03.08.2014

اسب‌ها وارد «امام خمینی» شدند

خودنویس: این اسب‌ها کجا می‌روند و سود این معامله نصیب چه کسانی می‌شود؟ صاحب رانت ویژه چه کسی است که «این جناح» و «آن جناح» جمهوری اسلامی علی‌رغم تمام شمشیرکشی‌های سیاسی، تا کنون درباره آن افشاگری نکرده‌اند؟

بخش تحلیل خودنویس: در روزهای گذشته یک سفر هوایی، رکورد ویژه‌ای را در تاریخ حمل‌ونقل هوایی جهان بر جای گذاشت. این پرواز از فرانکفورت به مقصد تهران انجام شد و مسافران آن ۶۵ راس اسب گران‌قیمت مسابقه‌ای بودند. این اسب‌ها برای چه به ایران آمدند؟ از آن‌ها چه استفاده‌ای می‌شود و هزینه هنگفت این معامله و حمل‌ونقل بزرگ را چه کسی پرداخت کرده است؟ چگونه در شرایط تحریم‌های سنگین که مردم عادی برای انتقال مبالغ اندکی پول به مشکل می‌خورند و مقامات جمهوری اسلامی مدعی‌اند که نمی‌توانند ارز مورد نیاز برای خرید داروهای اساسی از خارج را تامین یا منتقل کنند، صدها هزار یورو ارز برای خرید اسب پرداخت می‌شود؟

خردادماه سال جاری طی گزارشی در خودنویس، از مساله کمبود دارو نوشتیم و ذکر کردیم که کمبود داروهای حیاتی نه صرفاً به‌خاطر تحریم‌های بانکی، بلکه به دلیل اختصاص ارزِ مختصِ دارو به واردات کالاهای لوکس مانند خودروهای مازراتی و پورشه، لوازم آرایشی گران‌قیمت و زین اسب روی داده است.

در زمان تحقیق برای نگارش این گزارش دو قسمتی، یکی از منابع خودنویس خبر از رواج بیزینس خاص مربوط به اسب‌های مسابقه داد و گفت که رانت ویژه این تجارت پرسود در دست یکی از مسوولان رده بالای نظام است.

همان‌طور که در پانوشت این گزارش ذکر کردیم، تاکید مرضیه وحید دستجردی وزیر معزول بهداشت در کابینه احمدی‌نژاد، حسین‌علی شهریاری رییس کمیسیون بهداشت مجلس و تنی چند از مسوولان بر واردات زین اسب، کاملاً هدف‌دار و برای جناح‌های دیگر در داخل نظام، حامل یک کد رمز تهدید آمیز بود چرا که داستان اسب‌های مسابقه، تنها به زین آن‌ها مربوط نمی‌شود و پرورش، صادرات و واردات اسب‌های گران‌قیمت با کشورهای حاشیه خلیج فارس و حتی شرط‌بندی‌های خصوصی با مبالغ بالا به صورت مخفی و با شرکت ابر سرمایه‌داران جمهوری اسلامی، مبلغ کلانی را عاید دست‌اندرکاران این قمار پرسود می‌کند.

اما در بحبوحه خبرهای داغ بین‌المللی، از شلیک به هواپیمای مالزیایی تا جنگ و خون‌ریزی در غزه و عراق و سوریه، خبری دیگر –احتمالاً بر خلاف خواست برخی مقام‌های ایرانی- از سوی هواپیمایی لوفت‌هانزای آلمان منتشر شد ، چرا که این شرکت یک رکورد جدید در تاریخ پروازهای جهان را به خود اختصاص داد.

رکورد جدید از جهاتی عجیب هم بود. برای نخستین بار در تاریخ، تعداد ۶۵ راس اسب مسابقه در یک پرواز اختصاصی با هواپیمای بوئینگ 777F از فرانکفورت به تهران سفر کردند.

پرواز شماره LH8350 که ساعت ده شب دوشنبه گذشته از فرودگاه فرانکفورت برخاست، توجه خبرنگاران آلمانی را به خود جلب کرد و مسوولان شرکت حمل و نقل اسب آگریکون‌لجستیک ، دست‌اندرکاران لوفت‌هانزا و خدمه پرواز هر کدام در این باره مصاحبه و اظهار نظر کردند.

بر خلاف استقبال شایانی که آلمانی‌ها از این معامله‌ی پرسود کردند، خبر رسیدن اسب‌ها به فرودگاهی که نام بنیان‌گذار جمهوری اسلامی را بر خود دارد، در ایران منتشر نشد.

