کیهان: مذاکرات هستهای را ادامه ندهید
بیبیسی: روزنامه کیهان در سر مقاله خود ادامه مذاکرات هستهای ایران با گروه ۱+۵ را زیر سوال میبرد و مینویسد تیم مذاکرهکننده ایران از وسوسههای شیطانی اصحاب فتنه آمریکایی اسرائیلی ۸۸ تاثیر پذیرفته و به حریف باج داده است.
حسین شریعتمداری در سخن روز کیهان (دوشنبه ۲۷ آبان) نوشت در آستانه دور تازه مذاکرات باید نگران بود که چرا به جای آمادگی برای مقابله جدی با امتیاز خواهی حریف، “بخشی از فعالیت هستهای قانونی خود را تا سطح نزدیک به توقف پائین آوردهایم.”
آقای شریعتمداری با اشاره به گزارش فصلی آژانس بین المللی انرژی اتمی که نکاتی از آن پنج شنبه گذشته منتشر شد نوشت : “چند روز بعد از پایان مذاکرات ژنو و یک هفته قبل از آغاز دور بعدی مذاکرات آقای یوکیا آمانو دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران میآید و یک روز پس از بازگشت در گزارش فصلی آژانس از توافق پربار با مسئولان هستهای کشورمان خبر میدهد.”
یوکیا آمانو مدیرکل آژانس دوشنبه هفته پیش در تهران با علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران برای بازرسی کارخانه آب سنگین اراک به توافق رسید.
یوکیا آمانو مدیرکل آژانس دوشنبه هفته پیش ودر پایان دور قبلی مذاکرات هستهای به ایران سفر کرد و با علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران برای بازرسی از معدن گچین در بندر عباس و کارخانه آب سنگین اراک به توافق رسید.
سه روز بعد از سفر یکروزه آقای آمانو به تهران نکاتی از گزارش فصلی آژانس منتشر شد که خبر میداد ایران در سه ماه گذشته فعالیت تازهای در رآکتور آب سنگین اراک انجام نداده، به ذخیره اورانیوم بیست درصدیش فقط پنج درصد اضافه کرده و تنها چهار سانتریفیوژ به نیروگاه نطنز اضافه کرده است.
این گزارش نخستین گزارش آژانس بعد از روی کار آمدن دولت حسن روحانی رییس جمهوری ایران بود.
کیهان با اشاره به صحبتهای آیتالله خامنهای در روز دوازدهم آبان که گفت “به مذاکرات جاری خوشبین نیستم” و “مراقب باشید، لبخند فریبگرانه دشمن، شما را دچار اشتباه و خطا نکند”، متوقف شدن بخشی از فعالیت هستهای را “نشانه به اشتباه افتادن و فریب خوردن از لبخندهای مزورانه دشمن” دانست.
بنا بر آخرین گزارش آژانس انرژی اتمی، ایران فعالیتهای هستهایش را کند کرده است
به نوشته کیهان اینکه “فعالیتهای هستهای متوقف شده و یا به شدت کاهشیافته” بخشی از خواستههای “غیرقانونی و باجخواهانه” گروه ۱+۵ در مذاکرات ژنو ۲ از ایران بوده است.
آن مذاکرات با وجود خوشبینی و فضای مثبت و حضور برنامه ریزی نشده وزرای خارجه کشورهای غربی و روسیه در ژنو، بدون توافق مشخصی به پایان رسید.
به گفته جان کری وزیر خارجه آمریکا دو طرف به توافق بسیار نزدیک شده بودند و ففط در چهار پنج مورد اختلاف نظر وجود داشت اما مذاکرهکنندگان ایران تصمیم گرفتند پیشنهاد را امضا نکنند و برای مشورت بیشتر به تهران برگردند.
البته محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران روایت آقای کری را رد کرد و رسانههای ایران هم فرانسه را مانع نهایی شدن توافق دانستند؛ بویژه گفته شد نگرانی عمده فرانسه در مورد فعالیت نیروگاه آب سنگین اراک بوده است.
اما سرگی لاوروف وزیر خارجه روسیه گفت ایران پیشنهاد آمریکا را پذیرفته بود ولی تغییراتی که در آخرین لحظه در توافقنامه داده شد مانع از این شد که ایران آن را امضا کند.
به نوشته کیهان تیم مذاکره کننده ایران در پایان دور دوم تسلیم باج خواهی کشورهای غربی نشد اما با توجه به گزارش آژانس دست این تیم از برگهای برنده خالی شده و ادامه مذاکرات دیگر فایدهای ندارد.
به نظر نویسنده کیهان “حریف نه فقط در قبال این همه امتیاز برجسته و با اهمیت که مفت و مجانی از ایران به چنگ آورده است کمترین ابراز تشکری نکرده است بلکه بر میزان امتیازات باجخواهانه خود نیز افزوده” و بدنبال کسب امتیاز بیشتر در مذاکرات پیش روی است.
در سه ماه گذشته تنها چهار سانتریفیوژ نسل اول به نیروگاه نطنز اضافه شده در حالیکه در سه ماه پیش از آن ۱۸۰۰ سانتریفیوژ نصب شده بود
کیهان به این نتیجه می رسد که”جماعت فتنهگر یک بار در فتنه ۸۸ با دست زدن به وطنفروشی و خیانت آشکار در پی تسلیم میهن اسلامی به بیگانگان بودند که از ملت بزرگوار ایران تودهنی سختی خوردند و اکنون “با نفوذ در نقاط پیرامونی دولت” اندیشه “خیانت” دیگری را در سر دارند.
کارشناسان معتقدند هم ایران و هم کشورهای غربی زیر فشار هستند تا با رسیدن به توافق گشایشی در بن بست مذاکرات هستهای ایجاد کنند.
به عقیده ناظران رسیدن به توافق برای پرزیدنت اوباما اهمیت بسیاری دارد چرا که در غیر این صورت ممکن است نتواند کنگره را متقاعد کند تحریمهای بیشتری علیه ایران وضع نکند.
از سوی دیگر، نرسیدن به توافق حسن روحانی را هم زیر فشار محافظه کاران قرار خواهد داد و ممکن است او حمایت آیت الله خامنهای رهبر ایران را از دست بدهد.
تریتا پارسی رییس شورای ملی ایرانی آمریکایی به خبرگزاری فرانسه گفت حمایتی که تا به حال از آقای روحانی شده بیسابقه بوده اما اگر رویکرد تازه ای که او در قبال کشورهای غربی در پیش گرفته به نتیجه نرسد، محافظه کاران با قدرت بیشتر باز خواهند گشت و استدلال خواهند کرد که باید دوباره به سیاستهای گذشته روی آورد.
سومین دور گفتگوها پس از ریاست جمهوری حسن روحانی چهارشنبه (۲۹ آبان ماه) در ژنو انجام خواهد گرفت.
پیام برای این مطلب مسدود شده.