هولیگان علیه سلفی؛ مخالفت با اسلامگرایی در آلمان
بیبیسی: تظاهرات چندهزار هولیگان که گفته میشود با گروههای راست افراطی آلمان ارتباط دارند، به خشونت کشیده شد
تظاهراتی که روز یکشنبه تحت عنوان “هولیگان (هواداران افراطی فوتبال) علیه سلفی” در شهر کلن آلمان برگزار شد، بنا به گزارش پلیس و رسانههای آلمان، به بروز درگیری و خشونت در مرکز شهر کلن تبدیل انجامید.
چند هزار تظاهرکننده که گفته میشود با احزاب و گروه های راست افراطی ارتباط دارند که بعضی از آنها به داشتن تمایلات نژادپرستانه متهم هستند، خسارات زیادی به شهر وارد کردهاند.
نزدیک به پنجاه مامور پلیس در این زد و خوردها مجروح شده و شماری از هولیگانها بازداشت شدهاند.
عده ای می گویند که تظاهرکنندگان با دادن شعارهایی مانند “آلمان برای آلمانیها” و “خارجیها بیرون” از یک سو تمایلات “نژادپرستانه” خود را آشکار کردند و از سوی دیگر آب به آسیای احزاب دست راستی نوظهور آلمان ریختند که به نظر میرسد در صددند از آب گلآلود “اسلامهراسی” در جوامع اروپایی ماهی بگیرند.
افراطیونی که معمولا بعد از بازیهای فوتبال دست به خشونت میزنند، اینبار به “فعال اجتماعی” بدل شده و علیه دشمنی واحد به نام “سلفیگری” متحد شدهاند.
رسانهها از حضور فعالان احزاب دستراستی در کنار هولیگانها که معمولا بر سر تیمهای فوتبال مشاجره میکنند، خبر دادهاند.
هفتهنامه “تسایت” در وبسایت خود از حضور هولیگانها و نئونازیها (نو نازیها) در کنار هم خبر میدهد و میگوید با وجودی اینکه انتظار می رفت حدود ۱۵۰۰ نفر در گردهمآیی شرکت کنند، عملا بین ۳۰۰۰ تا ۴۰۰۰ نفر در محل تظاهرات حضور یافتند که از سراسر آلمان و از حتی از خارج از آلمان به کلن آمده بودند.
جمعیتی نزدیک به ۵۰۰ نفر هم در مخالفت با تظاهرات هولیگانها در همان محل جمع شده بودند که از همان آغاز تظاهرات مورد هجوم طرف مقابل قرار گرفتند.
۱۰۰۰ نفر مأمور پلیس برای کنترل شرایط به محل تظاهرات آمده بودند که با افزایش شمار هولیگانها کنترل شرایط از دست آنها خارج شد و تظاهرات به خشونتی بیسابقه کشید.
گفته شده که برخی از شرکتکنندگان در این تظاهرات علائم مشخص “نژادپرستانه” بر لباس یا بدن خود داشتهاند.
موج اسلامهراسی در کشورهای غربی بعد از حملات ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ در نیویورک به اوج خود رسید.
اخیرا با قدرت گرفتن گروه موسوم “دولت اسلامی” در عراق و سوریه و آشکارشدن کمکهای سیاسی-فکری-پرسنلی به آنها از شهروندان کشورهای غربی، که عمدتا از خانوادههای مهاجر هستند، “اسلامهراسی” هم ابعادی تازه یافته است.
درگیریها در کلن و حضور چندهزار جوان آماده به خشونت در آن هشداری است تازه به آلمان که دهههاست با پدیده راست افراطی خشونتطلب با تمایلات نژادپرستانه در مبارزه است.
این ماجرا همچنین میتواند هشداری به کشورهای دیگر اروپایی مانند بریتانیا و فرانسه باشد که در جوامع خود با مشکلات مشابهی مواجهند.
سازمان حفاظت از قانون اساسی آلمان میگوید جنگ در سوریه و عراق حالا خود را در خیابانهای آلمان نشان میدهد.
