حکایت زنانی که صورتشان با قلم خشم خط خطی میشود
پویش: چشمانی کبود، با لبهایی مهرشده، لبخند سرد و بیروحی روی لبانش نقش بسته است، زنی که خانهی پدری را برای ساختن قصر آرزوهایش ترک کرد، هرگز تصور این را هم نمیکرد که این چنین زیر آوار آرزوهای دور و درازش و در چنگال خشم همسرش گرفتار شود.
“فقط فریاد میزدم و دستانم را سرپناه صورت و جسم بیدفاعم قرار داده بودم” این را نوعروس 26 سالهی تبریزی میگوید که همسرش به هر بهانهای او را به باد کتک گرفته و به قول خودش انتقام سرسختی روزگار را از او میگیرد.
او میگوید: چرخ زندگیمان نمیچرخد، معیشت و روزگذرانی با پول یارانه سخت است و هرگاه بیپولی کمر مرد زندگیام را خم میکند، خشم و عصبانیتش سر زندگیمان و جسم نحیف من آوار میشود و گویی فقر و خشم همزاد هم هستند. چیز زیادی برای گفتن ندارم، حرفهایم از کبودی صورتم پیداست…
فاطمه زن 30 سالهای که هشت سال از زندگی مشترکش میگذرد و صاحب دو فرزند است، او نیز از خشونت همسرش جان سالم به در نبرده و بر اثر کتکهای همسرش دچار شکستگی و انحراف بینی شده است.
صورتم تاوان نامهربانیهای شوهرم را میدهد
او میگوید: در این زندگی به قدری بی چاره هستم که اکثر مواقع نمیگذارم بچهها به مدرسه بروند تا پدرشان به خاطر آنها هم که شده کتکم نزند. سر یکی از همین مشاجرات، زبانم از ترس بند آمد و دهانم برای همیشه کج شد، گویی صورتم به دفتر نقاشی شوهرم تبدیل شده که با قلم خشم، نامهربانی روزگار را در آن به تصویر میکشد، انگار کبود هم رنگ مورد علاقهی او است و اکثر اوقات زیر چشمانم را کبود میکشد؛ در واقع صورتم تاوان نامهربانیهای شوهرم را میدهد.
فاطمه ادامه میدهد: به خاطر ترس از دست دادن بچههایم، هرگز لب به سخن وا نکردهام و حتی خانوادهام نیز از این موضوع خبر ندارند و تنها یک بار که برادرهایم از این موضوع آگاه شدند، شوهرم را کتک زدند و او هم مرا از دیدن بچههایم منع کرد و اینگونه بود که تصمیم گرفتم مهر خاموشی بر لبانم بزنم.
به گزارش ایسنا، خشونت علیه زنان نه تنها از جانب همسر بلکه از جانب برادر، پدر، افراد غریبه و فرزندان نیز بر زنان اعمال میشود و در این میان اما پس از سالها، 17 اکتبر 1999 از طرف شورای عمومی سازمان ملل متحد به عنوان روز مبارزه با خشونت علیه زنان تعیین شد.
در سال 2008 نیز 16 روز نارنجی برای پایان دادن به این خشونت انتخاب شد و این تاریخ در کشور ما بازهی زمانی 4 تا 19 آذر ماه را شامل میشود و در این روز افراد و سازمانهای مختلف با پوشیدن لباس نارنجی و فعالیت در سطح شهر، اقداماتی را در راستای مهندسی فرهنگی و بالا بردن سطح آگاهی اعضای جامعه انجام میدهند.
طبق مطالعات و آمارهای منتشر شده، از هر سه زن در جهان حداقل یکی از آنها خشونت فیزیکی را تجربه کرده است و در این میان خشونت نیز دلایل متنوعی دارد که ورود جدی مددکاران اجتماعی و مشاوران را میطلبد.
این میزان آمار در کشور ما نیز دست کمی از آمارهای منتشر شده در سطح جهانی ندارد و گاهی نیز میزان رشد خشونت علیه زنان در سطح جهانی، از نرخ رشد و پیشرفت بیماریهای واگیردار پیشی گرفته است.
