11.04.2013

مرعشی:آقای مصباح‌ به جای معذرت‌خواهی از ملت …/جنتی تابع رهبر است یا مصباح؟

هاشمی نامه: شک نکنید که غیر از این نیست. اگر جایی برای دفاع این آقایان باقی مانده بود حتما با شهامت می‌آمدند و به همه رقبای انتخاباتی خود می‌گفتند که بیایید در انتخابات شرکت کنید تا ببینید که مردم به چه کسی رای می‌دهند اما چون می‌دانند که صحنه انتخابات یازدهم فرصتی برای ملت است تا از دست مدیریت ناصحیح و حیف و میل شدن اموال عمومی جلوگیری کنند بر همین مبنا از همین حالا شروع کرده‌اند تا با ابزار قدرت از ورود رقبای قدرتمند و صاحب پایگاه اجتماعی خود جلوگیری کنند.

حسین مرعشی(پسر عمو ی عفت مرعشی – همسرِ علی اکبر هاشمی رفسنجانی)، عضو حزب کارگزاران با اشاره به اظهارات اخیر آیت الله مصباح یزدی می گوید: باید دید آیت‌الله جنتی تابع رهبری هستند یا تابع امثال آیت‌الله مصباح؟

او می‌گوید که رهبری نظام در اظهارات خود در مشهد از همه گروه‌های سیاسی خواسته‌اند تا در انتخابات حضوری جدی داشته باشند و اظهاراتی از جنس رد صلاحیت اصلاح‌طلبان هرگز همسو با این مطالبه رهبری نظام نیست.

به گفته مرعشی، آیت‌الله مصباح‌یزدی به جای معذرت‌خواهی از ملت ایران بابت اشتباهی که در حمایت از آقای احمدی‌نژاد در این سال‌ها داشته‌اند همچنان بر طبل مخالفت با اصلاح‌طلبان می‌کوبند. اگر اصلاح‌طلبان رای ندارند پس چرا باید رد صلاحیت شوند؟

متن گفت و گوی او با اعتماد در پی می آید:

آقای مرعشی برخی از چهره‌های سرشناس اصولگرا مانند آیت‌الله مصباح‌یزدی طی اظهاراتی مدعی شده‌اند که کاندیداهای احتمالی اصلاح‌طلبان در انتخابات ریاست‌جمهوری رد صلاحیت می‌شوند. این در حالی است که هنوز کاندیدای اصلاح‌طلبان مشخص نشده و شورای نگهبان هنوز پروژه احراز صلاحیت کاندیداها را آغاز نکرده است. به نظر جنابعالی چرا در حالی که رهبری انقلاب در سخنان خود در مشهد بر حضور همه سلایق سیاسی در انتخابات و مدیریت کشور تاکید موکد داشته‌اند، سرشناسان اصولگرا چنین اظهاراتی را مطرح می‌کنند؟

آیت‌الله مصباح‌یزدی به جای معذرت‌خواهی از ملت ایران بابت اشتباهی که در حمایت از آقای احمدی‌نژاد در این سال‌ها داشته‌اند همچنان بر طبل مخالفت با اصلاح‌طلبان می‌کوبند. اگر اصلاح‌طلبان رای ندارند پس چرا باید رد صلاحیت شوند؟ و در واقع ایشان توصیه کند که شورای نگهبان از ورود اصلاح‌طلبان جلوگیری کند. بعد آقای مصباح مدعی ولایتمداری هستند. ایشان اگر به واقع ولایتمدار هستند اظهارات این‌گونه که تضعیف‌کننده پایه‌های جمهوریت نظام و بر خلاف فرمایشات مقام معظم رهبری در مشهد است را بیان نمی‌کردند. وقتی که رهبری از همه گروه‌ها می‌خواهند که حتما باید در انتخابات حضور فعال داشته باشند چرا امثال آیت‌الله مصباح‌یزدی در مسیر حذف رقبای خودشان از انتخابات قرار می‌گیرند؟ در ضمن باید به این مساله هم اشاره داشته باشم؛ مگر آقایان نمی‌گفتند که اصلاح‌طلبان مرده‌اند و اصلاحات تمام شده است اگر واقعا اصلاح‌طلبی مرده است، از مرده چرا می‌ترسند؟

