آب خلیج فارس در راه فارس؟
خودنویس: استاندار فارس: «سد سیوند خالی است، سد تنگاب فیروزآباد صفر است، سد داراب صفر است، سد درودزن در بحران است، از سد سلمان فارسی آبی برای کشاورزی ندادهایم…»
استاندار فارس در گفتگویی با روزنامه «شهروند»، در آستانه سفر حسن روحانی به شیراز، با اشاره به وضعیت بحرانی آبهای زیرزمینی و صفر شدن ذخیره سدهای این استان، چالش اصلی فارس را نه ماجرای جنجالی سفر علی مطهری به شیراز، که خشکسالی و بیآبی و پس از آن، بیکاری میداند.
محمد احمدی، با ناکافی و مشکلآفرین بودن طرحهای انتقال آب از استانهای دیگر، تنها چاره بحران آب در استان فارس را انتقال آب از خلیج فارس میداند. پیشنهادی که به گفته او هنوز «خام» است و برآوردهای لازم هزینهای و محیط زیستی برای آن نشده، اما به نظر استاندار فارس، هزینه انتقال هر متر مکعب آب از خلیج فارس به فارس، به ۱۰ هزار تومان میرسد. او در عین حال میگوید، «یکی از خواستهای اساسی ما از سفر رئیسجمهوری پیگیری همین انتقال است».
گفتوگوی «شهروند» با محمد احمدی استاندار فارس را میخوانید:
بالطبع الان تمامی اخبار فارس حول حمله به آقای مطهری میچرخد؟
از نظر ما که آن موضوع تمام شده است.
اما از نظر مردم نشده است، هنوز در کوچه و خیابانهای شیراز و تهران حرف آن روز است؟
کلا قرار شده است دراینباره ما حرفی نزنیم و اطلاعرسانیها را وزارت کشور انجام بدهد اما کار واقعا تمام شده است، هیأت تحقیق آمده است و نتایج تحقیقات را هم تحویل داده و یک تعدادی هم دستگیر شدهاند و کار الان در اختیار قوه قضائیه است. یعنی الان در آستانه سفر رئیسجمهوری، این موضوع دیگر تمام شده است و طبعا سفر رئیسجمهوری هم به این موضوع، ارتباطی پیدا نخواهد کرد. اینطور به شما بگویم که این چالش تمام شده است.
چالش اصلیتان پس چه خواهد بود؟
قطعا خشکسالی و آب. شاید ندانید که در استان فارس ما تنوع شغلی بسیار اندکی داریم که همان تعداد هم وابسته به کشاورزی و دامداری است که وابستگی کامل به آب دارند. روشنتر که بگویم در ٢٩ شهرستان استان، راه معیشتی غالب مردم کشاورزی و دامداری است.
میانگین عمق چاه در استان الان چقدر است؟
بهتر است اینطور بگویم که عمق بعضی از چاههای آب در سطح استان به ۴۰۰ و حتی ۵۰۰ متر رسیده است و با این وجود، تعداد چاههای خشک شدهمان نیز کم نیست.
با این وضع نگرانی از بابت آینده استان هم وجود دارد؟
صد درصد. ما نگرانیم که در صورت این سیکل خشکسالی که الان ١٠ ساله شده است به ٢٠ یا ٣٠ سال افزایش پیدا کند چه سرنوشتی انتظار استان را میکشد. در ١٣ استان مشکلدار، ما سومین استان هستیم و این عمق مسأله را نشان میدهد.
وضعیت سدها چطور است؟
سد سیوند خالی است، سد تنگاب فیروزآباد صفر است، سد داراب صفر است، سد درودزن در بحران است، از سد سلمان فارسی آبی برای کشاورزی ندادهایم و بیشتر برای شرب مناطق لارستان و اطراف نگه داشتهایم.
