علی مطهری: نباید مقابل انتقادهای درست حقوق بشری لجاجت کنیم
رادیوفردا: یک روز پس از تعیین خطوط قرمز در مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا، نایب رئیس مجلس دهم میگوید حکومتی که پایگاه مردمی دارد نباید از مباحث حقوق بشری نگرانی و ترس داشته باشد.
علی مطهری به تعیین خطوط قرمز در مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا واکنش نشان داد و گفت: «ممکن است اروپاییها انتقادهایی نسبت به رعایت حقوق بشر در ایران داشته باشند که به اعتقاد من برخی از آنها درست است.»
این واکنش متوجه سخنان مجید تختروانچی، سرپرست مذاکرات کارشناسی ایران و اروپاست که گفته است مذاکرات حقوق بشری طرفین نباید شامل مباحث قصاص و اعدام و کنار گذاشتن احکام اسلامی باشد.
نایب رئیس مجلس نیز همانند تختروانچی، بخش مربوط به احکام اسلام را قابل بحث و “قابل فهم” برای اروپاییها ندانسته است اما معتقد است که در امور مشترک و مستقل از یک ایدئولوژی خاص، میتوان و باید با آنها مذاکره کرد.
خبرگزاری ایلنا، شنبه ۲۲آبان به نقل از مطهری نوشت: «ممکن است اروپاییها انتقادهایی نسبت به رعایت حقوق بشر در ایران داشته باشند که به اعتقاد من برخی از آنها درست است.»
به نظر مطهری، لازم است مقامات ایرانی انتقادهای درست را قبول کنند و در قبال آنها لجاجت نشان ندهند.
«گفتوگوهای فنی نه سیاسی»
مجید تختروانچی گفته است که جمهوری اسلامی خواهان گفتوگوهای حقوق بشری فنی و غیرسیاسی است: «در بحث تخصصی نباید یک طرف در موضع تدافعی قرار بگیرد و یک طرف در موضع تهاجمی.»
او تاکید کرده که در حوزههایی مانند قصاص که دستور صریح قرآنی وجود دارد، دیپلماتها نمیتوانند از طریق روشهای مختلف نظراتشان را نزدیک کنند.
مطهری با اشاره به عملکرد خوب اروپا در اجرای برجام، عنوان کرده که نباید از بازگشایی دفتر اتحادیه اروپا در ایران بیمی وجود داشته باشد. او میگوید حکومتی که پایگاه مردمی خوبی دارد نباید از وجود این دفترها نگران باشد.
بیشتر بخوانید: تختروانچی: مذاکرات حقوق بشری شامل قصاص و اعدام نمیشود
موضوعاتی چون گفتوگو با ایران در باره آزادی بیان، حقوق شهروندی یا توقف مجازات اعدام نیز در بطن قطعنامه عادی سازی روابط اتحادیه اروپا با ایران قرار دارد که در ۲۵ اکتبر (۴ آبان) تصویب شد.
پس از این قطعنامه، پارلمان اروپا بیانیهای صادر کرد که در آن بر ضرورت گام نهادن اتحادیه در مسیر احیای روابط با ایران بر بستر گفتوگوهای متقابل، همکاری انتقادی و سازنده تاکید میشد.
قطعنامه مورد نظر، علاوه بر تاکید بر گشایش باب همکاری و تعامل با ایران، یادآوری میکند که همکاری با این کشور باید کمکی در جهت رویکردهای سیاسی و اقتصادی مناسبتر و پایبندی به موازین حقوق بشری باشد.
مجید تختروانچی، ۱۶ آبان گفته بود که دفتر اتحادیه در تهران تا چند ماه دیگر گشایش مییابد. اما یک روز بعد، سخنگوی وزارت خارجه اعلام کرد که هیچ تاریخی برای گشایش این دفتر تعیین نشده است. بهرام قاسمی گفت قطعنامههای پارلمان اروپا الزامآور نیستند اما فشار و بار روانی دارند.
اتحادیه اروپا بیش از ۱۴۰ دفتر نمایندگی در کشورهای مختلف جهان دارد. در سفر یک روزه فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران نیز موضوع افتتاح این دفتر مطرح بود.
افتتاح این دفتر، اساسا با مقاومت محافل تندرو همراه بوده است. محمدجواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه از جمله گشایش چنین مکانی را تاسیس “لانه فساد” خوانده است. لاریجانی، چند سال قبل نیز در توضیح نمونههای مورد انتقاد نهادهای بینالمللی حقوق بشری، احکامی چون قصاص را زیبا خواند.
طبق آمار سازمان ملل از ژانویه تا سومین هفته ژوئیه ۲۰۱۶ ایران ۲۴۱ تا ۲۵۳ حکم اعدام را اجرا کرده است. به تازگی و در ۱۸ آبان، برای دومین مرتبه حکم قصاص چشم در این کشور انجام گرفت.
پیام برای این مطلب مسدود شده.