فکر می‌کنید دلیل این همه واهمه و نگرانی از حضور اصلاح‌طلبان در انتخابات چیست؟

آقایان در واقع هشت سال مدیریت کشور را در اختیار داشتند و 600 میلیارد دلار منابع نایاب و کمیاب در اختیارشان بوده اما کشور را به سمتی برده‌اند که حتی خودشان هم توان دفاع از این سبک مدیریت را ندارند. نرخ تورم 30 الی 40 درصدی را نگاه کنید. مردم سوال می‌کنند که چرا دولتی که به اندازه درآمد 70 سال دیگر دولت‌ها درآمد داشته است باید اینچنین گرفتار تورم و گرانی و ضعف قدرت خرید شود. به همین جهت است که خودشان هم متوجه این مساله شده‌اند که مردم ایران از مدیریت اصولگرایان دل خوشی ندارند. اینچنین است که در اعلام برائت از احمدی‌نژاد از هم سبقت می‌گیرند تا که شاید با قربانی کردن احمدی‌نژاد کلیت گفتمان اصولگرایی را نجات دهند در حالی که حافظه مردم ایران همچنان درگیر کاستی‌ها و نواقصی است که ثمره مدیریت آقای احمدی‌نژاد و حمایت‌های بی‌مثل و مثال اصولگرایان در تمامی این سال‌ها از اوست.

یعنی معتقدید اصولگرایان می‌دانند که مردم ایران با دیدن مشکلات و نواقصی که این روزها گریبانگیرشان شده است به مقایسه مدیریت اصولگرایان با اصلاح‌طلبان و دوران سازندگی می‌نشینند و همین مقایسه باعث افزایش بی‌اعتمادی روز افزون مردم به گفتمان اصولگرایی شده است که شاید ماحصل و خروجی این بی‌اعتمادی را در انتخابات نشان اصولگرایان بدهند؟

شک نکنید که غیر از این نیست. اگر جایی برای دفاع این آقایان باقی مانده بود حتما با شهامت می‌آمدند و به همه رقبای انتخاباتی خود می‌گفتند که بیایید در انتخابات شرکت کنید تا ببینید که مردم به چه کسی رای می‌دهند اما چون می‌دانند که صحنه انتخابات یازدهم فرصتی برای ملت است تا از دست مدیریت ناصحیح و حیف و میل شدن اموال عمومی جلوگیری کنند بر همین مبنا از همین حالا شروع کرده‌اند تا با ابزار قدرت از ورود رقبای قدرتمند و صاحب پایگاه اجتماعی خود جلوگیری کنند. اصولگرایان می‌دانند که اگر جلوی اصلاح‌طلبان را با هر روشی نگیرند و اصلاح‌طلبان وارد انتخابات شوند باید متن قدرت را رها کنند و از فردای انتخابات در خانه‌هایشان شاهد تلاش اصلاح‌طلبان برای اصلاح خرابکاری‌های مدیریتی خود باشند.

این قبیل اظهارات تا چه میزان در روحیه اصلاح‌طلبان برای معرفی کاندیدای انتخابات یا عدم اعلام کاندیدا موثر است؟آیا اصلاح‌طلبان با شنیدن این قبیل اظهارات که اصلاح‌طلبان قطعا رد صلاحیت می‌شوند باید دست از انتخابات بشویند یا آنکه نه به تکلیف سیاسی خود باید عمل کنند؟

باید دید شخص آیت‌الله جنتی تابع رهبری هستند یا تابع امثال آیت‌الله مصباح‌یزدی. اصلاح‌طلبان در این صورت تشخیص‌شان برای ورود این می‌شود که اگر شورای نگهبان در مرحله اول به سخنان رهبری انقلاب در مشهد متعهد است طبیعتا وارد انتخابات می‌شوند اما اگر تشخیص اصلاح‌طلبان این بشود که آیت‌الله جنتی به سیاست‌ها و و اظهارات مقام معظم رهبری در مشهد پایبند نیست در داشتن کاندیدا برای انتخابات تردید خواهند کرد.

