اتهامزنی مقام نیروی دریایی در پاسخ به اعتراض به تخریب قلعه باستانی
رادیوفردا: یک هفته پس از هشدار مقامات محلی درباره تخریب قلعه «کوه مبارک» در استان هرمزگان، حبیبالله سیاری، فرمانده نیروی دریایی ارتش، چنین پاسخ داد که در این کوه «هیچ قلعه یا آثار باستانی وجود ندارد» و افرادی «با منافع نامشروع» در پی ایجاد مشکل در راه توسعه منطقهاند.
روز جمعه، ۲۰ شهریور، مقامات محلی در استان هرمزگان خبر دادند که قلعه «کوه مبارک» در شهرستان جاسک در این استان که قدمت آن به «دوران ساسانیان» برمیگردد و همچنین قبرستان اطراف آن با قدمت «سه هزار سال» به دست «یکی از ارگانها» در حال تخریب است.
یک روز پس از انتشار این گزارشها، محسن ضیایی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان، نیز گفت که «یک نهاد بدون اطلاع از ارزش تاریخی و باستانی» این منطقه اقدام به عملیات خاکبرداری و تسطیح و جادهسازی کرده بود، اما قبل از رسیدن عملیات به «عرصه محدوده تاریخی» کار متوقف شد.
به گفته آقای ضیایی، این اثر هنوز ثبت ملی نشده و پرونده آن «پس از رفع چند مورد ایراد» برای ثبت در فهرست آثار تاریخی ملی به سازمان میراث فرهنگی ارسال شده است.
با این حال فرمانده نیروی دریایی ارتش با رد گفته مدیر میراث فرهنگی روز پنجشنبه گفت که در «کوه مبارک» جاسک «قلعهای وجود ندارد و اگر هم قلعهای وجود داشته چرا تاکنون به آن رسیدگی نشده است».
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، وی اضافه کرد: «چنان چه مکان تاریخی و قلعهای در این منطقه وجود داشته باشد نه تنها آن را تخریب نمیکنیم، بلکه آمادگی داریم از آن نیز محافظت کنیم.»
همچنین به گزارش خبرگزاری مهر، آقای سیاری تاکید کرد: «هیچ گونه قلعه یا آثار باستانی در منطقهای که نیروی دریایی ارتش حضور دارد رویت نشده.»
گفتههای فرمانده نیروی دریایی ارتش در حالی بیان شده است که پیش از این خبرگزاری ایسنا اعلام کرده بود که دو اتاق از «سنگتراشیده» مشهور به «اتاقهای ساسانی»، در دماغه «کوه مبارک» واقع شده است.
در همین حال، به گفته خبرگزاری ایرنا، بر روی کوههای این محوطه، «دستکندهایی» قرار داشته که به مرور زمان در ۸۰۰ سال پیش تخریب شده و هم اکنون «آثار کمی» از آن باقی مانده است.
حیدر حیدرینژاد، پژوهشگر تاریخ منطقه جاسک، نیز گفته بود که در کنار «کوه مبارک» قبرستانی هست که کارشناسان قدمتی سه هزار ساله «برای آن قائل هستند».
با این حال فرمانده نیروی دریایی ارتش در واکنش به گزارشها درباره تخریب آثار تاریخی این منطقه گفت: «افرادی که منافع نامشروع دارند سعی در ایجاد مشکل و تاخیر در توسعه سواحل مکران را دارند.»
سواحل مکران در جنوب شرقی ایران و در مجاورت دریای عمان واقع شدهاست.
آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز یکشنبه، ۹ آذر ۹۳، از نیروی دریایی ارتش خواسته بود که با همکاری دولت «آبادسازی» این سواحل را «با سرعت بیشتری» دنبال کند.
در همین حال محمد باقری، از معاونان ستاد کل نیروهای مسلح ایران، روز دوشنبه، ۳۰ بهمن ۹۱، با اشاره به موقعیت سواحل مکران در مجاورت آبهای آزاد گفته بود: «ما از این سواحل دسترسی مستقیم به آبهای آزاد و بدون وجود هیچ خشکی در سر راه به قطب جنوب داریم و میتوانیم طبق قوانین بینالمللی در بخشی از قطب جنوب ادعای حاکمیت کنیم.»
تقویت حضور نظامی نیروی دریایی ایران در سواحل مکران و اقیانوس هند به دوران پیش از انقلاب بازمیگردد و طرح تکمیل مجموعه عظیم نظامی چابهار در سال ۵۲ عملی شد و ناوهای جنگی ایرانی نیز در همان سال از پایگاه چابهار برای عملیات نظامی به ظُفار در عمان رفتند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.