حسین موسویان به ایران بازگشت
بیبیسی: حسین موسویان، مذاکرهکننده سابق ایران در پرونده هستهای که در سالهای اخیر در آمریکا به سر میبرد، به تهران بازگشته است.
این دیپلمات سابق که پیشتر از سوی محمود احمدینژاد، رئیسجمهوری سابق و برخی دیگر از مقامات جمهوری اسلامی به “جاسوسی” متهم شده بود، سالهای اخیر را در آمریکا به سر برده است.
آقای موسویان روز دوشنبه ۹ دی ماه، ۳۰ دسامبر، در مراسم بزرگداشت مادر تازهدرگذشته محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران دیده شده است.
به نظر میرسد خبر حضور این چهره نزدیک به حسن روحانی در ایران، برای رسانههای داخلی غافلگیرکننده بوده است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، او گفته است نه برای “فعالیت سیاسی” بلکه برای عیادت از مادرش که بیمار است، به ایران سفر کرده و بنا دارد که در کشور بماند.
هرچند خبرگزاری فارس از قول او نوشته که دو هفته در ایران میماند.
امیرحسین موسویان در دولت اکبر هاشمی رفسنجانی، سفیر ایران در آلمان بود و نام او در جریان رسیدگی به ترور چند تن از مخالفان جمهوری اسلامی در رستوران میکونوس برلین نیز مطرح شده بود.
آقای موسویان در دولت محمد خاتمی، معاون حسن روحانی، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی بود.
او که از منتقدان سیاست خارجی دولت محمود احمدینژاد بود، حدود شش سال پیش در دادگاه انقلاب تهران به “اخلال در امنیت ملی” کلیک محکوم شد.
از پروندههای خبرساز در دولت احمدینژاد
پرونده امیرحسین موسویان، یکی از پروندههای خبرساز در دولت محمود احمدینژاد و از نقاط رویارویی رئیسجمهوری قبلی ایران با اکبر هاشمی رفسنجانی و دیگر دولتهای پیش از او کلیک به شمار رفته است.
حسین موسویان از چهرههای نزدیک به اکبر هاشمی رفسنجانی و مورد حمایت او شناخته میشود.
آقای موسویان در بهار سال ۱۳۸۶شمسی، ۲۰۰۷ میلادی، بازداشت شد و هشت روز بعد با وثیقه ۲۰۰ میلیون تومانی آزاد شد.
آنزمان رسانههای نزدیک به اصولگرایان و حامی محمود احمدینژاد، خبر از اتهام جاسوسی برای این دیپلمات ارشد ایرانی دادند.
بعدتر سخنگوی قوه قضائیه گفت در کیفرخواستی که علیه حسین موسویان تنظیم شده، حرفی از جاسوسی و ارتباط با بیگانگان نیست و او تنها به تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی متهم شده است.
این اظهارات، اعتراض محمود احمدینژاد را برانگیخت. رئیسجمهوری وقت ایران، در یک سخنرانی آقای موسویان را به جاسوسی کلیک متهم کرد و مدعی شد که “عدهای قاضی پرونده را تحت فشار سنگین قرار دادهاند تا جاسوس را تبرئه کنند”.
وزارت اطلاعات هم حسین موسویان را متهم کرد که “اطلاعاتی محرمانه” در مورد برنامه اتمی ایران را “در اختیار سفارت بریتانیا در تهران قرار داده است”.
پس از این سعید مرتضوی، دادستان وقت تهران، تصمیم معاون خود در رفع اتهام جاسوسی از آقای موسویان را کلیک نقض کرد و پرونده را به بازپرس دیگری سپرد.
نهایتا در فروردین ۱۳۸۷ شمسی، ۲۰۰۸ میلادی، دادگاه انقلاب تهران، امیرحسین موسویان را به اتهام “اخلال در امنیت ملی” مجرم شناخت.
او به دو سال حبس تعلیقی و پنج سال محرومیت از مشاغل دولتی محکوم شد.
در ماههای بعد از صدور این حکم، علیاکبر صالحی، رئیس وقت سازمان انرژی اتمی ایران که بعدتر وزیر امور خارجه شد و اینروزها باز هم به دفتر ریاست سازمان انرژی اتمی بازگشته، گفت که در هیئت مذاکرهکننده ایران در پرونده هستهای، جاسوس وجود نداشته و به این ترتیب بر رفع اتهام جاسوسی از حسین موسویان تاکید کرد.
این اظهارات، واکنش وزارت اطلاعات را در پی داشت که بار دیگر بر اتهام جاسوسی آقای موسویان تاکید کرد و گفت که این اتهام در رای دادگاه هم تایید شده است.
پس از پایان دوره محکومیت
آقای موسویان پیشتر گفته بود منتظر پایان دوره محکومیتش است و پس از آن به ایران باز میگردد. اکنون بیش از پنج سال از حکم دادگاه میگذرد که این دیپلمات ارشد سابق را به پنج سال محرومیت از مشاغل دولتی محکوم کرده بود.
حسین موسویان در سالهای اخیر در دانشگاه پرینستون آمریکا به عنوان پژوهشگر فعالیت میکرده است.
در این مدت از او یادداشتهایی در نشریات مختلف درباره پرونده هستهای ایران منتشر شده و مصاحبههایی هم در این باره کرده است.
آقای موسویان سال گذشته میلادی کتاب خاطراتی هم درباره تجربهاش از مذاکرات هستهای چاپ کرد با عنوان “بحران هستهای ایران”.
پیام برای این مطلب مسدود شده.