همچنین ما منتظر هستیم ببینیم نیروهای نظامی و شبه‌نظامی تا چه میزان به مطالبه رهبری معظم انقلاب پایبند هستند. وقتی رهبری انقلاب اعلام می‌فرمایند که تنها یک رای دارند و از رای‌شان هم کسی مطلع نمی‌شود و به هیچ‌وجه قایل به القای رای‌شان در انتخابات نیستند آیا نیروهای نظامی و شبه‌نظامی هم از این رفتار رهبری نظام تبعیت می‌کنند و دست از تحمیل نظرشان می‌کشند یا آنکه تلاش می‌کنند تا نظر و دیدگاه‌شان را عملیاتی کنند. این مسائل باید روشن شود تا تکلیف اصلاح‌طلبان هم مشخص شود. در صورت عملیاتی شدن اظهارات رهبری در مشهد شاهد انتخابات پرشوری خواهیم بود.

با توجه به واقعیت‌های موجود، اصلاح‌طلبان چه جایگاه و شرایطی در فضای سیاسی کشور جدای از مباحثی که امثال آیت‌الله مصباح‌یزدی مطرح کرده‌اند، دارند؟

باید توجه داشت که اصلاح‌طلبان از یک انتخابات رقابتی اول آنکه شکست هم بخورند استقبال می‌کنند چرا که پیروزی یا شکست برای اصلاح‌طلبان در انتخابات با توجه به شرایط کشور آنچنان حائز اهمیت نیست، آنچه برای اصلاح‌طلبان اهمیت دارد این است که سازو کار جابه‌جایی قدرت با رای مردم و اصالت داشتن رای مردم در جمهوری اسلامی محفوظ بماند. برای اصلاح‌طلبان در واقع سلامت انتخابات، شرایط عادلانه و رقابتی و استفاده نکردن مسوولان از ابزار و لوازم دولتی برای پیروزی در رقابت‌های سیاسی اهمیت دارد.

آقای مرعشی، مفروض بر پیروزی یک کاندیدای اصلاح‌طلب در انتخابات به نظر می‌رسد باید از هم‌اکنون پاسخی برای این سوال وجود داشته باشد که اصلاح‌طلبان چه ابزار و لوازمی را برای اصلاح برخی مناسبات اجرایی و حقوقی کشور در اختیار دارند؟ چرا که شاهد آن بودیم که اصلاح‌طلبان در مقطعی هم دولت را در اختیار داشتند و هم مجلس را اما گاها به بن بست می‌رسیدند. چه ضمانتی وجود دارد که فرض بر رییس‌جمهور شدن یک فرد اصلاح‌طلب بازهم اصلاح‌طلبان به بن‌بست نرسند؟

این مساله همچنان وجود خواهد داشت. ما معتقدیم که معنای موفقیت در موفقیت مطلق خلاصه نمی‌شود. همه آنچه در دوران اصلاحات هم انجام شد صرف‌نظر از اتفاقاتی که افتاد اما مدیریت اصلاح‌طلبانه بر روی شاخص‌های کشور تاثیر مثبت گذاشت اما درباره سوالی که مطرح کردید باید بگویم گریزی از این مسائل نیست. در زمان دولت اصلاحات هم گفته می‌شد که اگر دولتی بیاید که قوای سه‌گانه یکپارچه شوند خیلی از مشکلات کشور حل خواهد شد اما شاهد این بودیم و هستیم که قوای سه‌گانه یکپارچه هم شدند اما درون این یکپارچگی، کارآمدی، رشد، رفاه و توسعه کشور بیرون نیامد.

