31.08.2016

خشکسالی و آفت سوسک چوبخوار، بلای جان جنگل‌های استان فارس: ٧٥‌درصد از جنگل‌های بلوط فارس خشکید

شهروند: مدیرکل منابع طبیعی استان فارس:‌ از سال ۹۱ حدود ۲۶‌هزار هکتار از جنگل‌های دشت برم از ٥‌درصد تا ۸۵‌درصد آلوده شدند

شهروند| ٧٥‌درصد بزرگترین دشت بلوط ایران خشکیده و از بین رفته است. حالا چند سال می‌شود که کارشناسان محیط‌زیست درباره خشکسالی جنگل‌های بلوط استان فارس هشدار می‌دهند و حالا اینطور که پیداست، نه این هشدارها نتیجه‌ای داشته و نه اقداماتی که مسئولان سازمان محیط‌زیست دراین‌باره انجام داده‌اند. حالا این مدیرکل منابع طبیعی استان فارس است که دیروز گفته خشکسالی و آفت سوسک چوبخوار، ٧٥‌درصد از جنگل‌های ٨٤٠ هکتاری بلوط فارس را خشکانده است؛ ٧٥‌درصد از درختان دشت برم که بزرگترین دشت بلوط ایران و زیستگاه گوزن زرد ایرانی است.
«مهرزاد بوستانی»، مدیرکل منابع طبیعی استان فارس درباره آخرین وضع جنگل‌های دشت برم گفته است: «از‌سال ۸۵ که نخستین نشانه‌های خشکیدگی درختان بلوط درحوزه زاگرس مشاهده شد، درهمان ‌سال هم آثاری از خشکیدگی درختان بلوط در استان فارس گزارش شد. در این مدت تمرکز خشکیدگی و آفت‌زدگی در منطقه دشت برم که بیشترین درختان بلوط را به خود اختصاص داده، مشاهده شد. مشاهده نخستین نشانه‌هایی از آفت‌‌زدگی جنگل‌های دشت برم مرکز تحقیقات کشاورزی، منابع طبیعی و دانشگاه شیراز برنامه‌ای مدون را تدوین کرده و تمام تلاش خود را پیرامون مهار این پدیده به کار گرفتند. در این مدت با تحقیقات انجام‌شده به دست آمد که تأثیرات منفی اقلیمی و خشکسالی در گسترش آفت سوسک چوبخوار، برگخوار و بیماری زغالی اثر گذاشته و این امر منجر به افزایش این آفات شده است.»
به گزارش «مهر» بوستانی با بیان این‌که گسترش این آفات فقط در دشت برم بود، ادامه داده است: «در این راستا تمهیداتی به منظور جلوگیری از گسترش این آفات اتخاذ شد، به‌گونه‌ای که با به دست آمدن اطلاعاتی ازجمله میزان دما تا حدودی از افزایش این وضع جلوگیری شد. علاوه بر این منابع طبیعی استان فارس با همکاری دیگر ارگان‌ها نسبت به قطع درختان آفت‌زده، سوزاندان درختان آلوده، جمع‌آوری آنها از منطقه و قرق صد‌درصدی درختان بیمار و کشیدن سیم ‌خاردار اطراف این درختان برای مهار آن اقداماتی را انجام داد.»
مدیرکل منابع طبیعی استان فارس با بیان این‌که از‌سال ۹۱ آثاری از برگشت درختان و کنترل این آفت‌ها مشاهده شده، گفته است: «طی این سال‌ها حدود ۲۶‌هزار هکتار از جنگل‌های دشت برم به این ٣ بیماری مبتلا شده که میزان آلودگی از ٥‌درصد تا ۸۵‌درصد بود. از طرف دیگر بیماری زغالی باعث ضعیف‌شدن درختان شده و درحال حاضر به صورت ماهیانه کل جنگل‌های استان فارس به‌ویژه دشت برم مورد نظارت و پایش قرار می‌گیرند و این بیماری‌ها به‌طور کامل تحت کنترل است.»
بوستانی با بیان این‌که مساحت جنگل‌های بلوط فارس ۸۴۰‌هزار هکتار است که تاکنون ۷۵‌درصد آن خشک شده، ادامه داده است: «در‌سال گذشته یک‌میلیون و۱۰۰‌هزار هکتار از جنگل‌های بلوط استان فارس در مقابل خشکسالی، ارزیابی و پایش شده‌اند.»
او علت اصلی پدیده خشکیدگی درختان بلوط را خشکسالی دانسته است: «استفاده از آب‌های زیر زمینی استان، سوسک ریشه‌خوار، خشکسالی و دیگر آفات ازجمله عوامل ظهور پدیده خشکی در بین درختان بلوط است.»
درختان دشت برم، بلوط است و در ۳۰کیلومتری شرق کازرون و درمسیر کازرون به شیراز واقع شده است. این منطقه جنگلی با ارتفاع متوسط از ۱۵۰۰متر تا ۲۴۰۰متر قسمتی از رشته‌کوه‌های زاگرس جنوب‌غربی بوده و یکی از بخش‌های متراکم جنگل‌های بلوط زاگرس را در خود جای داده است.
دشت برم دارای پوشش گیاهی و جانوری قابل ملاحظه‌ای است و علاوه بر بلوط، گونه‌های جنگلی دیگری همچون بادام کوهی، کیالک و ارژن را شامل می‌شود و نقش مهمی در تلطیف و اعتدال هوای مناطق جنوبی کشور دارد. این منطقه به‌عنوان یک منطقه حفاظت‌شده و منطقه زیست کره به شمار می‌رود. طی چند ‌سال گذشته ٣ نوع آفت سوسک‌های چوبخوار، برگخوار و بیماری زغالی که یک بیماری ویروسی است، به این جنگل‌ها حمله کرد و باعث خشک‌شدن میزان قابل توجهی از درختان بلوط در این منطقه شده است.
خشکسالی و آتش‌سوزی حالا چند سالی می‌شود که بلای جان جنگل‌های استان فارس شده است؛ همین دوماه پیش بود که آتش‌سوزی ٨٦٨ هکتار از مراتع و جنگل‌های پاسارگاد را سوزاند؛ آتش‌سوزی که طبق برآوردهاي اوليه ميزان خسارت وارد شده در آن را بالغ بر ١٨٩ميليارد تومان تخمين زدند.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates