اژهای: ۴ دستگاه دولتی در اختلاس بزرگ بانکی نقش مهمی داشتند
دویچهوله: به گفته دادستان کل کشور، ۴ دستگاه دولتی در فساد بزرگ بانکی “نقشی مهم” داشتهاند. پیشتر رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفته بود ویزا و بلیط محمود رضا خاوری مدیرعامل پیشین بانک ملی از قبل برای فرار آماده بود.
به گفته غلامحسین محسنی اژهای دادستان کل کشور، وزارت اقتصاد و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در فساد بزرگ بانکی “نقشی مهم” داشتهاند.
به گزارش خبرگزار مهر، غلامحسین محسنی اژهای دادستان کل کشور دوشنبه ۲۱ اسفند ۱۳۹۱ در همایش “پلیس پیشگیری ناجا”، گفته است: «در وقوع فساد بزرگ بانکی ۴ دستگاه نقش مهمی داشتند. گمرک، اقتصاد و دارایی، بانکها و بانک مرکزی اگر به وظایف خود به درستی عمل می کردند این فساد رخ نمی داد و یا در این حد نبود.»
فساد بزرگ معروف به اختلاس سه هزار میلیارد تومانی، بزرگترین پروندهی فساد مالی جمهوری اسلامی از بدو تاسیس این نظام است. خبر کشف این اختلاس در شهریور ۱۳۹۰ منتشر شد. مقامات قضایی جمهوری اسلامی گروهی از فعالان اقتصادی و بانکی کشور را متهم کردند که با صدور غیرقانونی اسناد اعتباری، در حدود سه هزار میلیارد تومان (نزدیک به ۳ میلیارد دلار) سواستفادهی مالی کردهاند.
آنطور که غلامحسین محسنی اژهای گفته است مهمترین تخلفات این ۴ دستگاه دولتی در وقوع اختلاس بزرگ بانکی، “ثبت تقاضا بدون بررسی، اعتبارسنجی نکردن، دقت نکردن در اسناد، نبود نظارت از سوی شعبه و مدیرعامل بانک” بوده است.
به گفته دادستان کل کشور بانک مرکزی نیز در این زمینه به وظایف خود عمل نکرده است و بانکها از سقف معین شده برای اعطای تسهیلات تجاوز کردهاند.
«ویزا و بلیط خاوری از قبل آماده بود»
در همین زمینه مصطفی پورمحمدی رئیس سازمان بازرسی کل کشور ۱۸ اسفند ۱۳۹۱ در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد محمود رضا خاوری مدیرعامل پیشین بانک ملی پس از احظار در فاصله بازجویی اول و دوم از ایران خارج شده است و ویزا و بلیط او از قبل برای فرار آماده بود.
همزمان با افشای اختلاس بانکی سه هزار میلیارد تومانی، محمود رضا خاوری مدیرعامل پیشین بانک ملی که دارای تابعیت دوگانه ایرانی کانادایی است، از مقام خود به عنوان بیماری استعفا داد و به کانادا رفت.
«ایران یکی از فاسدترین کشورهای دنیاست»
افشای اختلاس ۳ هزار میلیارد تومانی، سبب صفآرایی تازهای میان جناحهای رقیب درون حاکمیت ایران شد. بسیاری از اصولگرایان، حلقه نزدیک به محمود احمدینژاد همچون اسفندیار رحیم مشایی را به ارتباط با این اختلاس متهم کردند.
با این حال آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در مهرماه ۱۳۹۰ خطاب به رسانههای ایران گفت که پرونده سواستفادهی کلان در نظام بانکی به این دلیل که عدهای از این حوادث برای “زدن توی سر مسئولان” استفاده میکنند “نباید کش پیدا کند”.
در روزهای اخیر رسانههای ایران به نقل از قاضی پروندهی اختلاس ۳ هزار میلیاردی گزارش دادند که احکام اعدام ۴ متهم این پرونده قطعی است. یک تن دیگر به حبس ابد و چهار تن به ده سال زندان و جزای نقدی و شلاق محکوم شدهاند.
گفته میشود متهم ردیف اول این پرونده مهآفرید خسروی، سرمایهدار گیلانی کسی است که وزیر اقتصاد در زمان رسیدگی به این پرونده وی را “قهرمان صنعت کشور” خوانده و گفته بود که تا کنون ۱۰هزار شغل در کشور ایجاد کرده است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.