نگرانی مقامات ایران از “فقری که به کفر میانجامد”
دویچه وله: رئیس موقت مجمع تشخیص مصلحت نظام گفته است که عدهای به دلیل نیازهای شدید اقتصادی از مذهب خود دست برداشتهاند. یک صاحبنظر هم با استناد به آمار رسمی از رفتن سی درصد مردم به زیر خط فقر سخن میگوید.
آیتالله محمدعلی موحدی کرمانی، رئیس موقت مجمع تشخیص مصلحت، گفته است که کشور در جنگ با “مسائل اقتصادی” درگیر شده است. به گفته او “دشمن دل بسته است که ما را در بُعد اقتصادی تضعیف کند و زیر فشار قرار دهد تا مردم از انقلاب ببرند”.
به گزارش خبرگزاری دانشجویی ایران، ایسنا، دبیرکل “جامعه روحانیت مبارز” شامگاه چهارشنبه (۲۷ بهمنماه) در نخستینهمایش مشترک “ستاد جهاد توانمندسازی محرومین کشور” گفته است: «اگر مردم نیازمند باشند، نان شب نداشته باشند، نتوانند بچههایشان را به مدرسه بفرستند و خانهای برای زندگی نداشته باشند، معنایش همان حدیث امام علی است که فرمود: نزدیک است که فقر به کفر بیانجامد. همان طور که الان هم میشنویم که عدهای به دلیل نیازهای شدید اقتصادیشان دست از مذهب برداشتهاند.»
واقعیت “خطرناک فقر”
عباس عبدی، تحلیلگر مسائل سیاسی، مینویسد: «گزارشهایی که حتی از طرف نهادهای رسمی در این باره منتشر شده است، از وضعیت خطرناک فقر حکایت دارد.»
آقای عبدی در تحلیلی که در سایت خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) منتشر شده، دو عامل اصلی را برای شدت گرفتن فقر متذکر میشود: افزایش تورم و کاهش ذخایر مالی کشور.
او درباره تورم مینویسد: «شاخص تورم از زمان پرداخت یارانهها تاکنون حداقل سه برابر شده، یعنی ۲۰۰ درصد تورم داشتهایم. به عبارت دیگر ۴۵ هزار تومان یارانه امروز، حدود ۱۵ هزار تومان قدرت خرید آن زمان را دارد. پس قدرت خرید یارانهها یک سوم شده است.»
او با ارائه آمار و ارقام نشان میدهد که گروه بزرگی از مردم ایران در شهر و روستا، تا بیش از ۳۰ درصد از مردم، زیر خط فقر قرار گرفتهاند.
بیشتر بخوانید: معاون وزارت رفاه اجتماعی: فقر در شهرهای ایران در حال گسترش است
او یادآور میشود: «علت مهمتر توقف رشد اقتصادی و اشتغال است که موجب دامن زدن به فقر میشود» و سپس تصریح می کند: «برای رفع فقر، باید برای افزایش قابلیتهای فقرا، سرمایهگذاری جدی شود. این سرمایهگذاریها بیشترین بازده اقتصادی و اجتماعی را دارند. تأمین زیرساختهای لازم برای آموزش، ارتباطات و حملونقل برای مناطق محروم، بسیار سودآور هستند هم برای فقرا و هم برای جامعه.»
بیشتر بخوانید: حداقل دستمزد کارگران در سال ۹۵، کمتر از خط فقر
آدرس عوضی حضرت آیتالله
از آیتاللهی که بر کرسی ریاست “تشخیص مصلحت نظام” نشسته است البته نمیتوان انتظار داشت که برای مسائل پیچیده اقتصادی راه حلی ارائه دهد. وی بیتردید در مسائل فقهی و امور شرعی صاحب نظر است، اما در برابر “وضعیت خطرناک فقر” و ابعاد هولناک شکاف طبقاتی که به عقیده کارشناسان به سیستم معیوب اقتصادی ایران، فساد گسترده سیستمی و نیز پیامدهای تحریمها برمیگردد، چیزی جز حرفهای تکراری و نصایح اخلاقی نمیگوید.
موحدی کرمانی مسئله را به “حقوقهای نجومی” ربط میدهد که تا حدودی یادآور مناقشات جناحی در ایران است: «آنهایی که حقوقشان غیرمتعارف است و پولهای زیادی را انباشته کردهاند، در واقع آن مبالغی را برای خود برداشتهاند که دیگران به آن نیاز داشتهاند. پس باید این مبالغ را از حلقومشان بیرون کشید.»
این در حالی است که بحثهای مختلفی درباره ابعاد و ریشههای فقر و فساد در ایران در سالهای گذشته مطرح بوده که مسئله حقوقهای نجومی از نظر کارشناسان رقمی را در آن تشکیل نمیدهد، بلکه دزدیها و اختلاسهای چند هزار میلیاردی، از اختلاسهای بانکی و دزدی دکلهای عظیم تا نفتکشهای غولآسایی که یکباره ناپدید شدند، نشانههای عمدهتری از نابسامانیهای اقتصادی ایران تلقی میشوند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.