عراقچی: در مذاکرات اتمی توافقی درباره اراک و فردو به دست نیامده است
دویچهوله: عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکرهکنند هستهای ایران، در واکنش به سخنان معاون وزیر خارجه آمریکا در کنگره این کشور تاکید کرد که در مذاکرات هستهای هنوز هیچگونه توافقی در زمینه موضوعات مورد مذاکره بهدست نیامده است.
عباس عراقچی
روز پنجشنبه (۹ مرداد / ۳۱ ژوئیه) خبرگزاری ایرنا به نقل از عباس عراقچی نوشت، در مذاکرات هستهای تاکنون توافقی حاصل نشده و “در موضوعاتی همچون اراک و فردو اختلافات همچنان باقی است”.
عراقچی تاکید کرده است که تنها ملاک برای جمهوری اسلامی “نیازهای کشور است و در مذاکرات تنها بر اساس نیازهای کشور تصمیم گرفته خواهد شد”.
بر اساس آنچه که خبرگزاریها منتشر کردند، وندی شرمن٬ مذاکرهکننده ارشد هستهای ایالات متحده آمریکا، روز سهشنبه (۷ مرداد / ۲۹ ژوئیه) در نشست کمیته روابط خارجی مجلس سنای این کشور، چه از توافق ایران و گروه ۵ + ۱ و چه از حل اختلافات در اراک و فردو سخن نگفته بود. او تنها تاکید کرده بود که در شش ماه گذشته “پیشرفتهای محسوسی” در مذاکرات هستهای حاصل شده و طرفین “به تبادل ایدهها” پرداختهاند و اختلافات بر سر مسائل کلیدی را کم کردهاند. او از جمله مثل زده بود که طرفین “در باره این که چگونه میتوان خطرهای تاسیساتی چون فردو و اراک را کاهش داد” صحبت کردهاند.
خودداری از پاسخ به نمایندگان
وندی شرمن: قطعا هدف ما این است که این مذاکرات به هر نحوی شده تا ۲۴ نوامبر (۳ آذر) پایان یابد
وندی شرمن: قطعا هدف ما این است که این مذاکرات به هر نحوی شده تا ۲۴ نوامبر (۳ آذر) پایان یابد
خانم شرمن از پاسخ به برخی پرسشهای نمایندگان حذر کرده و حتی در رابطه با تعیین ضربالاجل مشخص برای دستیابی به توافق جامع و نهایی با ایران در جریان مذاکرات هستهای سکوت کرده بود. شرمن در این نشست گفته بود که طرفین مذاکرات قصد دارند تا پایان فرصت چهار ماههای که به تازگی تمدید شده٬ به نتیجه برسند.
معاون وزارت امور خارجه آمریکا در امور سیاسی که از طرف این کشور مسئولیت هدایت مذاکرات هستهای را نیز برعهده دارد٬ گفته بود: «قطعا هدف ما این است که این مذاکرات به هر نحوی شده تا ۲۴ نوامبر (۳ آذر) پایان یابد٬ اما آنچه میتوانم به شما بگویم این است که ما تا رسیدن به آن نقطه همواره کنگره را در جریان امور قرار خواهیم داد و از مشورت با آن بهره خواهیم گرفت.»
شرمن و پیش از او مقامات غربی بارها تاکید کردهاند که تنها زمانی به توافقی تنها تن خواهند داد که خواستههای آنها برآورده شود.
توافق “خوب”
مقامات جمهوری اسلامی نیز میگویند که برای توافق نهایی خطوط قرمزی دارند که باید رعایت شوند. آخرین بار محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در مصاحبه با شبکه خبری سیانان تصریح کرد که در صورت رسیدن به یک توافق “خوب” مجلس شورای اسلامی پروتکل الحاقی آژانس بینالمللی انرژی اتمی را تصویب خواهد کرد. ظریف گفت: «چیزی که ما به آن نیاز داریم دستیابی به توافق در مورد عناصر مهم این پازل بزرگ است. بنابراین چیزی به یک توافق منجر خواهد شد که تمام اهداف ما را تضمین خواهد کرد.»
او همچنین اظهار داشت که ایران تمامی تلاش خود را خواهد کرد تا به جامعه جهانی صلحآمیز بودن برنامه هستهای خود را ثابت کند. وزیر امور خارجه ایران تاکید کرد که رسیدن به چنین هدفی با ابزارهای علمی کاملا شدنی است و “نیازی به خطوط قرمز مستبدانه و اعداد و ارقام دلخواه ندارد”.
همچنین علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی ایران، در گفتوگو با شبکه تلویزیونی “العالم” اظهارات مشابهی کرد و گفت: «اگر تفاهم کلی در زمینه هستهای انجام شود و تمامی مسائل را حل کند، موضوع پروتکل الحاقی قابل طرح در مجلس است.»
روزنامههای ایران این دو اظهار نظر را “چراغ سبز” ایران به غرب ارزیابی کردهاند. امضای پروتکل الحاقی از موضوعات محوری در مذاکرات هستهای ایران با گروه ۵ + ۱ نبوده اما پیوسته از سوی غرب بر آن تاکید شده است.
مهلت از پیش تعیین شده ایران و گروه ۵ + ۱ برای دستیابی به توافق نهایی به منظور پایان دادن به بحران ۱۰ ساله هستهای ۲۰ ژوئیه (۲۹ تیر) ماه بود. اما به دلیل حل نشدن اختلافات جدی و شکافهای اساسی٬ طرفین توافق کردند که مذاکرات هستهای به مدت چهار ماه تمدید شود.
پیام برای این مطلب مسدود شده.