بنا بر این، با توجه به منابع گازی به نظر میرسد که به سمت استانی صنعتی برنامهریزی کنید؟
طبعا این اتفاق هم یکشبه رخ نمیدهد. میخواهم بگویم که بله برنامهریزی ما مبتنی بر یک توسعه پایدار متوازن است، اما این نباید باعث فراموشی بحرانی بشود که دچارش هستیم. ولی در حال شناسایی مزیتهای هر منطقه هستیم و البته بخش گاز که تا همین لحظه استان فارس نزدیک به ۴۲ درصد گاز مصرفی کشور را تأمین میکند که با راهاندازی فاز دوم پالایشگاه پارسیان این سهم کامل میشود. کارخانه آلومینیومسازی لامرد را داریم که کلنگش به زمین میخورد، ٧ تا پالایشگاه پتروشیمی درحال تأسیس است و بحثهای دیگر که عرض کردم مبتنی بر توسعه پایدار متوازن است.
همانطور که خودتان هم اشاره کردید این کارها زمانبر است. تا آن روزها برای موضوع خشکسالی چه میکنید؟
دو برنامه داریم که یکی انتقال حوضه به حوضه است، یعنی از سرشاخههای کارون و از منطقه کهگیلویه آب بیاوریم، در یک نمونه در تنگه سرخ یاسوج ٧٠ میلیون مترمکعب را فریز کردهایم که بیاوریم به سد درودزن و از آنجا تأمین مصارف کشاورزی بدهیم. یا از ارتفاعات سمیرم آبی که در حال رفتن به سمت دریاست را با احداث سد برای مصارف شهرستانهای آباده و اقلید صرف کنیم که به شدت در مشکل هستند.
بهتر میدانید که این انتقال آب از رودخانههای یک استان به استان دیگر دردسرساز بوده و حتی باعث درگیریها شده است؟
نه، این اصلا مشکلساز نیست، چون آب در حال رفتن به سمت دریاست و اینطور نیست که برگردد به اصفهان مجددا، حتی با این کار هم سمیرم از این آب بهرهمند میشود هم شهرستانهای ما.
برنامه دوم انتقال آب از خلیجفارس به استان است که این هم مقدماتش با وزارت نیرو فراهم شده است و یکی از خواستهای اساسی ما از سفر رئیسجمهوری پیگیری همین انتقال است.
برآورد هزینهای دارید؟
اگر منظورتان گران بودن پروژه است، بله! قطعا گرانقیمت است اما چاره دیگری نیست، الان در برخی از نقاط استان عمق چاه به ۵۰۰ متر رسیده است که آن هم به دلیل شوری بیش از حد، دیگر قابل مصرف نیست.
برآوردتان چه عددی است؟
این کار هنوز در مرحله پیشنهاد خام است، اما بیشک گران خواهد شد، فکر میکنیم که تولیدش هر مترمکعب ۲ هزار تومان باشد و با انتقالش به ١٠ هزار تومان هم برسد، البته تأکید میکنم که این پیشنهاد خام ماست که در این سفر به رئیسجمهوری ارایه خواهد شد.
بنا بر این نظر محیطزیست هم هنوز اخذ نشده است؟
خیر، هنوز کار به آنجا نرسیده است که کار به کمیسیون ۲۱۵ برود، اما ما فکر میکنیم که محیطزیست هم تأیید خواهد کرد.
آیا در این سفر طرحهای نیمه کاره هم مورد بررسی قرار میگیرد؟
حتما.
تعدادش چقدر است؟
طی سفرهای استانی رئیسجمهوری سابق حدود ۴ هزار طرح در استان فارس تصویب شد که تقریبا ۴۰ درصد آنها در ٨ سال اجرایی شده است. ما الان بیشتر دنبال این هستیم که پروژههایی مصوب شود که ظرف ۲ سال امکان اتمامشان باشد.
خب طبق گفته خودتان ۲۴۰۰ طرح نیمهتمام دارید، با این وجود، باز هم میخواهید طرح مصوب کنید؟
نه طرح جدید نخواهد بود، بلکه مجبوریم همانها را بیاوریم و مجدد بررسی و بنا به شرایط جدید تصویب کنیم.
پیام برای این مطلب مسدود شده.