کشف پنج دوربین مخفی در کانون وکلا
ایران وایر: با بالاگرفتن بحث مربوط به نصب دستگاه شنود و دوربین مخفی در محل کار و منزل چهرههای سیاسی کشور، حالا گروهی از وکلای ساکن تهران سکوت خود را شکسته و فاش کردهاند که چهار ماه پیش آنها نیز تعدادی دوربین مخفی در محل کار خود کشف کردهاند.
مینا جعفری، وکیل دادگستری و عضو کانون وکلا در وبلاگ وکلای ملت اعلام کرده این دوربینها به صورت مخفیانه و بدون اطلاع اعضای هیات مدیره کانون وکلای مرکز در ساختمان این کانون کارگذاشته شده بود. او توضیح داده که «علی رغم پیگیری بازرس هیات مدیره کانون مرکز در خصوص نصب این دوربینها توسط مدیرداخلی کانون، توضیحات کافی و جامعی ارائه نشد و گویا ارادهای برای پیگیری این امر نیز وجود ندارد.»
این حقوقدان گفته که «خواسته حداقلی جامعه وکالت از نمایندگانشان، پیگیری مصرانه این فعل مغایر با شأن وکالت است و اینکه مشخص شود محل هزینه تهیه دوربینها ، انگیزه نصب آنها و نحوه استفاده از دادههای ذخیره شده چه بوده است؛ چرا که وکیل دادگستری باید مدافع حقوق قانونی خود و سایر شهروندان باشد.»
افتخار جهرمی، رئیس کانون وکلای مرکز حاضر به ارائه هیچ توضیحی نیست. سایر اعضای هیات مدیره کانون وکلا نیز در تماس تلفنی از سوی ایران وایر، حاضر به صحبت درباره این مساله نیستند.
براساس ماده 730 قانون جدید مجازات اسلامی، کار گذاشتن شنود و دوربین مخفی تنها با دستور مقام قضایی مجاز است و بدون دستور مقام قضایی، غیر قانونی بوده و مجازات آن حبس از شش ماه تا دو سال و یا جزای نقدی از یک میلیون تا چهار میلیون و یا هر دو است.
فریده غیرت، حقوقدان و یکی از اعضای کانون وکلا در تماسی تلفنی به ایران وایر میگوید که در حال حاضر دوربینهای مخفی را برداشتهاند و دوربین مدار بسته خود کانون طبق روال سابق وجود دارد.
او می گوید: «نصب دوربین مخفی در کانون وکلا ، کاری غیر قانونی بود چون تصور نمیکنم برای کانون وکلا و برای چنین امری حکم قضایی صادر شده باشد که بخواهند چیزی را کنترل کنند.»
این وکیل دادگستری با اشاره به اینکه کانون وکلا، خانه صنفی وکلا است میگوید: «هیچ چیز پنهانی در آنجا وجود ندارد که بخواهند از طریق شنود یا دوربین مخفی بدان دست یابند. در کانون وکلا به مسائل سیاسی و امنیتی هم ورود نمیشود و متاسفانه چنین رفتاهایی امنیت شغلی وکلا را زیر سوال میبرد و ایجاد ناامنی میکند.»
نعمت احمدی، دیگر حقوقدان و عضو کانون وکلا اما با نصب دوربین در اماکن عمومی موافق است و در تماسی تلفنی به ایران وایر میگوید: «من نفس دوربین را در اماکنی که به جهت ایجاد امنیت نصب میشود قبول دارم و موافق نصب دوربین در اماکن عمومی هستم اما اینکه نصب دوربین در جهت تحصیل دلیل علیه افراد باشد، خلاف قانون است.»
احمدی میگوید: «اینکه چه نهادی به چه منظوری دوربین گذاشته و کنترل آن از هیات مدیره خارج بوده مساله است. کانون وکلا یک نهاد مستقل است و این نقض حریم خصوصی من به عنوان یک وکیل است.»
احمدی می افزاید: «نصب دوربین مشکلی نیست اما استفادهای که از آن میشود استفادهای که از فیلمها میشود مساله است. اگر دوربین را به دستور نهاد و مرجعی گذاشته باشند و این نهاد و مرجع خارج از کانون وکلا باشد کار خلافی است و با آن مخالفیم.»