خشونت علیه زنان بر چهار نوع تقسیم میشود که خشونت فیزیکی، روحی و روانی، اقتصادی و جنسی را شامل میشود.
نوع اول که همان آزار جسمی نامیده میشود، شامل کتککاری و تنبیههای بدنی میشود که قتل نیز از تلخترین نتایج ایجاد شده توسط آن است.
در خشونت روحی و روانی، فرد با کلامهای نیشدار و خلاءهای عاطفی به آزار و اذیت زن میپردازد و حتی خشونت روحی روانی میتواند در نتیجهی خشونت جسمی و فیزیکی نیز ایجاد شود.
در خشونت اقتصادی فرد همسر خود را در مضیقهی شدید مالی قرار میدهد و محروم کردن از آب و نان نیز در زمرهی این نوع خشونت قرار میگیرد.
انواع خشونت علیه زنان، آنان را به سمت ناامیدی و نوعی احساس پوچی سوق میدهد که در علم روانشناسی به نام “درماندگی آموخته شده” شناخته شده است که در این حالت فرد توانایی برای ادامه و مقابله و صبوری را در شرایط سخت از دست میدهد.
مدیرکل بهزیستی آذربایجانشرقی، محسن ارشدزاده در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، منطقه آذربایجانشرقی، با بیان اینکه استان ما از نظر آمار خشونت علیه زنان از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست، گفت: در 9 ماههی اول سال جاری شاهد افزایش 57 درصدی خشونت علیه زنان بودهایم و بهزیستی در این مدت 402 مورد مدافعه داشته است.
وی افزود: خشونت علیه زنان در اکثر مواقع به نام همسرآزاری شناخته شده و به چهار نوع تقسیم میشود که از آن جمله میتوان به خشونت جسمی، جنسی، محرومیت و محدودیت اقتصادی و عاطفی و روانی اشاره کرد.
وی با اشاره به نحوهی مداخله و تدابیر اندیشیده شده توسط سازمان بهزیستی در این امر، گفت: افراد مراجعهکننده به دو دستهی خودمعرف و ارجاعی تقسیم میشوند که در نوع اول فرد آسیب دیده خود به بهزیستی مراجعه کرده و جویای کمک میشود و در نوع دوم سایر مراجع همچون مردم و یا مراجع قضایی آنان را معرفی میکنند.
ارشدزاده عنوان کرد: همچنین اورژانس اجتماعی 123 آمادهی پذیرش شکایتها و اخبار مربوط به خشونت علیه زنان است و در برخی موارد نیز اورژانس مجبور به مداخلهی مستقیم در این امر شده و در محل حادثه حضور پیدا میکند.
وی بیان کرد: مددکارن و مشاوران این سازمان در قالب پایگاههای خدمات اجتماعی نیز ارائهی خدمات میکنند و در مجموع ارائهی خدمات به صورت سرپایی انجام میشود و اگر فردی نیاز به اقامت داشته باشد، با همکاری مراجع قضایی و انتظامی به بهزستی معرفی میشوند.
وی با اشاره به خانههای امن برای افراد خشونت دیده، گفت: در سال جاری 44 نفر در این خانهها، اسکان داده شدهاند که 80 درصد آن ناشی از خشونتهای فیزیکی بود.
خانهی امن بهزیستی، پذیرای زنان و دختران خشونت دیده
مدیرکل بهزستی استان اظهار کرد: خانهی امن مکانی جهت اسکان زنان و دختران خشونت دیده است که آنان را از خدمات بهداشتی، فرهنگی و اجتماعی برخوردار میکند و مدت اقامت در آن 120 روز است که با توجه به صلاحدید مراجع قضایی سه الی پنج ماه قابل تمدید است.
وی خاطرنشان کرد: خدمات پیگری بعد از ترخیص نیز انجام میشود و مجموعهی خدمات مددکاری و بهداشتی، روانشناسی و حقوقی انجام میشود و مددکاران نیز در راستای حل مشکلات اقدام میکنند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.