لاریجانی: انتخابات نمایش وابستگی مردم به نظام است
دویچهوله: رئیس قوه قضائیه نسبت به بروز “فتنه” دیگر در انتخابات ریاست جمهوری ماه آینده هشدار داد. شورای نگهبان میگوید که نتایج بررسی صلاحیت داوطلبان ممکن است فردا اعلام شود.
صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه، روز پنجشنبه (۳۱ فروردین/ ۲۰ آوریل) در سخنرانی خود در گردهمایی روسای كل دادگستری و دادستانهای سراسر كشور نسبت به وقوع یک “فتنه” دیگر در انتخابات ریاست جمهوری هشدار داد.
به گزارش خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضائیه، لاریجانی گفت: «اهمیت انتخابات برای نظام جمهوری اسلامی ایران روشن است؛ مخصوصا اینکه در انتخابات نوعی نمایش اقتدار و همبستگی ملی صورت میگیرد. مردم با بصیرت و احساس دینی، وابستگی خود به نظامی که خودشان پدید آوردهاند را نشان میدهند؛ نظامی که در طول سی و چند سال اخیر همواره مورد هجمه دشمنان است و مردم با این احساس در صحنه میآیند و حضور پیدا میکنند.»
رئیس قوه قضائیه در بخش دیگری از سخنانش درباره احتمال وقوع حوادت مشابه انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸ گفت: «در جریان فتنه ۸۸ همه میدانیم که متاسفانه برخی رفتارهای نامزدهای انتخاباتی در داخل کشور و از آن مهمتر شیطنت دشمنان خارجی و طراحیهای آنها داشت فتنه بزرگی را در کشور رقم میزد.»
لاریجانی اضافه کرد: «بعید میدانیم آنها بخواهند این مسیر را دوباره تجربه کنند؛ ولی درعین حال روسای دادگستریها و دادستانها آمادگی، توجه و احتیاط را نباید از دست بدهند و اگر در توهم، کسانی فکر میکنند با فتنهگری میتوانند برخی از دیدگاههای فاسدشان را بر علیه نظام پیش ببرند، روسای دادگستریها و دادستانها وارد صحنه شوند.»
مقامهای جمهوری اسلامی ایران اعتراضهای رایدهندگان ایرانی به نتایج اعلامشده انتخابات سال ۸۸ را “فتنه” مینامند. رئیس قوه قضائیه در سخنرانی روز پنجشنبه حوادث سال ۸۸ را “واقعا فتنه” توصیف کرد و گفت: «بالاخره با حضور مردم این فتنه از بین رفت و فتنهگران چه در داخل و چه در خارج سیلی محکمی خوردند.»
بررسی صلاحیت داوطلبان در شورای نگهبان
از سوی دیگر عباسعلی كدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان، روز پنجشنبه درباره نتایج بررسی صلاحیت داوطلبان نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری گفت: «در جلسه امروز شورا مستندات درباره وضعیت داوطلبان بررسی و اعضا نظر دادند اما کار بررسی حساس است بنابراین مقرر شد فردا جلسه فوقالعاده داشته باشیم و اگر به نتیجه برسیم آن را اعلام خواهیم کرد.»
کدخدایی افزود: «از آنجا که تعداد داوطلبان زیاد بود لازم است بررسیها با دقت بیشتری صورت گیرد و این مسأله باعث شد تا فردا هم جلسه ادامه یابد. اگر فردا به جمعبندی برسیم اعلام میکنیم اما اگر غیر از این بود پنج روز دیگر فرصت داریم.»
کدخدایی درباره شرایط احراز صلاحیت داوطلبان نیز گفت که شرایط اصل ۱۱۵ قانون اساسی باید در داوطلبان احراز شود بنابراین عدم تأیید یا رد صلاحیت مطرح نیست.
اصل صد و پانزدهم قانون اساسی جمهوری اسلامی میگوید: «رئیس جمهور باید از میان رجال مذهبی و سیاسی که واجد شرایط زیر باشند انتخاب گردد: ایرانیالاصل، تابع ایران، مدیر و مدبر، دارای حسن سابقه و امانت و تقوی، مومن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی ایران و مذهب رسمی کشور.»
تشخیص اینکه چه کسی “مدیر و مدبر” است یا دارای “امانت و تقوی” و “مومن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی ایران و مذهب رسمی کشور” است، بر عهده شورای نگهبان است.
منتقدان میگویند شورای نگهبان با اتکا به اختیارات خود در تفسیر همین اصل قانون اساسی، افراد بیرون از دایره فکر و سلیقه خود را از گردونه رقابتهای انتخاباتی خارج میکند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.