از آنجایی که هولیگانها معمولا سازمان ندارند و در فعالیتهای سیاسی شرکت نمیکنند، به نظر میرسد گروههای سیاسی در آلمان در صدد استفاده از آنها برای رسیدن به اهداف خود هستند.
افراطیون خشونتطلب که معمولا بعد از بازیهای فوتبال دست به خشونت میزنند، اینبار به “فعال اجتماعی” بدل شده و با یکدیگر علیه دشمنی واحد به نام “سلفیگرایی” متحد شدهاند.
مجله اشپیگل گزارش میدهد که در تظاهرات و حملات افراطیان فوتبالدوست در روز یکشنبه، به جز تخریب و صدمه زدن به خیابانها و خودروها، فریادهای “خارجی بیرون” هم از لابلای تظاهرکنندگان شنیده میشد.
هولیگانها چند هفته پیش تظاهراتی مشابه، اما کوچکتر در شهر دورتموند آلمان علیه سلفیها براه انداخته بودند.
در ماه سپتامبر امسال هم در شهر ووپرتال آلمان شماری از جوانان مسلمان با جلیقههای یکسان نارنجیرنگ که بر پشت آنها “پلیس شریعت” نوشته شده بود به خیابانها آمدند و کوشیدند با لحنی مهربان شهروندان را از کارهای به باور آنها ناشایست بازدارند.
این کارهای “ناشایست” خوردن الکل، بازی قمار، تماشای فیلمهای پورنوگرافی و استفاده از مواد مخدر بود.
چند هفته پیش هم خیابانهای شهر هامبورگ صحنه درگیریهای وسیعی بین کردهای تظاهرکننده علیه جنگ در مناطق کردنشین سوریه از طرف گروه دولت اسلامی و جوانان مسلمان طرفدار آن گروه بود.
سازمان حفاظت از قانون اساسی آلمان
جای نگرانی وجود دارد که درگیری بین افراطیها خشونتگرا با طرزتفکرهای گوناگون در خیابانهای ما افزایش یابد.
در آن زمان اعمال گروه پلیس شریعت به سلفیهای تندرو نسبت داده شد که یک نوع “تحریک هدفمند” و سربازگیری برای “جنگ مقدس”را دنبال میکند.
سازمان حفاظت از قانون اساسی آلمان حالا هشدار داده است که درگیری بین افراطیهای خشونتگرا با طرز تفکرهای گوناگون در خیابانهای این کشور میتواند افزایش یابد.
هانس-جورج مَسِن، رئیس این سازمان گفته که جنگ در خاک سوریه و عراق دارد خود را در خیابانهای آلمان نشان میدهد.
به نظر میرسد که رویارویی جدید شهروندان خشونتطلب افراطی در خاک کشورهای غربی که دست در دست هم ارزشهای دمکراتیک و آزادیهای مدنی این کشورها را در خطر قرار میدهند، این جوامع را با مشکلی تازه روبرو کرده است.
امام جمعه یک مسجد در شرق آلمان که به نظر میرسد از هواداران گروههای اسلام گرای سوریه باشد، اخیرا شکایت کرده است که چرا کسی از رفتن کردها یا ایزدیهای اروپا که برای جنگ با گروه دولت اسلامی به سوریه میروند جلوگیری نمیکند، و تنها اسلامگرایان زیر ذرهبین هستند.
آلمان و کشورهای دیگر غربی در دهههای ۶۰ و ۷۰ با یک جنبش چپگرایانه وسیع که گاهی به خشونت هم گرایید، روبرو بودند. این جنبش در آن زمان افراطی ولی سکولار بود.
در دهههای اخیر اما این جوامع با موجی نو روبرو شدهاند که یک سوی آن راستگرایی و نژاد پرستی است و سوی دیگر آن جزماندیشی با ایدئولوژی دینی.
صرفنظر از اینکه این گروهها از آینده چه تصوری دارند، گویی هر دو خشونت را وسیله قرار داده و ارزشهای دمکراتیک را هدف گرفتهاند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.