فرمانده سپاه قدس میهمان ویژه اجلاس مجلس خبرگان
دویچهوله: چهاردهمین اجلاس مجلس خبرگان کار خود را با حضور قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس آغاز کرد. سلیمانی از سوی آمریکا به همکاری نزدیک با حکومت سوریه در سرکوب مخالفان متهم شده است. سخنرانی او در مجلس خبرگان غیرعلنی است.
چهاردهمین اجلاس رسمی مجلس خبرگان صبح سهشنبه (۱۲ شهریور ۱۳۹۲/ ۳ سپتامبر) کار خود را آغاز کرد. این اجلاس در ساختمان قدیمی مجلس شورای اسلامی برگزار میشود.
نشست دو روزه اعضای دوره چهارم مجلس خبرگان با سخنرانی کوتاه محمدرضا مهدوی کنی آغاز شد که از سال ۱۳۸۹ به عنوان جانشین اکبر هاشمی رفسنجانی ریاست این مجلس را بر عهده دارد.
“حراست از رهبر به جای نظارت”
مجلس خبرگان هر سال دو جلسه رسمی، در ماههای پایانی تابستان و زمستان برگزار میکند. نشستهای رسمی این نهاد با توجه به وظایف و اختیاراتی که قانون اساسی برای اعضای آن تعریف کرده، در شرایط عادی از اهمیت زیادی برخوردار نیست.
مطابق اصل ۱۰۷ قانون اساسی مهمترین وظیفهی خبرگان انتخاب رهبر جمهوری اسلامی از میان “فقهای واجد شرایط مذکور در اصول پنجم و یکصد و نهم” این قانون است.
در اصل ۱۱۱ قانون اساسی نیز آمده است: «هر گاه رهبر از انجام وظایف قانونی خود ناتوان شود. یا فاقد یکی از شرایط مذکور در اصول پنجم و یکصد و نهم گردد، یا معلوم شود از آغاز فاقد بعضی از شرایط بوده است، از مقام خود بر کنار خواهد شد.»
در اصل یاد شده تشخیص این امر به اعضای مجلس خبرگان واگذار شده است. برخی از منتقدان این اصل را به معنای نظارت بر عملکرد رهبر میدانند و مجلس خبرگان را متهم میکنند که از زمان انتخاب علی خامنهای به عنوان رهبر جمهوری اسلامی به مهمترین وظیفه خود عمل نکرده است.
مهدوی کنی بارها وظیفه اصلی مجلس خبرگان را نه نظارت که “حراست و حفاظت” ار رهبر عنوان کرده است: «نظارت به این معنا نیست كه ما بخواهیم از رهبری اشكال بگیریم. نظارت ما همان نظارت حراستی است.»
رئیس مجلس خبرگان در سخنرانی افتتاحیه اجلاس چهاردهم نیز ابراز امیدواری کرد که اعضای این مجلس بتوانند “به خوبی از جایگاه رهبری صیانت” کنند.
گزارش اوضاع منطقه در نشست غیرعلنی
یکی از جنبههای غیرمتعارف چهاردهمین اجلاس مجلس خبرگان حضور فرمانده سپاه قدس، شاخه برون مرزی سپاه پاسداران به عنوان میهمان ویژه در این نشست دو روزه است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، قرار است قاسم سلیمانی در نخستین روز “در ارتباط با اوضاع سوریه، مصر، عراق، لبنان و دیگر کشورهای منطقه برای اعضای خبرگان” سخنرانی کند.
سلیمانی موثرترین و بانفوذترین مقام جمهوری اسلامی در اجرای سیاستهای این کشور در منطقه محسوب میشود. آمریکا بارها از حضور سلیمانی در سوریه خبر داده و نقش او را در فرماندهی سرکوب مخالفان بشار اسد تعیینکننده ارزیابی میکند.
سپاه قدس در زمان حضور نظامیان آمریکایی در عراق نیز به انجام عملیات تروریستی و تخریبی برای وادار کردن نظامیان خارجی به خروج از این کشور متهم میشد.
محمدرضا مهدوی کنی محمدرضا مهدوی کنی
جمهوری اسلامی رسما حضور و دخالت در سوریه را تکذیب میکند، اما اظهارات برخی فرماندهان سپاه و بسیاری از گزارشها حاکی از نقش مهم ایران در تجهیز ارتش سوریه و سازماندهی سرکوب مخالفان، به ویژه در نبردهای شهری است.
تبریک مشروط مهدویکنی به روحانی
جمهوری اسلامی سوریه را محور مقاومت علیه اسرائیل در منطقه میداند و معتقد است باید از تمام امکانات برای جلوگیری از سقوط رژیم بشار اسد استفاده کرد.
ظاهرا سخنرانی فرمانده سپاه قدس برای اعضای مجلس خبرگان چنان اهمیتی دارد که سخنرانی رئیس دولت یازدهم به روز دوم موکول شده است. حسن روحانی، عضو مجلس خبرگان است اما روز چهارشنبه برای نخستینبار به عنوان رئیس جمهور در این نشست سخنرانی میکند.
مطابق گزارشها چهاردهمین اجلاس مجلس خبرگان، پس از سخنرانی مهدوی کنی به صورت غیرعلنی ادامه یافته است. مهدوی کنی با اشاره به سخنان روحانی که خود را رئیس جمهور همه خوانده گفت: «ممکن است ما به ایشان رای نداده باشیم ولی او رئیس جمهور همه ماست.»
به گزارش خبرگزاری مهر رئیس مجلس خبرگان میگوید: «مملکت ما در وضع کنونی دارای مشکلات بسیاری است. کسی که در چنین شرایطی این مسئولیت را قبول می کند با مشکلات بسیاری مواجه است.»
مهدوی کنی در بخش دیگری از سخنان افتتاحیه خود تبریک به روحانی برای پیروزی در انتخابات را دارای سه معنای “شادباش، دعا و مطالبه” خواند و افزود: «ما به رئیس جمهور به هر سه معنا تبریک میگوییم و البته مطالبات خودمان را هم داریم.»
رئیس ۸۲ سالهی مجلس خبرگان تبریک به حسن روحانی را مشروط خواند: «همانطور که رهبری در مراسم تنفیذ عنوان می کنند که این تنفیذ مطلق نیست تبریک و تقاضای ما هم از رئیس جمهور مشروط است.»
پیام برای این مطلب مسدود شده.