خامنهای: هیچکس نباید مذاکرهکنندگان ایرانی را سازشکار بنامد
رادیوفردا: آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی با حمایت از نمایندگان ایران در مذاکرات اتمی، ماموریت آنها را «سخت» خواند و هشدار داد که کسی نباید آنها را «سازشکار» بنامد.
آقای خامنهای که روز یکشنبه، ۱۲ آبان در آستانه سالروز اشغال سفارت آمریکا در تهران سخنرانی میکرد با اشاره به مذاکرات اتمی ایران با قدرتهای جهانی از جمله ایالات متحده گفت که مذاکرهکنندگان ایرانی «بچههای خود ما و بچههای انقلابند و هیچ کس نباید آنها را سازشکار بماند».
به گفته او، گروه مذاکرهکنندگان «ماموریت سختی را بر عهده دارند و هیچ کس نباید ماموری را که مشغول کاری است تضعیف کند».
هشدارهای آقای خامنهای در شرایطی مطرح میشود که حسن روحانی و نمایندگان دولت او در مذاکرات اتمی با ایالات متحده و دیگر اعضای گروه ۱+۵ هدف انتقادات شدید محافظهکاران داخلی قرار دارند.
از نشانگان این انتقادات نصب پوسترهایی در شهر تهران با عنوان «صداقت آمریکایی» بود که آمریکاییها را غیرقابل اعتماد معرفی میکرد، تصاویری با پسزمینه تیره که نماینده فرضی آمریکا را مسلح نشان میداد در حالی که نماینده ایران نیز که پشت میز مذاکره نشسته است، بیشباهت با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و مسئول مذاکرات اتمی نیست.
نصب این پوسترها واکنش مقامات دولت روحانی را در پی داشت تا جایی که عباس عراقچی از مذاکرهکنندگان ارشد ایران آن را در جهت تضعیف مذاکرهکنندگان ایرانی دانست و گفت: «زمانی که رزمندگان ما در جبهه نبرد حضور داشتند، تمام کشور برای روحیه دادن به آنها بسیج میشد و هیچ کسی در خیابانها پوستر نصب نمیکرد تا آنها را جور دیگری خطاب کنند.»
اکنون اما آیتالله خامنهای تلاش میکند مانع انتقاد محافظهکاران داخلی از نمایندگان دولت شود و دراینباره هشدار میدهد.
«به مذاکره خوشبین نیستم، اما از آن ضرر نمیکنیم»
بر اساس گزارش پایگاه اطلاعرسانی آیتالله خامنهای، وی در ادامه این سخنرانی با اشاره به اظهارات پیشین خود مبنی بر «عدم خوشبینی» به مذاکرات گفت که الان هم به مذاکره خوشبین نیست اما «باذن الله از این مذاكرات ضرری هم نمیكنیم و این تجربه، ظرفیت فكری ملت ما را بالا خواهد برد.»
او سپس گفت: «اگر مذاكرات به نتیجه برسد كه چه بهتر ولی اگر نتیجه نگرفتند معنایش این باشد كه كشور باید روی پای خودش بایستد.»
آیتالله خامنهای اواخر تابستان سال جاری نیز از لزوم «نرمش قهرمانانه» در عرصه سیاست خارجی سخن گفته بود و تنها چند روز پس از آن بود که حسن روحانی در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک با باراک اوباما، همتای آمریکایی خود از طریق تلفن گفتوگو کرد، رویدادی که در حیات ۳۴ ساله جمهوری اسلامی بیسابقه بوده است.
با این حال، آقای خامنهای بعدها اعلام کرد که برخی از اقدامات مسئولان دولت در سفر نیویورک «بهجا نبوده است»، چنانکه اکنون نیز به دولت روحانی توصیه میکند که «نباید به دشمنی که لبخند میزند اعتماد کرد».
لبخند آمریکاییها و گزینه نظامی
به گفته او، «آمریكاییها از آن طرف لبخند میزنند و اظهار میل به مذاكره میكنند و از این طرف بلافاصله میگویند همه گزینهها روی میز است. خب چه غلطی ممكن است انجام دهند».
مقامات آمریکا بر ضرورت پیدا کردن راهحلی مسالمتجویانه برای مناقشه اتمی ایران تاکید میکنند، اما سخنان آنها همواره با هشدار نسبت به تهران همراه بوده که در صورت بنبست در مذاکرات، گزینه نظامی نیز علاوه بر تحریمها روی میز است.
از جمله باراک اوباما چند روز پس از مکالمه تلفنی خود با حسن روحانی در دیداری با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر ضمن براز امیدواری به حل و فصل این مناقشه اتمی از رطریق دیپلماسی به تهران هشدار داد که آمریکا «هیچ گزینهای از جمله گزینه نظامی را از روی میز بر نمیدارد».
اکنون نیز خامنهای با اشاره به اتحاد میان اسرائیل و ایالات متحده میگوید: «آمریكاییها بیشترین ملاحظه را با صهیونیستها دارند و مجبورند ملاحظه آنها را كنند ولی ما این ملاحظه را نداریم.»
او در نهایت تاکید میکند که جمهوری اسلامی از روز اول هم «رژیم صهیونیستی را یك رژیم نامشروع و حرامزاده» میدانسته است.
اشاره به افشاگریهای اسنودن
اما بخشی از سخنان روز یکشنبه علی خامنهای به اشغال سفارت آمریکا در تهران اختصاص داشت، اقدامی که ۱۳ آبان ۱۳۵۸ به دست عدهای از دانشجویان پیرو آیتالله خمینی، رهبر جمهوری اسلامی صورت گرفت و باعث خاتمه روابط سیاسی ایران و آمریکا شد.
آقای خامنهای اظهار داشت: «۳۰ سال پیش جوانان ما اسم سفارت آمریكا را گذاشتند لانه جاسوسی. امروز سفارتخانههای آمریكا در نزدیكترین كشورها به آمریكا اسمشان شده لانه جاسوسی؛ یعنی جوانان انقلاب ما ۳۰ سال جلوتر بودند.»
این سخنان در عین حال اشاره به افشاگریهای ادوارد اسنودن، کارمند قراردادی پیشین در سازمان امنیت ملی آمریکا، دارد که ادعا میکند این نهاد امنیتی و اطلاعاتی، مکالمات برخی از رهبران اتحادیه اروپا و دیگر متحدان آمریکا و همینطور شهروندان برخی کشورها را شنود میکرده است.
از جمله یکی از اسناد تازه منتشر شده آقای اسنودن نشان میدهد که سازمان امنیت ملی آمریکا سفر آقای خامنهای به کردستان در سال ۱۳۸۸ را تحت نظارت دقیق داشته است، بهطوری که «گفتههای بیسیمی محافظان او، خلبانان و کارکنان هواپیما یا هلیکوپتری که او را حمل کرده نیز نظارت و شنود شدهاند».
مقامات ایران هنوز به این گزارش واکنشی نشان ندادهاند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.