عراقچی توافق نهایی بر سر محدوده فعالیت هستهای ایران را تکذیب کرد
بیبیسی: عراقچی: به هیچیک از این اعداد و ارقام نباید اهمیت داد تا اینکه به مجموعهای از توافقات دست یابیم
عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه و عضو ارشد گروه مذاکرهکنندگان هستهای ایران، گزارشهای رسانهای در مورد دستیابی ایران و آمریکا به توافق نهایی بر سر برخی از مسایل مورد اختلاف را رد کرده است.
در روزهای اخیر، برخی منابع خبری گفته بودند که ایران و آمریکا به توافقهایی در مورد تعداد و نوع سانتریفوژها و میزان اورانیومی که در اختیار ایران خواهد بود و همچنین مدت اجرای توافقنامه نهایی دست یافتهاند.
آقای عراقچی در گفتگو با خبرنگاران این گزارشها را “گمانه زنی” توصیف کرده و گفته است “به هیچیک از این اعداد و ارقام نباید اهمیت داد تا اینکه به مجموعهای از توافقات دست یابیم.” وی با تکرار موضع مقامات ایرانی در مورد لزوم توافق همزمان در مورد تمامی مسایل مورد اختلاف، تاکید کرده که “ما این اصل را از روز اول گفتهایم که هیچ چیزی توافق نمیشود مگر اینکه درباره همه چیز توافق شود.”
در مورد برنامه زمانی مذاکرات جاری در لوزان، معاون وزارت خارجه ایران گفته است که هیات ایرانی آمادگی دارد که در صورت لزوم، این مذاکرات را ادامه دهد اما هنوز در این مورد تصمیمی گرفته نشده است. پیشتر، گفته شده بود که دور کنونی مذاکرات روز جمعه، ٢٩ اسفند (٢٠ مارس) خاتمه مییابد و احتمال دارد جمهوری اسلامی در روزهای اول سال نو، حصول توافق در راستای حل و فصل بحران هسته ای و کاهش فشار بر ایران را اعلام کند اما با توجه به اظهارات اخیر دو طرف، بعضی رسانههای ایران این نظر را مطرح کردهاند که ممکن است هیات ایرانی سال نو را نیز در سوئیس تحویل کند.
آقای عراقچی در مورد امکان حضور وزیران کشورهای عضو گروه ١+٥ گفته است که هنوز مذاکرات دوجانبه با آمریکا به مرحلهای نرسیده که تشکیل جلسهای با حضور وزیران سایر کشورهای عضو گروه لازم باشد. وی گفته است که در حال حاضر، نمایندگان سایر کشورهای عضو گروه ١+٥ در سطوح پائین در لوزان حضور دارند. برحی منابع خبری ایران از احتمال سفر وزیران خارجه کشورهای اروپایی عضو این گروه به لوزان طی روزهای آینده خبر دادهاند اما خبرنگار بیبیسی فارسی در لوزان گفته است که این خبر هنوز از سوی منابع رسمی این کشورها تایید نشده است.
مشخص نیست که هیات ایرانی چه زمانی به تهران باز خواهد گشت
دور کنونی مذاکرات هستهای ایران و آمریکا از روز یکشنبه در لوزان آغاز شده و هدف از آن، کمک به دستیابی به چارچوب اصولی توافق نهایی تا پایان ماه جاری میلادی بوده است تا زمینه لازم برای دستیابی به توافق جامع در پایان ماه ژوئن فراهم شود.
در مورد روند و دستاوردهای دور جاری مذاکرات جزئیاتی منتشر نشده ولی منابع مختلف خبری به گمانهزنی در زمینه مسایل اصلی مورد اختلاف ادامه دادهاند. از جمله گفته شده است که ایران تاکید دارد که به محض دستیابی به توافق جامع، شورای امنیت باید تمامی قطعنامههای تحریم بینالمللی علیه ایران را فورا لغو کند و رسیدگی به پرسشهای باقی مانده در مورد برنامههای هستهای این کشور را به آژانس بینالمللی انرژی اتمی واگذار کند. در مقابل، کشورهای غربی از لغو مرحله به مرحله تحریمها حمایت کرده و معتقدند که لغو کامل این تحریمها باید پس از رفع تمامی ابهامات در مورد ماهیت و سابقه فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی صورت گیرد.
علاوه بر تحریمهای بین المللی شورای امنیت، جمهوری اسلامی با یک رشته تحریمهای یکجانبه از سوی آمریکا و برخی دیگر از کشورهای غربی مواجه است که فشار شدیدی را بر شرایط اقتصادی ایران وارد کرده است. در مورد زمانبندی و نحوه لغو این تحریمها نیز هنوز اطلاعاتی منتشر نشده است.
با توجه به حساسیت خاص آمریکا نسبت به ماهیت برنامه های هسته ای ایران، انتظار این است که در صورت دستیابی دو کشور به توافق، جلب توافق سایر اعضای گروه ١+٥ دشوار نباشد و از آنجا که اعضای دایم شورای امنیت در این گروه عضویت دارند، چنین توافقی، زمینه ساز اقدام شورای امنیت در راستای لغو یا تعدیل تحریمهای بینالمللی باشد.
در خبری دیگر در مورد هیات ایرانی، به گزارش خبرنگار بیبیسی فارسی، حسین فریدون، برادر حسن روحانی رئیس جمهوری که به عنوان یکی از اعضای هیات ایرانی به مذاکرات اعزام شده بود به تهران بازگشته است. روز جمعه گزارش شد که مادر آقای روحانی درگذشته است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.