مریم کرباسی، دبیر هیات اجرایی شورای تشکل های وکلای دادگستری هم در نامهای که در وبسایت انجمن آزاد وکلای دادگستری ایران منتشر شده خواستار برخورد با فرد یا افراد خاطی در این زمینه شده و نوشته است: «چنین اقدامی در محل نهاد مدنی کهن که مظهر دموکراسی، اعتماد وعدالت است ضمن اینکه جای تامل و تاسف دارد در خور برخوردی جدی و فوری با مرتکب یا مرتکبین است.ظاهرا هیات محترم مدیره در ابتدا (طبق مصوبه جلسه مورخ 12/3/92 ) تصمیمی مبنی بر پیگیری و روشنکردن موضوع و تعیین وتنبیه مرتکب یا مرتکبین اتخاذ فرموده بودند ،اما متاسفانه تاکنون آثاری از اجرایی شدن این تصمیم ملاحظه نشده ، حال آنکه انعکاس خارجی این موضوع بسیار نامطلوب بوده و باعث بروز تشویش و نگرانی در اذهان کارمندان کانون و همکارانی که به جهات مختلف در کانون رفت و آمد دارند (نظیر کمیسیونها ، دادسرا ، دادگاه و …) شده است.»
هنوز مشخص نیست دوربینهای مخفی با چه انگیزه و با چه هدفی در ساختمان کانون وکلای مرکز کار گذاشته شده، هیات مدیره این کانون سکوت اختیار کرده و پاسخی به این سوالات که آیا کار گذاشتن این دوربینها با هماهنگی آنها صورت گرفته نداده است. بنا به گفتهی مینا جعفری مدیر داخلی کانون وکلا عامل نصب دوربینها بوده است اما مشخص نیست که آنها را با دستور یا خواست چه نهاد و ارگانی نصب کرده بوده است؟
طی چند ماهه اخیر نصب دستگاه شنود و دوربین مخفی در دفاتر کار یا منازل شخصی برخی از چهرههای سیاسی کشور خبرساز شده است. علی مطهری، نماینده اصولگرای مجلس شورای اسلامی، اواخر تیرماه در سایت شخصی خود از کشف دستگاه شنود و دوربین مخفی در دفتر کارش خبر داد. هنوز مشخص نیست چه نهادی در دفتر کار این نماینده مجلس دستگاه شنود و دوربین مخفی کار گذاشته بوده، هرچند او به صورت تلویحی وزارت اطلاعات را در این زمینه متهم کرده است. مصلحی، وزیر اطلاعات دولت محمود احمدی نژاد تا روز پایان وزارتش در این زمینه هیچ توضیحی نداد.
رحمانی فضلی، وزیر کشور دولت حسن روحانی دیگر چهره سیاسی شناخته شدهای است که رسانهها از کار گذاشتن دستگاه شنود در اتاق خواب او خبر دادهاند. براساس گزارشهای منتشر شده خانواده رحمانی فضلی در جریان اسباب کشی متوجه وجود مجموعهای از دستگاه های شنود و استراق سمع در منزل شدهاند. وب سایت سحام نیوز به نقل از نزدیکان رحمانی فضلی که پیشتر رئیس سابق دیوان محاسبات بوده و اکنون وزیر کشور است نوشته بعد از نقل مکان به منزل جدید، وی هر زمان به منزل میآید و قصد تعویض لباسهایش را با لباس منزل دارد، سر بالا کرده و از دوستان خواهش میکند برای چند دقیقه چشمهایشان را ببندند تا وی بتواند لباسش را تعویض کند.
رحمانی فضلی تاکنون واکنشی در قبال این خبر نشان نداده و سایر مسئولان نیز توضیحی در این زمینه ندادهاند. باشگاه خبرنگاران جوان اما به نقل از منابعی ناشناس که از آنها با عنوان منبع آگاه و منبع نزدیک به وزیر کشور یاد کرده خبر کار گذاشتن شنود در منزل شخصی رحمانی فضلی را تکذیب کرده است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.