‘رابرت لوینسون در ایران برای سیا اطلاعات جمع میکرد’
بیبیسی: خبرگزاری آسوشیتدپرس میگوید تحقیقاتش نشان میدهد که رابرت لویسنون شهروند آمریکا که در سال ۲۰۰۷ میلادی در جزیره کیش ناپدید شده بود، برای سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) جاسوسی میکرده است.
دولت باراک اوباما از انتشار گزارش آسوشیتدپرس ابراز تاسف کرده است.
بنا بر این گزارش، ماموریت رابرت لوینسون در ایران «تایید نشده» بوده است و یک تیم سیا که در این مورد اختیارات کافی نداشته، به لوینسون برای جمع آوری اطلاعات پول میپرداخته است.
آسوشیتدپرس میگوید که چهار تحلیلگر سیا به خاطر پرونده لوینسون اخراج و هفت نفر نیز تنبیه انضباطی شدهاند.
روزنامه واشنگتن پست نیز در مطلب جداگانهای به ارتباط آقای لوینسون با سازمان سیا پرداخته و نوشته است که مقامات سیا در جلسات محرمانه خود به اعضای کنگره گفته بودند که رابرت لوینسون از طرف سیا به ایران نرفته بود.
این روزنامه و نیز خبرگزاری آسوشیتدپرس میگویند که سازمان اطلاعات مرکزی سرانجام موافقت کرده است که حدود دو و نیم میلیون دلار به عنوان غرامت به خانواده لوینسون بپردازد.
خانواده لوینسون از تایید یا تکذیب این گزارش خودداری کرده اما طی بیانیهای خواهان تلاش مضاعف دولت آمریکا برای تعیین سرنوشت رابرت لوینسون شده است.
در این بیانیه آمده است: «باب (رابرت) مرد شجاعی است که زندگیاش را صرف خدمت به دولت آمریکا کرده و جانش را در این راه به خط انداخته است. اما دولت آمریکا نتوانسته است که نجات این مرد نیک را به یک اولویت تبدیل کند، در حالی که باید این طور باشد. بعضیها در دولت ایالات متحده هستند که وظیفه اشان را برای یافتن باب انجام دادهاند، اما بعضیها نیز به این وظیفه عمل نکردهاند.»
تد ابیز، سخنگوی سیا، در واکنش به این خبر گفته است که درباره ارتباط نسبت داده شده رابرت لوینسون به نهادهای دولتی اظهار نظر نمیکند.
خانواده لوینسون دستکم یک بار برای دیدار با مقامات ایرانی به این کشور سفر کرده اند
به گفته این سخنگو: «دولت آمریکا همچنان به بازگرداندن به سلامت او به آمریکا و خانوادهاش متعهد است.»
ابراز تاسف کاخ سفید
کیتلین هیدن، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در کاخ سفید نیز گفت که دولت باراک اوباما مصرانه از آسوشیتدپرس خواسته بود که به خاطر نگرانی از جان رابرت لوینسون این گزارش را منتشر نکند.
او گفت: «ما متاسفیم که آسوشیتدپرس گزارشی را منتشر کرده است که به بازگرداندن به سلامت او به خانه کمکی نمیکند.»
بنا بر این گزارش، سیا در ضوابط و مقرراتش در مورد کار کردن با عواملی که بخشی از این سازمان نیستند بازبینی کرده است تا از تکرار موارد مشابه در آینده خودداری شود.
دولت آمریکا در چند سال گذشته تاکید داشته است که آقای لوینسون به عنوان یک شهروند عادی به ایران سفر کرده بود و برای نهادهای دولتی کار نمیکرد.
آقای لوینسون در گذشته مامور پلیس فدرال (اف بیآی) بود که به گفته خانوادهاش به عنوان کارآگاه خصوصی برای تحقیق در مورد سیگارهای تقلبی به جزیره کیش رفته بود.
در اسفند ۱۳۹۱، اعلام شد که یک فایل ویدیویی و تصاویری از رابرت لوینسون برای خانوادهاش فرستاده شده که او را با مو و ریشی بلند در لباس نارنجی رنگ شبیه زندانیان گوانتانامو نشان میداد.
مقامهای آمریکایی که از آنها نام برده نشده پیشتر سازمانهای اطلاعاتی ایران را مسوول تهیه و ارسال این تصاویر دانسته بودند.
ایران همواره درباره سرنوشت آقای لوینسون ابراز بیاطلاعی کرده است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.