10.04.2014

ظریف اصول‌گرایان را غافل‌گیر و خشمگین‌تر کرد

ایران‌وایر: اظهارنظر «محمدجواد ظریف» و «عباس عراقچی»، دو چهره اصلی هیات مذاکره کننده ایران با گروه 1+5، اصول‌گرایان را غافل‌گیر کرده است. این دو دیپلمات گفته‌اند که ماه آینده وارد مرحله تدوین پیش‌نویس توافق نهایی و جامع بین ایران و 1+5 می‌شوند.

سایت «ایران هسته‌ای» که حامیان «سعید جلیلی»، مذاکره کننده پیشین ایران آن را اداره می‌کنند، در این باره نوشته است: «این احتمال وجود دارد که تاکتیک مذاکرات پنهان، مذاکرات را به مراحلی رسانده باشد که با مراحلی که رسانه‌ها تصور می‌کنند مذاکرات در آن قرار دارند، بسیار متفاوت باشد و این امر می‌تواند جامعه سیاسی در ایران را که هنوز از شوک توافق ژنو بیرون نیامده، به یک‌باره با متنی بسیار مساله‌دارتر مواجه کند. حتی برخی شنیده‌ها می‌گویند هم‌اکنون یک پیش‌نویس (برای توافق نهایی) روی میز مذاکرات وجود دارد که ماه‌ها است درباره آن مذاکره شده است.»

هم‌زمان، انتقادات رسانه‌ای اصول‌گرایان تندرو به تیم هسته‌ای دولت روحانی شدت گرفته است. سایت «مشرق نیوز» با اشاره به پست محمدجواد ظریف در صفحه فیس‌بوکش که در مورد تشکیل یک تیم مشورتی، از ایرانیان خواسته بود پیشنهادهای خود درباره دور مذاکرات ایران و 1+5 را برایش ایمیل کنند، نوشته است: «این درخواست ظریف درحالی مطرح می‌شود که قبل از این، برخی از مشاوران و حامیان دولت جدید با انتقاد از روش‌های پوپولیستی در دولت قبل، مدعی بودند باید سیاست خارجی را از خیابان‌ها جمع کرد.»

مشرق نیوز با استناد به گزارش رسانه‌های غربی، وزارت امور خارجه ایران را به خوش‌خیالی متهم کرده و نوشته است: «برخلاف تخمین‌های اولیه، همان رقم 7-6 میلیارد دلار پول محتملی هم که پیش‌بینی می‌شد از بلوکه شدن خارج شود و به دست ایران برسد، رقم واقعی نبوده و مبلغ واقعی بسیار پایین‌تر خواهد بود. هر چند که طبق برخی گزارش‌ها، امکان جابه‏جایی همین پول هم در شبکه بانکی و مالی بین‌المللی فراهم نشده است.»

سایت «رجانیوز» پیشنهاد ظریف را به نوش‌داروی پس از مرگ سهراب تشبیه کرده و نوشته است: «توافق‌نامه ژنو یعنی ریل اصلی توافقات بعدی، از جمله توافق جامع و نهایی با ضعف‌های غیرقابل جبران حقوقی تنظیم و از سوی ایران نیز پذیرفته شده است. شاید همین ناشی‌گری، بزرگ‎ترین دلیل برای نگرانی از مفاد توافقی باشد که تیم ایرانی اعلام کرده‌اند از ابتدای اردیبهشت ماه به عنوان گام نهایی توافقات تدوین خواهد شد.»

وب‌سایت «الف» که «احمد توکلی»، نماینده مجلس ایران آن را اداره می‌کند نیز با انتشار یادداشتی انتقادی علیه تیم هسته‌ای، مذاکرات کنونی را یک دام و «زمينه‌چيني توطئه‌آميز براي اجراي فاز‌هاي ديگر جنگ عليه ايران و آماده‌سازي فضا» دانسته و نوشته است: «اگر تيم مذاكره‌كننده اين نكته را در نيابد، دست‌كم با ساده‌لوحي خود، بزرگ‌ترين كمك را به سياست جنايت‌بار امريكا عليه منطقه و ايران رسانده است. توافق جامعي در بين نخواهد بود و مدام فضا براي تلقين‌هاي امريكايي كش خواهد آمد… امريكا مي‌خواهد با سرگرم كردن ايران به مذاكرات و در اصل، زمينه‌چيني بزرگ براي افكارعمومي تا همه عقبت‌نشيني ايران از آرمان‌هايش را يك ضرورت حتمي به حساب آورد و اگر اين عقب‌نشيني رخ ندهد، حق خود بداند كه ايران را مثل سوريه كلنگي كند.»

