“نظارت استصوابی” دامن کانون وکلا را هم گرفت
دویچهوله: در انتخابات هیأت مدیره کانون وکلا، ۲۹ تن از نامزدها از سوی دادگاه عالی قضات رد صلاحیت شدهاند. نایب رئیس کنونی کانون و یکی از اعضای هیأت مدیره فعلی نیز جزو رد صلاحیتشدگان هستند.
۲۹ تن از وکلای دادگستری که داوطلب عضویت در هیأت مدیره کانون وکلا بودند از سوی دادگاه عالی قضات برای شرکت در انتخابات هیأت مدیره رد صلاحیت شدند. نعمت احمدی، عبدالصمد خرمشاهی، گیتی پورفاضل، فریده غیرت، قاسم شعله سعدی، محمود علیزاده طباطبایی، غلامعلی ریاحی و رمضان حاجی مشهدی از جمله وکلای رد صلاحیت شده هستند.
نعمت احمدی در گفت و گو با دویچهوله ضمن تاکید بر این نکته که رد صلاحیتش برایش تعجبآور نبوده و منتظر این خبر بوده، اساسا تایید صلاحیت وکلا از سوی دادگاه انتظامی قضات را مورد نقد قرار میدهد چرا که به گفته او وکلا در دادگاه عالی انتظامی قضات پروندهای ندارند و این دادگاه اشراف و شناختی نسبت به آنها ندارد.
با این همه آقای احمدی میگوید وکلا به این قانون که از سال ۱۳۷۶ تصویب شده احترام میگذارند هرچند به آن انتقاد دارند اما دادگاه عالی قضات حتی همین قانون را هم درست اجرا نمیکند.
نعمت احمدی یکی از کاندیداهای رد صلاحیت شده کانون وکلا
نعمت احمدی یکی از کاندیداهای رد صلاحیت شده کانون وکلا
نعمت احمدی میگوید: «دادگاه عالی انتظامی قضات به جای آن که بر اساس استعلاماتی که از جاهای مختلف نسبت به گذشته و یا عملکرد وکلا داشته تصمیمگیری کند و نوعی نظارت استطلاعی داشته باشد، متاسفانه مدتی است نوعی نظارت استصوابی دارد. یعنی علیرغم جوابهایی که از استعلامها میآید، خودشان هم اظهارنظر میکنند و عملاً اجازه نمیدهند وکیلی را که دارای پروانهی معتبر است، میتواند در همهی محاکم، از محاکم عادی تا دیوان عالی کشور حضور داشته باشد و از حق دفاع استفاده کند، همکارانش در توزین و ترازویی که برای عضویت در هیأت مدیره گذاشته میشود، وزنکشی کنند».
احمدی به برخی از رد صلاحیتشدگان اشاره میکند که هماکنون در پستهای عالی کانون وکلا فعال هستند، مثل عضو هیأت مدیره و نایب رئیس کانون و یا اشخاص دیگری که در دورههای قبلی تایید صلاحیت شده بودند اما این بار صلاحیتشان رد شده است. کسان دیگری هم در فهرست رد صلاحیت شدگان هستند که استاد دانشگاه و در حال تدریساند. نعمت احمدی این نوع برخورد را “توهین به جامعه وکالت” میداند.
گیتی پورفاضل وکیل دیگری است که صلاحیتش از سوی دادگاه عالی قضات برای شرکت در انتخابات هیأت مدیره کانون وکلا رد شده است. خانم پورفاضل به دویچهوله میگوید دلیل رد صلاحیتش فعالیتهای حقوق بشری اوست. وی که خود را فعال حقوق زنان و کودکان نیز میداند به پروندههایی اشاره میکند که وکالت آنها را برعهده داشته و در جریان آنها رو در روی قوه قضائیه ایستاده است. خانم پورفاضل از جمله این پروندهها، به پرونده قتل ستار بهشتی اشاره میکند که همچنان معتقد است قتل او عمد بوده و نه شبهعمد.
