دستور خامنهای به مسئولان سه قوه: بیدرنگ “اقتصاد مقاومتی” را اجرايى کنید
روز: همزمان با دور تازه اى از مذاکرات میان ایران و گروه ۱+۵ در وین٬ رهبر جمهوریاسلامی سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی را ابلاغ کرده و از دولت٬ مجلس و قوهقضاییه خواسته است بیدرنگ این سیاستها را اجرا کنند.
آیتالله خامنهای خواستار اجرای “بیدرنگ و با زمانبندی مشخص” این برنامه شده؛ برنامهای که شامل کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی و کاهش هزینههای عمومی است.
بر اساس این سیاست ها، تولید کالاهای اساسی، به ویژه آن دسته از کالاهای اساسی که در حال حاضر از طریق واردات تأمین می شود، باید افزایش یابد و مبادی واردات این کالاها نیز باید متنوع شود. همچنین برای تأمین امنیت غذا و دارو، باید برای این کالاها و مواد اولیه تولید آنها “ذخایر راهبردی” ایجاد شود.
وی چند روز پیش در یک دیدار عمومی٬ خبر داده بود که این سیاستها را به زودی ابلاغ خواهد کرد؛ سیاستهایی که اینگونه آن را توصیف کرده بود: “علاج مشكلات كشور پيمودن راه اقتصاد مقاومتى است؛ يعنى تكيه به درون. چشم را ندوزيم به دست ديگران؛ ما تواناييم، ما ثروتمنديم، هم ثروت انسانى داريم – نيروى انسانى ما در دنيا كمنظير است، اگر نگوييم بىنظير – [هم] ثروتهاى زيرزمينى؛ ثروتهاى ما فوقالعاده است. دنيا به ما احتياج دارد؛ به قدرى كه دنيا به ما احتياج دارد، ما به دنيا احتياج نداريم”.
رهبر جمهوریاسلامی تابستان گذشته نیز در یک سخنرانی عمومی درباره اقتصاد مقاومتی گفته بود: “تحریم براى ما جدید نیست، ما سى سال است در تحریمیم. همه این کارهایى که شده است، همه این حرکت عظیم ملت ایران، در فضاى تحریم انجام گرفته؛ بنابراین کارى نمیتوانند بکنند. خب، ولى این دلیلى است براى همه مسئولان و دلسوزان کشور که خود را موظف بدانند، مکلف بدانند به ایجاد کار، به تولید، به کارآفرینى، به پر رونق کردن روزافزون این کارگاه عظیم؛ که کشور ایران حقیقتاً امروز یک کارگاه عظیمى است. همه خودشان را باید موظف بدانند”.
عبارت “اقتصاد مقاومتی” چند سال پیش برای نخستین بار توسط رهبر جمهوریاسلامی استفاده شد. از آن زمان٬ اصولگرایان ضمن تمجید از چنین مفهومی٬ خواستار اجرای آن توسط دولتها و تحقق حماسه اقتصادی شده بودند. آنها اکنون ضمن استقبال از ابلاغ این سیاستها٬ به اظهارنظر پیرامون آن پرداختهاند.
جهاننیوز٬ وبسایت نزدیک به علیرضا زاکانی٬ به نقل از یک استاد دانشگاه امام صادق٬ نوشته است: “وقتی یک شیوهی زندگی را بر اساس سهگانه «اعتماد بهنفس ملی، روحیه جهادی، و پرهیز از لقمهی حرام» طراحی کردیم، میتوانیم به کارآمدی آن امیدوار باشیم. توجه به معنویت دینی در این سهگانه نقشی اساسی ایفا میکند. البته طبیعی است که جنگ نظامی برای مردم ملموس و باورپذیرتر باشد، اما جنگ نرمافرازی اینگونه نیست. بنابراین وجود روحیهی جهادی منبعث از آموزههای دینی در آن سبک زندگی بسیار مهم و کلیدی است”.
همزمان خبرگزاری فارس نیز به نقل از یکی از معاونان استاندار خراسان شمالی٬ چنین درباره شرایط تحقق اقتصاد مقاومتی نوشته است: “اقتصاد مقاومتی مورد تأکید رهبری با صادرات غیرنفتی محقق میشود… اصلیترین و مؤثرترین نقش گمرک برای تحقق اقتصاد مقاومتی تسهیل در امر صادرات است”.
پیش از این محمدرضا تویسرکانی٬ نماینده ولیفقیه در بسیج٬ گفته بود که اقتصاد مقاومتی از عوامل موثر بر موفقیت جمهوریاسلامی در مذاکرات ژنو بوده است: “تحقق اقتصاد مقاومتی در داخل کشور، موجب اعتماد به نفس قدرت مذاکره کنندگان کشور ما شد و خوشبختانه ما از این آزمون سربلند بیرون آمدیم. ما اگر دارای اقتصاد مقاومتی طی سالهای گذشته نبودیم قطعا عامل تحریم، ایران را بزودی از پای درمی آورد و سبب فلج کردن اقتصاد کشور می شد؛ به هرحال ملت ایران اگر از اقتصاد مقاومتی استفاده نمی کرد قطعا تسلیم قدرتهای جهانی می شد از این رو ملت ایران همچنان باید رویکردهای خود را در راستای اقتصاد مقاومتی پیش ببرد”.
اصولگرایان بر این عقیدهاند که از گذر “اقتصاد مقاومتی” میتوان مقابل تحریمهای اقتصادی غرب علیه ایران٬ ایستادگی کرد و اقتصاد کشور را از فلج شدن نجات داد. شاید به همین دلیل است که آنها به دنبال استیضاح نعمتزاده٬ وزیر صنایع دولت روحانی٬ هستند که مخالف تداوم تحریمهاست.
پیام برای این مطلب مسدود شده.