مذاکرات هستهای ایران و قدرتهای جهانی در نیویورک ‘سودمند بود’
بیبیسی: قرار است دور جدید مذاکرات که چهارمین دور گفت و گوهای جامع اتمی ایران است، میان محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و کاترین اشتون نماینده عالی اروپا در سیاست خارجی به نمایندگی از گروه ۱+۵ هفته آینده در وین برگزار شود
یکی از سخنگویان اتحادیه اروپا میگوید مذاکرات گروه ۱+۵ و ایران که طی روزهای ششم و هفتم ماه مه (۱۶-۱۷ اردیبهشت) در نیویورک و در سطح کارشناسی برگزار شد ‘سودمند’ بوده است. این مذاکرات زمینهساز جلسه هفته آینده ایران و قدرتهای جهانی در وین اتریش است.
به دلیل سفر هیات کارشناسی ایران به نیویورک برای شرکت در نشست مقدماتی بازنگری در معاهده منع گسترش سلاح های اتمی (ان.پی.تی) این دور از مذاکرات کارشناسی به میزبانی نیویورک آمریکا برگزار شد.
سرپرستی این دور از مذاکرات را از سوی ایران، حمید بعیدی نژاد، از مدیران ارشد وزارت خارجه در امور خلع سلاح بر عهده داشت.
این مذاکرات کارشناسی، با هدف تعیین دستور کار مذاکرات مقامهای ارشد گروه ۱+۵ انجام می شود و به گفته مقامهای کشورهای مذاکره کننده به مراحل حساس رسیده است.
قرار است دور جدید مذاکرات که چهارمین دور گفت و گوهای جامع اتمی ایران است، میان محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و کاترین اشتون نماینده عالی اروپا در سیاست خارجی به نمایندگی از گروه ۱+۵ هفته آینده در وین برگزار شود.
این دور از مذاکرات با هدف حل و فصل نهایی پرونده اتمی ایران انجام و به همین دلیل مذاکرات “جامع اتمی” خوانده میشود.
سیروس ناصری، از مذاکره کنندگان ارشد اتمی ایران در دولت محمد خاتمی روز گذشته به خبرگزاری ایسنا گفت آنچه که از اخبار شنیده میشود متنی از سوی جمهوری اسلامی در حال تهیه و نگارش است تا در نشست بعدی مذاکرات بر روی آن بحث شود.
در روزهای گذشته، حسن روحانی رئیس جمهور ایران و برخی از مقام های کشورهای عضو گروه ۱+۵ درباره رسیدن به توافق جامع اتمی تا اوایل تابستان سال جاری ابراز خوشبینی کرده اند.
منصور فرهنگ، سفیر سابق ایران در سازمان ملل متحد و استاد علوم سیاسی در کالج بنیگتون معتقد است نکته مهم در دور جدید مذاکرات هستهای میان ایران و گروه ۱+۵ که پس از توافق پاییز گذشته در ژنو آغاز شده، این است که دو طرف دلایل محکمی برای رسیدن به یک توافق نهایی دارند.
به گفته این تحلیلگر سیاسی مقیم آمریکا، از یک سو، صلحطلبی و جنگپرهیزی باراک اوباما و نزدیکی انتخابات کنگره این کشور، رئیس جمهوری آمریکا را ‘واداشت حق غنیسازی در سطح محدود برای ایران’ را به رسمیت بشناسد چرا که شکست در گفتگوهای دیپلماتیک با تهران میتواند زمینهساز استفاده از گزینههای نظامی برای مقابله با تهران شود. و از سوی دیگر، ایران برای مقابله با تنگناهای اقتصادی میبایست تحریمها علیه این کشور را از میان بردارد و به همین علت آماده حل مشکلات خود با غرب بر سر برنامه هستهایاش است.
این استاد علوم سیاسی معتقد است به این ترتیب، “اراده جدی” طرفین، میتواند موجبات خوشبینی به نتایج مذاکرات وین را فراهم آورد؛ با وجود این، مذاکرات هستهای میان ایران و ۱+۵ احتمالا بیشتر از زمانی که معین شده به درازا خواهد کشید چرا که رسیدن بر سر جزئیات یک توافق جامع نیازمند گفتگوهای بیشتر خواهد بود و در حال حاضر، دو طرف بر سر مواردی چون “لغو کامل” یا “تعلیق” تحریمهای ایران مشغول مذاکره هستند و یا این که قدرتهای اروپایی و آمریکا میخواهند محدودیتهای معینی برای تعداد و نوع چرخکهای سوخت (سانتریفیوژ) ایران تعیین کنند.
بشنوید: گفتگوی رادیویی با منصور فرهنگ درباره افق مذاکرات هستهای
ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین و روسیه (پنج عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل) به همراه آلمان گروه ۱+۵ را تشکیل میدهند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.