رکورد تاریخی احمدینژاد در چاپ پول: 50 هزارمیلیاردتومان در 8 سال
شرق: خالص داراییهای شبکه بانکی در هشتسال گذشته از 7/32هزارمیلیاردتومان به 1/81هزارمیلیاردتومان رسید و بهاینترتیب این شاخص در دولتهای محمود احمدینژاد 5/2برابر شد. معنی ساده این اتفاق این است که دولت محمود احمدینژاد در هشتسال گذشته حدود 50هزارمیلیاردتومان پول (سکه و اسکناس) چاپ و روانه اقتصاد ایران کرده است.
نکته جالب این است که دولتهای قبل و بعد از انقلاب اسلامی 32هزارمیلیاردتومان پول چاپ کردند در حالیکه دولت احمدینژاد به تنهایی آن هم در کمتر از هشتسال 50هزارمیلیاردتومان پول چاپ کرد.
نتیجه تمام این اتفاقات هم افزایش نقدینگی از 70هزارمیلیاردتومان در سال 84 به 470هزارمیلیاردتومان در حال حاضر است. علاوه بر این پایه پولی و تورم هم در مسیر نزولی قرار گرفتند به طوری که تورم برای اولینبار در کشور پس از سالهای پس از جنگ به بالای 40درصد رسید، هرچند دو، سهماهی است شاخص تورم بهدلیل در پیشگرفتن سیاست انظباط مالی در دولت یازدهم در مسیر نزولی افتاده است. این آمار که به مدد رویکارآمدن دولت جدید منتشر شدهاند، همچنین از رشد 148درصدی داراییهای خارجی شبکه بانکی در دولتهای نهم و دهم خبر میدهند. بانکمرکزی در آخرین گزارش خود از متغیرهای پولی میزان داراییهای خارجی شبکه بانکی را به تفکیک بانکها و بانکمرکزی آورده است. از مجموع 1/81هزارمیلیاردتومان دارایی خارجی شبکه بانکی در پایان آذر 91، فقط 4/10هزارمیلیاردتومان آن مربوط به بانکها و 7/70هزارمیلیاردتومان آن متعلق به بانکمرکزی است. از اینرو، نقش بانکمرکزی در ایجاد داراییهای خارجی بر 87درصد بالغ میشود.
بررسی هشتسال دولت احمدینژاد نشان میدهد خالص داراییهای خارجی سالبهسال افزایش یافته و روند صعودی آن بههیچعنوان متوقف نشده است. علاوه بر این، خالص داراییهای خارجی 27 بانک فعال در نظام بانکی در سال 84 حدود 1/4هزارمیلیاردتومان بود اما این شاخص در آذر سال 91 به 4/10هزارمیلیاردتومان رسید. بررسی این روند در این مدت نشان میدهد خالص دارایی بانکها نزدیک به 153درصد رشد داشت. نکته قابلتامل دیگر درخصوص این شاخص این است که چاپ پول در تمامی کشورها توسط بانکمرکزی انجام میشود و بانکها نقشی در این قضیه ندارند. افزایش شاخص داراییهای خارجی بانکها درواقع اضافهبرداشت بانکها از خزانه بانکمرکزی است که در اغلب موارد منجر به چاپ پول میشود. از اینرو میتوان چنین نتیجه گرفت که اضافهبرداشت بانکها از بانکمرکزی در حال حاضر 4/10هزارمیلیاردتومان است. خالص دارایی خارجی بانکمرکزی هم در این هشتسال 147درصد رشد کرد و از رقم 6/28هزارمیلیاردتومان در سال 84 به 7/70هزارمیلیاردتومان رسید.
در این سالها کارشناس اقتصادی از تبعات منفی چاپ پول سخن گفتند و دولت را از ادامه این روند بر حذر داشتند. نمونه آن سه نامه تاریخی اقتصاددانان است که در سالهای ابتدایی دولت نهم خطاب به دولت نگاشته شد. با این حال نه دولتمردان و نه شخص محمود احمدینژاد به هیچکدام از این هشدارها توجه نکردند. بخشی از این پولها در نتیجه عدمانظباط مالی دولت چاپ شد تا هزینههای جاری دولت پوشش داده شود. بخشی از آن برای تحقق مصوبات سفرهای استانی چاپ شد. دو طرح
پیام برای این مطلب مسدود شده.