هزینه دست‌کاری اتاق داخلی بویینگ 777F که ویژه‌ی این چهارپایان زیبا و گران‌قیمت آماده‌سازی شده بود، قیمت خدمات تیم ویژه دامپزشکی و پرسنل متخصص، نرخ پرواز اختصاصی برای ۲۲ کانتیتر مخصوصی که اسب‌ها را در داخل هواپیما با خود داشتند و سایر پول‌هایی که برای این حمل‌ونقل پرداخت شد، تنها بخشی از هزینه‌های کلان پرواز رکوردشکن بود.

اسب‌های تربیت‌شده‌ی مسابقه‌ای در کنار هم‌نوعان‌شان که با نژادهای خالص و اصلاح‌شده مسافر تهران شدند، از بلژیک، هلند، آلمان و سایر نقاط اروپا هرکدام با قیمتی معادل ده‌ها میلیون تومان آمدند تا از آن‌ها در کشور تحت تحریمی که به زور مذاکرات فشرده، به تازگی اندکی از دارایی‌های بلوکه‌شده‌اش آزاد شده، استفاده شوند. فرانکفورتر می‌نویسد [6] که «این محموله، بسیار گران‌بهاست».

در واقع، اسب‌سواری در خود اروپا هم ورزش یا تفریحی لوکس محسوب می‌شود و مسابقات اسب‌دوانی با سرمایه‌گذاری بنگاه‌های شرط‌بندی، منبع درآمد هنگفتی محسوب می‌شوند. اما در ایران؟

در جمهوری اسلامی ایران نیز شرط‌بندی بر سر اسب‌های مسابقه به صورت آشکار و پنهان و با دستاویز قرار دادن فتوای مراجع تقلید مبنی بر حرام‌نبودن شرط‌بندی «در میان مسابقه‌دهندگان» انجام می‌شود.

سال ۱۳۸۸ و در بحبوحه اعتراضات مردمی به نتایج انتخابات ریاست جمهوری آن سال، سایت تابناک [7] از شرط‌بندی‌ آنلاین بر سر اسب‌های مسابقه خبر داد و نوشت که شرکت‌هایی با مجوز فدراسیون اسب‌سواری، سایت‌های شرط‌بندی راه انداخته و بلیت‌هایی نیز در این ارتباط می‌فروشند.

محمود خراسانی ریاست وقت کمیته مسابقات فدراسیون سوارکاری در همان هنگام گفته بودآيت‌الله العظمی شاهرودی كه از علما هستند بارها به محل مسابقات اسب دوانی آمدند و از برگه‌های پيش‌بينی مسابقات سواركاری حمايت كردند. ايشان حتی هميشه احاديثی را عنوان می‌كنند كه در آن بحث شرط‌بندی در سواركاری مطرح شده»

وی ادامه داد: «شرط بندی دو سواركار با هم در اسلام مشكلی ندارد و كاملا حلال است. البته در شرع آمده كه وكيل سواركار هم می‌تواند به جای سواركار شرط‌بندی كند. براي همين هم ما از سواركاران وكالت‌نامه گرفتيم تا مردم به عنوان وكيل‌شان روي اسب‌ها شرط ببندند. الان هم افرادی كه با كارت‌های هيجان روی اسب‌ها شرط می‌بندند، وكيل سواركاران به حساب می‌آيند».

حال به نظر می‌رسد که این بیزینس برای کسانی که از آن متنفع می‌شوند، چندان پرسود است که ارز دارو را نیز به خرید زین اسب اختصاص می‌دهند و آن‌قدر سرمایه، قدرت و رانت در اختیار دارند در زمان تحریم‌های بانکی سرمایه‌گذاری کلانی بر سر واردات محموله منحصر به‌فرد اسب‌های گران‌قیمت کرده، در این زمینه رکوردی جهانی از خود باقی گذارند.

به راستی این اسب‌ها کجا می‌روند و سود این معامله نصیب چه کسانی می‌شود؟ صاحب رانت ویژه چه کسی است که «این جناح» و «آن جناح» جمهوری اسلامی علی‌رغم تمام شمشیرکشی‌های سیاسی، تا کنون درباره آن افشاگری نکرده‌اند؟

خودنویس باز هم به تحقیقات خود در این زمینه ادامه خواهد داد.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates