رفتن قاضی سراج به سازمان بازرسی؛ خرید وقت برای «جونیور»؟
خودنویس: سازمان بازرسی، نهاد دریافت کننده مدارک عباس یزدانپناه از دولت انگلستان بود؛ نهاد بررسی کننده پرونده «کرسنت». رئیس قبلی و قاضی ویژه، جابجا شدهاند و پرونده «جونیور» رفسنجانی، دچار غیبت صغری شده است.
بخش تحلیل خودنویس: ناصر سراج از دادگاه به سازمان بازرسی میرود. این خبر حداقل برای تعداد معدودی به معنای تعویق بیشتر پرونده مهدی هاشمی است. شمشیر داموکلوس اما هنوز بالای سر جونیور قرار دارد. رسانهها و خبرگزاریهای نزدیک به بخشهای امنیتی سپاه از جمله خبرگزاری فارس [2]، نگرانی خود را از تاخیر در برخورد قضایی با مهدی هاشمی به نمایش گذاشتهاند.
دو ماه از ناپدید شدن عباس یزدانپناه یزدی میگذرد. یزدانپناه پس از حضور در جلسه شهادت ویدیویی در دوبی، در جریان حل اختلاف میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفتی اماراتی «کرسنت» حاضر بود. گفته میشود او به عنوان شاهد طرف اماراتی در جریان حل اختلافی که در دیوان داوری لاهه در جریان است، به سوالاتی پاسخ داده بود، اما پاسخگویی به روزی دیگر کشید. روز دیگری که خبری از او عباس نشد و همسرش هم با تاخیر غیبت او را به اطلاع مقامهای اماراتی رساند.
جونیور اما از خود هیچ واکنشی در مورد ناپدید شدن ومرگ احتمالی شریک ومباشر قدیمیاش، عباس یزدانپناه یزدی نشان نداده، و اگر خطای وکیلش نبود، هنوز هم میتوانست قسم بخورد که رابطهای با عباس نداشته است.
وحید ابوالمعالی که در غیاب علیزاده طباطبایی، وظیفه دفاع از مهدی هاشمی را بر عهده دارد، عباس یزدانپناه را «رازدار» و «دوست» موکل خود معرفی کرده است.
https://khodnevis.org/sites/default/files/photo.png
برخی معتقدند که هیچ کس به اندازه عباس یزدی از چم و خم پرونده «کرسنت» و کسانی که در این معامله «کمیسیون» دریافت کردهاند با اطلاع نبوده است. از مقامهای سابق وزارت نفت تا مذاکرهکنندگان هستهای، متهم به دریافت رشوه برای به سرانجام رساندن این قرار داد هستند. او را شاهکلید پرونده «کرسنت» نیز خواندهاند.
برخی معتقدند که همه راهها به «بهرمانی»ها ختم میشود. در جلسه رای اعتماد به وزایر نفت، چندبار از «جونیور» نام برده شد.
عباس یزدانپناه یزدی از سوی نهادهای قانونی مختلفی متهم به انتقال پولهایی کلان به مهدی هاشمی بوده است. در پرونده «استاتاویل» نام او به کرات به عنوان مدیر شرکت «هورتون» برده شد. در پرونده توتال، از او و آقای دادفر به عنوان دریافت کنندگان وجه برای انتقال به یک «مقام» نفتی نام برده شده است.
نزدیکی ویژه عباس یزدانپناه به مسوولان وزارت نفت از جمله سید مهدی حسینی و نیز، یک سردار سپاه که گفته شده زمانی مجوز حمل سلاح (در سالهای ۷۱-۷۲) به او داده، میتواند برای معدود خبرنگارانی که پیگیر پروندههای مالی خاندان بهرمانی هستند جذاب باشد. برخی معتقدند این سردار سپاه ممکن است نقشی در ربودن احتمالی عباس یزدانپناه یزدی بازی کرده باشد.
به گفته یکی از کسانی که آقای یزدانپناه را در سال ۱۳۷۲ دیده بود، «عباس» با یکی از مسوولان سابق تیم پاس که بعدها وارد معاملات بزرگ اقتصادی شد، در ارتباط بوده است. ارتباط ویژه دلالان نفتی با افراد نزدیک به سپاه در سالهای اخیر نیز مشاهده شده است. عکس معروف بابک زنجانی هنوز از خاطرهها محو نشده است.
پرونده مهدی هاشمی به کجا میرود
مهدی هاشمی که پس از خروج از کشور در سال ۱۳۸۸، از سوی دستگاه قضایی تحت تعقیب بود، پس از بازگشت در مهرماه سال گذشته دستگیر و تحت بازجویی قرار گرفت. فضاسازی رسانههای نزدیک به هاشمی که هیچگاه علاقهای به بررسی مستقل پروندههایی نظیر توتال، استاتاویل و کرسنت از خود نشان ندادهاند، در طی این محدوده زمانی قابل ملاحظه بود.
اما پس از آزادی به قید وثیقه ۱۰ میلیاردی آقای هاشمی، پرونده او زیر نظر قاضی سراج به جریان افتاد.
با این حال، تعویق بررسی پس از برگزاری یک دیدار کوتاه تحت عنوان «جلسه دادگاه» بسیاری از افراد بدبین به روابط سیاسی میان مجمع و دستگاه قضایی را به این فکر انداخت که دست نگاه داشتن دادگاه میتواند ربطی به مسائل مرتبط با انتخابات داشته باشد. اما مساله دیگر، حضور برخی افراد نزدیک به حسن روحانی در ماجرای کرسنت بود که در آن مقطع زمانی نادیده گرفته میشد. سیروس ناصری از جمله متهمان بزرگ دریافت وجه در این معامله بزرگ است. همچنین گفته میشود که برخی از افراد مرتبط با پرونده کرسنت، با حسین فریدون رابطهای طولانی داشتهاند.
جمهوری اسلامی، متخصص خریدن وقت است. معروفتر آنکه تداوم جنگ از سوی کسانی چون هاشمی رفسنجانی، به دوام نظام اسلامی کمک فراوانی کرده است. اگر هاشمی رفسنجانی با شناختی که از ساختار نظام دارد و با کمک گرفتن از دستگاههای مختلف، باز به معطل کردن رسیدگی پرونده علیه فرزندش یاری رسانده باشد، بعید به نظر میرسد به این زودیها شاهد محاکمه «جونیور» رفسنجانی باشیم. رئیس سازمان بازرسی که پیگیر پرونده «کرسنت» بود، اینک وزیر کابینه روحانی است و قاضی سراج، به ریاست این سازمان رسیده و عملا از ادامه دادرسی دور مانده است.
آیا باز هم شاهد معاملهای در سطوح بالای حکومتی هستیم؟
پیام برای این مطلب مسدود شده.