صندوق بینالمللی پول نسبت به ریسکهای اقتصاد ایران هشدار داد
بیبیسی: صندوق بین المللی پول اشتغال زایی را یکی از چالشهای پیش روی اقتصاد ایران میداند
صندوق بینالمللی پول در گزارش سالانه خود احیای اقتصاد ایران را “چشمگیر” دانسته و پیشبینی کرده است که اقتصاد ایران در میان مدت نرخ رشد ۴.۵ درصدی داشته باشد. این نهاد در عین حال نسبت به ریسکهای خارجی و داخلی اقتصاد ایران هشدار داده است.
در گزارش صندوق بینالمللی پول به تردیدهای موجود پیرامون آینده توافق هستهای، چشمانداز رابطه ایران و آمریکا و احتمال بروز مشکلاتی در توافق ضدپولشویی ایران و گروه ویژه اقدام مالی، به عنوان ریسکهای پیش روی اقتصاد ایران اشاره شده است.
این صندوق همچنین به ناامنی و بیثباتی خاورمیانه و تقویت جریانهای ملیگرایانه در جهان، که میتوانند بر تجارت جهانی اثر منفی بگذارند، به عنوان ریسکهای خارجی دیگر اشاره کرده است.
صندوق بینالمللی پول از ضرورت اصلاح نظام بانکی ایران گفته و محدودیتهای ناشی از عدم توسعه نهادهای مالی را به عنوان ریسک داخلی برای اقتصاد ایران ذکر کرده است.
- نرخ تورم در ایران ‘تک رقمی شد’
- خطر تورم پشت گوش اقتصاد ایران
- مرکز آمار ایران: نرخ بیکاری افزایش یافته است
- نماینده مجلس ایران: کارگران زیر خط فقر حقوق میگیرند
گزارش صندوق بینالمللی پول در عین اشاره به ریسکها، به خروج اقتصاد ایران از رکود و کاهش نرخ تورم به زیر ۱۰ درصد اشاره کرده است.
صندوق میگوید اگرچه نرخ تورم در ایران یک رقمی شده است، برآورد میشود که تا پایان سال آینده نرخ تورم به واسطه رشد نقدینگی و افت ریال تا ۱۱.۹ درصد افزایش یابد. هرچند صندوق بینالمللی پول میگوید این افزایش تورم میتواند موقتی باشد و با سیاستهای پولی و مالی احتیاطی کنترل شود.
کندی اشتغالزایی در اقتصاد ایران یکی از مشکلاتی است که صندوق بینالمللی پول در گزارش خود به آن اشاره کرده است.
صندوق همچنین از “نیاز فوری به اصلاح نظام بانکی” در ایران گفته است.
باید تعارف بانکی را کنار گذاشت
امیر پایور – خبرنگار اقتصادی بیبیسی فارسی
هیات مدیره صندوق بین المللی پول در گزارش خود از وضع اقتصاد ایران یک بار دیگر بر “ضرورت فوری اصلاح بخش مالی” تاکید کرده است. صندوق اصرار دارد ایران تعارف را کنار گذاشته و وضع سلامت بانکها را مشخص کند. بعضی از بانکهای ایران به خاطر حجم بزرگ معوقات بانکی که امیدی هم به دریافتشان نیست، عملا ورشکستهاند. صندوق بین المللی پول از ایران میخواهد بانکهایی را که امکان نجات دارند افزایش سرمایه دهد و تکلیف بقیه را هم معلوم کند.
اعلام ورشکستگی بانکها به دلیل پیامدهای سیاسی آن در دولت فعلی و پیش از انتخابات بعید است، مخصوصا که عمده مشکل معوقات بانکی در دوره دولت قبل درست شده است. اما لاپوشانی تراز منفی بعضی از این بانکها هم در نهایت روزی سر مشتریان آنها خراب خواهد شد.
مشخص نیست بانک مرکزی دقیقا چه راهکاری برای حل این مشکل دارد. فعلا کار با اعمال استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی شروع شده که هرچند سهام بانکهایی مثل ملت و تجارت را به شدت پایین کشید ولی دست کم وضع حساب و کتاب آنها را شفاف کرد. صندوق بین المللی پول از این اقدام بانک مرکزی تقدیر کرده است.
گزارش سالانه صندوق میگوید اگرچه به واسطه افزایش درآمدهای نفتی تولید ناخالص داخلی ایران رشدی ۷.۴ درصدی داشته است، رشد بخشهای غیرنفتی به طور متوسط تنها ۰.۹ درصد بوده است.
به دنبال توافق هستهای ایران و قدرتهای جهانی و رفع تحریمها، این کشور سهم خود از بازار جهانی نفت را بازیافته است. با این وجود برخی در ایران معتقدند که تاثیر توافق هستهای بر اقتصاد کندتر از تصورهای پیشین بوده است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.