گیتی پورفاضل میگوید: «من دو سال پیش هم رد صلاحیت شدم. به دلیل اینکه من آدمی هستم که حرفم را میزنم. از هیچکسی واهمه ندارم. بنابراین آنچه حق باشد میگویم و به خاطر منافع خودم حاضر نیستم که راه راست خودم را کج کنم».
عدم استقلال کانون وکلا؛ دلیل این برخوردها
موضوع عدم استقلال کانون وکلا، موضوعی است که سالهاست نسبت به آن اعتراض صورت میگیرد. در سال ۱۳۷۶ با تصویب قانون “کیفیت اخذ پروانه وکالت” مقرر شد که اعضای کانون وکلا از سوی دادگاه عالی قضات تایید صلاحیت شوند و از آنجا که دادگاه عالی قضات زیرمجموعه قوه قضائیه است، تصویب این قانون عملا به از بین بردن استقلال این نهاد صنفی منجر شده است.
نعمت احمدی در نقد این قانون و عدم استقلال کانون وکلا میگوید: «الان کانون خودش نمیتواند تعداد وکلای مورد نیازش را انتخاب کند، حتماً باید یک هیأت سه نفره که شامل رئیس دادگاه انقلاب، رئیس دادگستری و رئیس کانون وکلاست هرساله تعداد کارآموزها را تعیین کنند و به این ترتیب نماینده کانون وکلا در اقلیت قرار میگیرد، پس عملاً این استقلال نیست. چون ما در تعیین تعداد وکلا نقشی نداریم. وقتی شما تعداد کارآموزتان را خودتان نتوانید انتخاب کنید، وقتی اعضای هیأت مدیره را خودتان نتوانید انتخاب کنید و من وکیل حق نداشته باشم به فردی که مورد علاقهام باشد و پروانهی وکالت دارد، رأی بدهم که بیاید مقدرات کانون را بر عهده بگیرد –یعنی عمل صنفی انجام دهد- دیگر استقلال معنا و مفهومی ندارد».
گیتی پورفاضل نیز اقدام اخیر دادگاه قضات در رد صلاحیت نامزدهای انتخابات هیأت مدیره کانون وکلا را در راستای عدم استقلال این کانون دانسته و معتقد است به ترس ابطال پروانه وکالت از سوی قوه قضائیه، حالا ترس رد صلاحیت هم اضافه شده و این را تهدیدی برای کار اصلی وکلا یعنی احقاق حق میداند.
“چون دوست دشمن است شکایت کجا بریم؟”
نعمت احمدی که هشت دوره پیاپی برای شرکت در انتخابات هیأت مدیره کانون وکلا رد صلاحیت شده، در پاسخ به این پرسش که آیا قصد اعتراض به رد صلاحیتاش را دارد یا نه، میگوید: «چون دوست دشمن است، شکایت کجا بریم؟ اعتراض باید به خود نهادی که من را تایید صلاحیت نکرده داده شود و این به نظر من بلاموضوع است. من اصلاً اعتراضی ندارم. به خاطر اینکه خود این مجموعه من را رد صلاحیت کرده است. هرچند آقایان میگویند (آنطور که خبر منتشر شده)، این لیستی است که فعلاً بررسی کردهاند و لیست دوم و سومی حتماً در راه است. اما این هم از نظر من، شکلاً و ماهیتاً درست نیست».
گیتی پورفاضل نیز میگوید: «من دو سال پیش اعتراض کردم و یک نامهی بلندبالا به رئیس دادگاه انتظامی قضات نوشتم و در آن نامه نوشتم که من هرگز از مواضع خودم برنمیگردم. از ابتدای انقلاب تا به امروز که دارم با شما صحبت میکنم، یک خط مستقیم را رفتهام که الان بقیه دارند متوجه میشوند که آن خط درست بوده. وقتی قانون اساسی که نوشتهی خود انقلابیون است و خودشان هم باید آن را مراعات کنند، مراعات نمیشود، ما دیگر انتظاری نداریم که به بسیاری از حرفهای ما که منطقی و درست هم هست، اعتنایی بشود».
انتخابات هیأت مدیره کانون وکلا قرار است روز ۲۰ اسفند (۱۱ مارس) برگزار شود.
پیام برای این مطلب مسدود شده.