و شرکت نفت ایران است که در پایان دوره دوم ریاست جمهوری محمد خاتمی به امضای طرفین رسید و ایران را متعهد به صادرات گاز به امارات کرد. سال ۲۰۰۵ میلادی مجلس شورای اسلامی این قرارداد را زیانزا دانست و از ادامه آن جلوگیری کرد، امری که شکایت کرسنت را به همراه داشت و حال نیز این پرونده در حال بررسی در لاهه است.
در عین حال نام عباس یزدی در پرونده «استاتاویل» نیز مطرح است، پروندهای که در آن آمریکا اتهاماتی را به مهدی هاشمی زده است.
موضوع استاتاویل به ۱۰ سال پیش باز میگردد که آن زمان ایالات متحده استاتاویل، بزرگترین شرکت نفتی در نروژ را متهم کرد که با دادن رشوه به شرکت ایرانی «هورتون» و استفاده از نفوذ این شرکت، سعی داشته قراردادهایی را با وزارت نفت ایران منعقد کند. عباس یزدی مدیر شرکت «هورتون» است.
در عین حال طبق گزارشها دوستان و همسر عباس یزدی گفتهاند که آقای یزدی از دوستان کودکی و نزدیک مهدی هاشمی بوده است.
سرنوشت عباس یزدی
در حال حاضر اطلاعات ضد و نقیضی در مورد سرنوشت عباس یزدی گزارش شده و هنوز خبر موثق و قطعیای در این باره منتشر نشده است.
به گزارش ۱۸ مردادماه روزنامه بریتانیایی تایمز، دوستان آقای یزدی گفتهاند که جسد وی در بندر فجیره امارات پیدا شده است.
با این حال ۱۹ مردادماه روزنامه اماراتی «گلفنیوز» گزارش کرد که یک مقام دولتی در امارات اظهارات در مورد پیدا شدن جسد آقای یزدی را تکذیب کرده و گفته است که هنوز هیچ جسدی پیدا نشده است.
همچنین روزنامه «خلیج تایمز» ۱۳ مردادماه گزارش کرد که یکی از دوستان عباس یزدی به نام «رضا» گفته است که افراد مرتبط با پلیس امارات به او اطلاع دادهاند که ماشینی که آقای یزدی در آن بود در آبهای بندر فجیره پیدا شده و لباسهای آغشته به خون آقای یزدی نیز در آن کشف شده، اما جسدی در کار نیست.
پیام برای این مطلب مسدود شده.