سایت «598» هم که از رسانه‌های نزدیک به جبهه پایداری محسوب می‌شود، با طرح انتقادهای متعدد علیه دولت و وزارت امورخارجه، به شام مشترک ظریف و کاترین اشاره کرده و نوشته است چرا در حالی که تمام مسوولان ایرانی و نمایندگان مجلس به رفتار پارلمان اروپا و تصویب قطع‌نامه علیه ایران اعتراض کرده‌اند، او به چنین نشستی رفته است. به نوشته این سایت، «رفتار منفعلانه مسوولان دولتی در قبال رفتارهای توهین‌‌آمیز غربی‌ها اخیرا شدت و کثرت بیش‌تری یافته است.»

این سایت از دولت روحانی به دلیل نداشتن برنامه‌ای مشخص برای گرامی‌داشت 20 فروردین، روز ملی فناوری هسته‌‌‌ای به شدت انتقاد و نامه 1500 طلبه حوزه‌های علمیه سراسر کشور به رییس صداوسیمای ایران برای برگزاری مناظره هسته‌ای را برجسته کرده است. روحانیون منتقد دولت علت این درخواست را «وجود ابهامات و نگرانی‌های متعدد پیرامون آینده مذکرات و اجرایی شدن توافق نامه ژنو» اعلام کرده‎‌اند.

«سعید زیباکلام»، استاد دانشگاه تهران هم یادداشتی مفصل برای «وطن امروز» نوشته که تیتر یک امروز این روزنامه شده است؛ «هشدار به ملت ایران.» وی در این یادداشت به طور سربسته هشدار داده است که غل و زنجیرهای اسارت و ذلت بر سر و دوش و گردن برنامه هسته‌ای ایران دیده می‌شود و استقلال و حاکمیت ملی به منزله یکی از سه رکن بنیادین انقلاب اسلامی، در حال پوسیدگی و فروپاشی است.

این منتقد دولت روحانی با خطاب قرار دادن مردم ایران، نوشته است: «همان رویه‌هایی که منجر به توافق‌نامه ژنو شد، این بار بسیار بنیانی‌تر و بنیان‌کن‌تر و با سرعت حیرت‌انگیزی منجر به توافق‌نامه وین یا همان گام نهایی خواهد شد. اگر از ماجرای توافق‌نامه‌ دردناک و مصیبت‌بار اول عبرت نگیریم و دست به اعتراض نزنیم، زودازود شاهد فاجعه‌نامه‌ای بسیار دردناک‌تر و ویرانگرتر خواهیم شد. با این تفاوت که این بار عرصه‌های بسیار دیگر سیاست خارجی و سیاست داخلی ایران تحت کنترل و قیمومیت امریکا و متحدان اروپایی‌اش قرار خواهند گرفت.»

در همین حال، روزنامه اصول‌گرای «جوان» با تیتر کنایه‌آمیز «کری، میز شام ظریف – اشتون را به هم ریخت»، نوشت که گفته‌های کری درباره آمادگی امریکا برای تصویب تحریم‌های مبتنی بر حقوق بشر و حمایت از تروریسم علیه ایران نشان داد نمی‌توان به «نگارش توافق نهايي براساس حقوق ملت ايران خوش‌بين بود.» این روزنامه از کاترین اشتون به لقب «زوج کاری» ظریف نام برده است.

امروز در «جوان آنلاین»، سایت روزنامه جوان نیز یادداشتی انتقادی در همین مورد منتشر شده است. نویسنده این یادداشت با متهم کردن کشورهای غربی به تلاش برای بر هم زدن میز مذاکرات، نوشته است: «كشورهاي غربي در اين توهم به سر مي‌برند كه اجراي مذاكرات به عنوان راه‌كار حل مسایل اقتصادي به مطالبه‌اي مردمي مبدل گرديده در حالي كه مساله مذاكرات با غرب نيز به دو دستگي در جامعه منجر گرديده لذا غرب با برهم زدن ميز مذاكرات، مي‌تواند فشارها را بر ايران افزايش دهد.»

در بخش دیگری از این یادداشت آمده است: «فضاسازي‌ها و تكرار سياست‌هاي خصمانه غرب در حالي كه دولت يازدهم انعطاف و نرمش بالايي در برابر غرب داشته، نارضايتي داخلي را به همراه آورده به گونه‌اي كه بسياري بر لزوم توقف مذاكرات تاكيد دارند.»

امروز علی خامنه‌ای در دیدار با اعضای سازمان انرژی اتمی ایران گفته است: «هیچ‌یک از دستاوردهای هسته‌ای کشور قابل تعطیل شدن نیست و کسی هم حق معامله بر روی آن‌ها را ندارد و کسی هم این کار را انجام نخواهد داد… مذاکره‌کنندگان کشورمان هیچ حرف زوری را نباید از طرف مقابل قبول کنند و روابط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با ایران نیز باید به صورت متعارف و غیرفوق‌العاده باشد.»

به نظر، این اظهارات می‌توانند به غنی‌سازی انتقادهای اصول‌گرایان از دولت روحانی و برنامه هسته‌ای وی کمک شایانی کنند و در روزهای آینده نیز موج حمله‌های خشم‌گینانه آن‌ها تداوم داشته باشد.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates