عقبنشینی وزارت صنعت در برابر “کمپین خودرو نخرید”
دویچهوله: وزیر صنعت چند روز پیش کسانی را که به علت گرانی و کیفیت نازل، نخریدن خودروی داخلی را تبلیغ میکنند “خائن” خواند. سخنان او با واکنشهای شدیدی روبرو شده و وزارت صنعت را به عقبنشینی وادار کرده است.
محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت روز دوشنبه (نهم شهریور) در نشستی خبری، راهاندازی کمپین نخریدن خودروی داخلی در شبکههای اجتماعی را “گناه و خیانت به منافع ملی” خواند.
مطابق گزارش رسانههای داخلی، از جمله خبرگزاری دولتی ایرنا، نعمتزاده گفته است: «حمایت از کمپین نخریدن خودروهای داخلی خلاف منافع ملی است و هر کس این را بگوید ضدانقلاب است.»
اظهارات وزیر صنعت با انتقادهای گستردهای، به ویژه در رسانههای نزدیک به دولت روبرو شد.
وزارت صنعت در واکنش به این انتقادها با انتشار بیانیهای اقدام به بازنشر متن کامل سخنان وزیر کرد.
در این بیانیه عبارت “ضدانقلاب” در اظهارات نعمتزاده وجود ندارد و منظور از کمپین “حرکت سازمان یافته” عنوان شده است. بخشهای دیگر این بیانیه کمابیش همان سخنانی است که در رسانهها منعکس شده بود.
بیشتر بخوانید: «خودروسازان ایران دست به دامن شرقیها شدند»
تذکر روحانی به وزیر صنعت
با اوج گرفتن انتقادها، حسین فریدون، برادر و دستیار ارشد رئیس جمهور روز جمعه (۱۳ شهریور) اعلام کرد، حسن روحانی به نعمتزاده تذکر داده که “باید رفتار ما با منتقدان، محترمانه باشد”.
در حالی که وزیر صنعت تاکنون به درخواست کسانی که خواهان عذرخواهی رسمی او از مردم شدهاند واکنشی نشان نداده، این وزارتخانه در برابر منتقدان یک گام عقب نشسته است.
به گزارش خبرگزاری مهر، مجتبی خسرو تاج، قائم مقام نعمتزاده روز شنبه گفت: «وزارت صنعت برای مقابله با کمپین خودرو نخرید یا تشویق مردم به خرید خودرو برنامهای ندارد.»
حامیان کمپین نخریدن خودروی داخلی معتقدند که قیمت خودرو در بازار از بهای تمام شده آن بسیار بیشتر است و خودروسازان تلاشی برای بهبود کیفیت محصولات خود نمیکنند.
به گزارش ایرنا نعمتزاده در نشست خبری یادشده انتظار مردم برای کاهش بهای خودرو پس از توافق هستهای را “بسیار طبیعی” خواند، در عین حال تاکید کرد که با توجه به میزان تورم، همین که بهای خودرو افزایش نیافته به معنای ارزان شدن آن است.
بیشتر بخوانید: صنعت خودروسازی ایران گرفتار کشمکشهای سیاسی
اعتراف به تاثیر کمپین
عضو کابینه دولت یازدهم درباره نارضایتی مردم از کیفیت خودروهای تولید داخل گفته است: «ما فکر میکنیم خودروها طبق استاندارد تولید میشود و هر روز کیفیت بهتر و بیشتر میشود اما خیلی جای کار دارد.»
مطابق برخی گزارشها کمپین نخریدن خودروی داخلی در کاهش فروش خودرو سازان تاثیر داشته است. در شبکههای اجتماعی تصویرهایی از پارکینگ خودروسازان با انبوهی از خودروی آماده تحویل منتشر شده که ظاهرا رکود بازار را نشان میدهد.
نعمتزاده بدون اشاره مستقیم به این تصویرها در نشست خبری خود گفت: «خودروسازان داخلی روزانه بین ۴ تا ۵ هزار دستگاه خودرو تولید میکنند و این در حالی است که برای تحویل یک دستگاه خودرو به مشتری یک دوره ۱۵ روزه زمان نیاز است حال با توجه به این موضوع وجود تعداد زیادی از خودروهای تولیدی در پارکینگها طبیعی است پس نباید از این موضوع نگران شد.»
با این همه قائم مقام وزیر صنعت تاثیر کمپین در رکود بازار خودرو را تائید میکند: «هم اکنون با توجه به این کمپین و اقدامات دیگر، شرکتها و بنگاههای خودروساز بخشی از مشتریان خود را ندارند، باید برای صادرات برنامهریزی کنند و از روشهای جدید برای جذب مشتری بهره ببرند.»
بیشتر بخوانید: رکورد تاریخی مصرف بنزین در نوروز ۹۲
خیانت مردم یا خیانت خودروسازان؟
برخی از روزنامههای نزدیک به جناح اصلاحطلب حکومت که حامی دولت روحانی محسوب میشوند به شدت از نعمتزاده انتقاد کرده و میپرسند، وزیر صنعت به چه حقی کسانی را که از حق طبیعی خود برای خریدن یا نخریدن یک کالا استفاده میکنند “ضد انقلاب” و عمل آنها را “خیانت به منافع ملی” میخواند؟
سایت خبری “عصر ایران” نیز با اشاره به سخنان وزیر صنعت نوشت: «ادبیات اتهامی، از شاخصههای یک طیف سیاسی خاص و تمامیتخواه است که مردم ایران در انتخابات سال ۹۲ ، با رأیشان از آن ادبیات ابراز برائت کردند.»
این سایت خبری در ادامه از این که نعمتزاده “به جای عذرخواهی از مردم به خاطر اجحاف مستمری که در عرصه خودرو به آنها شده و میشود” به آنها اتهام میزند، از او میخواهد “از سخن خام و زشتی که گفته، عذرخواهی کند و از این به بعد حد و شأن خود را بشناسد”.
عصر ایران در ادامه مینویسد نخریدن خودروی داخلی خیانت نیست و خیانت واقعی مونتاژ محصولات چینی و تولد خوردوهای “از رده خارج متعلق به قرن گذشته” است که سالانه میلیاردها لیتر بیشتر بنزین مصرف میکنند.
منتقدان میگویند انحصاری و غیررقابتی بودن تولید خودرو توسط دو شرکت اصلی خودروسازی که از تسهیلات دولتی نیز بهره میبرند، خرید خودرو بیکیفیت و گران را به شهروندان تحمیل میکند.
بیشتر بخوانید: لاریجانی: خودروسازان نیازی به بهبود کیفیت احساس نمیکنند
انحصار و بینیازی از بهبود کیفیت
حمایت وزیر صنعت از خودروسازان و حرام خواندن تحریم آنها در حالی انجام شده که شماری از اعضای دولت یازدهم پیشتر از ضرورت رقابتی شدن این صنعت سخن گفتهاند.
اکبر ترکان، مشاور ارشد رئیس جمهور هفتم تیرماه سال گذشته وعده داده بود: «قطب سوم خودروسازان کشور در آینده نزدیک در منطقه آزاد چابهار ایجاد میشود و انحصار تولید خودرو از دو شرکت خودروسازی “سایپا” و “ایران خودرو” خارج میشود.»
رئیس مجلس، علی لاریجانی نیز اسفندماه گذشته با اشاره به تحقیق و تفحص مجلس از صنایع خودروسازی ایران این صنعت را دارای “مشکلات ریشهای” عنوان کرد.
لاریجانی در یک برنامه تلویزیونی با بیان این که برخی از خودروهای ساخت داخل، در همان ابتدا و پس از تحویل به مشتری مشکل دارند، خاطرنشان کرد که در خودروسازی انحصار ایجاد شده و نیازی به بهبود کیفیت احساس نمیشود.
پیام برای این مطلب مسدود شده.