دغدغهای جدی در شیراز و تهران: ممنوعیت اجاره روزانه خانه مبله
روز: همزمان با رییس کل دادگستری استان فارس که از “برخورد قاطع و قانونی با عرضهکنندگان منازل مبله” خبر داده، فرمانده نیروی انتظامی این استان هم تاکید کرده است که نه تنها برخورد با عرضهکنندگان، بلکه با تبلیغکنندگان اجاره خانههای مبله هم در دستور کار قرار دارد. این چندمین بار است که مقامات قضایی و انتظامی بر ممنوعیت اجاره کوتاه مدت خانههای مبله تاکید میکنند. دلیل عمده این محدودیت، ایجاد مشکلات اخلاقی و فساد عنوان شده است.
روز دوشنبه و در جلسه مسوولان قضایی و انتظامی استان فارس، ذبیحاله خدائیان، رییس کل دادگستری استان عنوان کرد که “برخورد قاطع و قانونی با عرضهکنندگان منازل مبله در دستور کار قرار دارد.”
سردار احمدعلی گودرزی، فرمانده ناجای استان فارس هم بر اجرای دستورات قضایی صادر شده در راستای برخورد با ناهنجاریهای اجتماعی تأکید کرد و خبر داد که “برخورد قاطع و قانونی با عرضهکنندگان منازل مبله و افرادی که اقدام به دیوارنویسی و تبلیغات اجاره منازل مبله در سطح شهر میکنند در دستور کار قرار دارد.”
این نخستین بار نیست که مقامات این استان توریستی از چنین ممنوعیتی صحبت میکنند و بر برخورد قاطعانه با آن تاکید دارند. از جمله علی القاصی، دادستان عمومی و انقلاب شیراز در روز یازدهم مرداد ماه، “دستور اکید پلمپ منازل مبله و تعقیب کیفری افرادی که زمینه بزهکاری را با ارائه منازل مبله فراهم می کنند” را صادر کرد.
او که در جلسه شورای تامین برای “بررسی ناهنجاریهای اجتماعی و مبارزه با مظاهر علنی فساد” حاضر شده بود، مدعی بیشتر شدن مظاهر علنی فساد در شهر شیراز شد و آن را “در خور شأن سومین حرم اهل بیت(ع)” ندانست. به اعتقاد دادستان شیراز، وجود منازل مبله ، یکی از معضلات و ناهنجاریهای اجتماعی است و با همین استدلال از نیروی انتظامی به عنوان ضابط عام و شهرداری شیراز به عنوان ضابط خاص دستگاه قضایی خواست ضمن برخورد با عوامل دیوار نویسی در سطح شهر، تبلیغات منازل مبله در سطح شهر را به جدیت پیگیری و با عوامل آن برخورد شود.
پس از آن رییس اداره نظارت بر اماکن عمومی پلیس فارس هم اعلام کرد که وجود منازل مبله در شهر شیراز با توجه به وجود بیش از ۲۰۰ هتل و اماکن اقامتی در این شهر ضرورتی ندارد. او هم تاکید کرد نیروی انتظامی ضمن پلمب این منازل، با متخلفان به شدت برخورد خواهد کرد.
سال گذشته هم مقامات شیرازی دغدغه خانه مبله داشتند. مثلا معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان فارس در آبان ماه، ممنوعیت اجاره خانه مبله را “در راستای مقابله با بروز جرائم و مفاسد اجتماعی و اخلاقی” دانست و حتی عنوان کرد که شماره تلفن افرادی که تبلیغ اجاره منازل مبله کنند، قطع خواهد شد.
پس از آن، معاون اجرایی و خدمات شهری شهرداری شیراز هم در آستانه تعطیلات نوروز، از اقدام “گستاخانه” تبلیغکنندگان منازل مبله استیجاری ابراز تاسف کرد و گفت که ۱۴۱ شماره تلفن همراه متعلق به این تبلیغ کنندگان قطع شده است.
بیتوته نامحرمها!
موضوع فقط مربوط به شیراز نیست. تیر ماه امسال، سخنگوی مجمع نمایندگان استان تهران هم از وجود چنین ممنوعیتی در پایتخت خبر داد. او جزو معدود مقاماتی بود که جزییات بیشتری درباره این ممنوعیت و تلاش برای اجرای آن ارائه داد. به گفته حسین طلا، اجاره آپارتمان مبله در تهران برای یک یا دو شب٬ علاوه بر ایجاد اخلال از نظر اقتصادی و امنیتی در کشور به بروز مشکلات اخلاقی نیز دامن میزند.
نماینده تهران به اخلال در فعالیت صنفی بنگاهداران در صورت اجاره منازل مبله به صورت غیررسمی و روزانه هم اشاره کرد اما به صراحت از دغدغه حضور زنان و مردان “نامحرم” گفت: “معلوم نیست آن شبی که بیتوته صورت گرفته با محارم یا با افراد دیگر بوده است.”
در نیمه مرداد ماه، خبرگزاری ایسنا هم در یک مطلب طنز، از این نگرانی مسوولان به عنوان نگرانی از “خانهخالی” یا “مکان” تعبیر کرد و نوشت: “این خود مکان است که مهم است نه چیزهای داخل آن. کسی که دنبال مکان است همیشه میپرسد مکان داری؟ و نمیپرسد مکانت یخچال دارد یا نه. چون مهم نیست. شما نهایت سه ساعت میخواهی از مکان استفاده کنی. همان زیلو کافی است. زیلو هم نبود نبود. مورد داشتهایم مکان هنوز برق نداشته است اما دوستان به دفعات از آن استفاده کردهاند. اصلا ساختمان به مرحله دروپنجرهگذاری که رسید حکم مکان را دارد و میشود از آن استفاده کرد.”
طنزنویس این خبرگزاری خطاب به دادستانی شیراز ادامه داده است: “هر چیز محصور مسقف حتی دکهمطبوعاتی هم زمینه بزهکاری را فراهم میکند. مشکل از جای دیگری باید درست بشود. چون مکانخواهنده اگر به اضطرار برسد پشت شمشاد هم کارش را میکند. به خانه مبله نیاز ندارد. دارد؟”
همه این سختگیریها و تاکید بر ممنوعیت اجاره منازل مبله درحالی صورت میگیرد که فراوانی تبلیغ این نوع خانهها در فضای مجازی و حتی بر روی دیوارها، حکایت از رونق تقاضا دارد؛ تقاضایی که با نگرانی مقاماتی مانند حسین طلا بیمناسبت نیست؛ چرا که دختران و پسران جوان که با هم در رابطه هستند اما ازدواج نکردهاند، در مسافرتها نمیتوانند از امکان اسکان در یک اتاق استفاده کنند.
روزنامه دنیای اقتصاد هم گزارش داده که اجاره خانه مبله، در بنگاههای املاک هم پررونق شده است و در شمال و مركز تهران، برخی آپارتمانها به صورت مبله، از یك روز تا حداكثر 6ماه، به صورت اجاره كوتاهمدت به متقاضیان اجاره داده میشود. نرخ اجاره روزانه این خانهها معمولا بین ۱۵۰ تا ۵۰۰ هزار تومان در تهران در نوسان است. هرچند در مواردی خانههای لوکس بر اساس امکانات ویژه روزانه یک تا ۲ میلیون هم نرخگذاری شدهاند، اما میانگین نرخ اجاره در این نوع خانهها روزانه ۲۰۰ هزار تومان است. این در حالی است که اگر همین خانهها به صورت سالانه اجاره داده شود، هزینه اجاره هر روز آنها حداکثر۱۵۰هزار تومان میشود.
پیام برای این مطلب مسدود شده.