یعنی اصولگرایان هم به این نتیجه رسیدند که مدیریت کشور با یک گفتمان حاکم نشدنی است…

حتما همین گونه است که پروژه حاکمیت یکدست پروژه‌یی شکست خورده است. باید به دنبال دولت‌های کارآمدی برای ایران بود فارغ از اینکه این دولت‌ها اصلاح‌طلب باشند یا اصولگرا. باید بگویم بهترین نوع رقابت در میان جناحین سیاسی کشور رقابت بر سر کارآمدی دولت‌هایشان است نه آنکه تکفیر و تسفیق و توهین و جسارت بر سر اداره کشور و رقابت‌های سیاسی و مردم سایه بیندازد.

با این تفاسیر معتقدید که اگر شرایط عادلانه و مساوی با اصولگرایان برایشان فراهم شود حاضرند تا باری را که بر دوش اصولگرایان سنگینی می‌کند و ثمره‌اش چیزی جز مصایب و مشکلاتی است که امروز ایران و ایرانی با آن مواجه شده است را بردارد و بر دوش خود بگذارد؟

حتما اینچنین است. این را باید بگویم که خروج کشور از مشکلات درونی و بیرونی خواسته قلبی اصلاح‌طلبان است. آنچه برای اصلاح‌طلبان حایز اهمیت است همین مساله است نه مسائل حزبی. اصلاح‌طلبان دل‌شان برای بهبود وضعیت کشور می‌تپد و از این همه مشکلاتی که مردم با آن دست و پنجه نرم می‌کنند نگران و ناراحت‌اند.

آقای مرعشی واقعا اگر اصلاح‌طلبان در انتخابات ریاست‌جمهوری با هیبتی مستقل ورود پیدا نکنند ظرفیت و پایگاه اجتماعی خود را از دست خواهند داد؟

نه این‌گونه نیست. اصلاح‌طلبی یک واقعیت اجتماعی است و در حال حاضر که ما بر سر مسائل درون جناحی بحث می‌کنیم خیلی از دوستان معتقدند که ما اگر در انتخابات کاندیدا نداشته باشیم پایگاه اجتماعی‌مان تقویت می‌شود چرا که بخشی از جامعه ایرانی از سیاست‌های موجود رنجیده است و اکثر رنجیدگان از سیاست‌ها و مدیریت اصولگرایان توقع معرفی نکردن کاندیدا از سوی اصلاح‌طلبان را دارند. این مساله هم یک مساله جدی در بین اصولگرایان است.

با توجه به اینکه اصلاح‌طلبان هزینه‌های بی‌شماری را تا به امروز برای فعالیت سیاسی پرداخت کرده‌اند توانایی دادن هزینه‌های بیشتر برای برخی تغییرات در مناسبات اجرایی و حقوقی ساختار را دارند؟

بله، حتما دارند. اصلاح‌طلبان تجربه خاصی دارند، کشور هم به دلیل مدیریت غلط اصولگرایان دچار لطمه جدی شده و در این میان اصلاح‌طلبان مسوولیتی تاریخی بر عهده دارند تا یک بار دیگر طعم مدیریت کارآمد را در ذائقه ملت ایران قرار بدهند.

به نظر جنابعالی جدای از آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی در میان کاندیداهایی که تا به امروز برای انتخابات اعلام حضور کرده‌اند آیا فردی وجود دارد که بتواند کشور را از مشکلات امروز نجات دهد؟

به اعتقادم همچنان باید منتظر ترکیب نهایی کاندیداهای انتخابات بود. هنوز لیست نامزدهای انتخابات تکمیل نشده است.

به نظر جنابعالی آیا آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی در انتخابات حضور پیدا خواهند کرد ؟

فکر نمی‌کنم که ایشان بیایند.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates