اینستالایو، رسانه تازه انتخابات ریاست جمهوری ایران
بیبیسی: پخش زنده اینستاگرام به کمک نامزدهای انتخاباتی ریاست جمهوری ایران آمده است
حدود یک ماه پیش، مالاکای، نوجوان ۱۳ ساله اهل ایالت جورجیا در اتاقش را قفل کرد و مقابل تلفن هوشمندش با یک تفنگ بازی کرد و عاقبت تصادفا به خودش شلیک کرد.
این اتفاق مقابل چشمان حدود چهل نفر از دنبال کنندگان حساب اینستاگرام او اتفاق افتاد. چند دقیقه بعد این چهل پنجاه نفر بیرون خانه جمع شدند تا ببینند چه اتفاقی افتاده است.
واقعیت همان بود که در اینستاگرام شاهدش بودند، مالاکای کشته شده بود.
جذابیت مرگبار عرضه و ارائه زندگی خود، حالا از سلفی گذشته و به پخش زنده در اپلیکیشن محبوب اینستاگرام رسیده که چند ماهی است به آن افزوده شده است.
از پخش زنده اینستاگرام کسان دیگری هم استفاده کردهاند و خبرساز شدهاند. مثلا به تازگی زنی روند عمل زیباییاش را به صورت زنده برای دنبال کنندگان حساب اینستاگرامش پخش کرد.
اما در ایران پخش زنده اینستاگرام فقط برای نوجوانان کاربرد ندارد. این روزها این امکان اینستاگرام به کمک نامزدهای انتخاباتی ریاست جمهوری آمده است تا نگاه کاربران شبکههای اجتماعی را به سوی خود و برنامههایشان جلب کنند.
من سخنرانی پس از ثبتنام حسن روحانی و ابراهیم رئیسی دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری ایران را همراه با چند هزار کاربر دیگر از طریق اینستالایو یکی از خبرنگاران حاضر در وزارت کشور تماشا کردم.
تلفن گاهی میلرزید و قاب تصویر جا به جا میشد اما سخنرانی تا آخر پخش شد و پرسش و پاسخ خبرنگاران و نامزدها را هم دنبال کردم.
نشست خبری محمود احمدینژاد و حمید بقایی هم در وزارت کشور به صورت زنده و از طریق اینستاگرام پخش شد.
ستاد انتخاباتی حسن روحانی چند روز بعد از ثبتنام، تجمع انتخاباتی او را در قزوین روی اینستاگرام به صورت زنده پخش کرد و سخنرانی انتخاباتی ابراهیم رئیسی هم در مسجد حوری تهران به صورت زنده از طریق اینستاگرام پخش شد.
دستکم یکی از سخنرانیهای محمدباقر قالیباف هم از طریق یکی از حسابهای حامی ابراهیم رئیسی در اینستاگرام به صورت زنده پخش شده است.
تاکنون گزارشی از استفاده نامزدهای دیگر انتخابات ریاست جمهوری ایران از امکان پخش زنده اینستاگرام منتشر نشده است.
ستاد انتخاباتی حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران بیش از سایر ستادها از پخش زنده اینستاگرام استفاده میکند.
در روزهای گذشته برنامه سخنرانی و پرسش و پاسخ اینترنتی برخی چهرههای اصلاحطلب ایران که از حامیان حسن روحانی هستند، از جمله مصطفی تاجزاده، عبدالله رمضانزاده و سعید شریعتی در اینستاگرام به صورت زنده پخش شد.
از نزدیکان به ابراهیم رئیسی نیز آگهیهای سخنرانی زنده علی باقری و محمد حسن قدیری ابیانه تاکنون منتشر شده است.
در انتخابات اخیر مجلس ایران، تلگرام، نرم افزار ارتباطی و محوری بود. این اپلیکیشن هم فیلتر نشده و جذابیت خود را از دست نداده است. در هفتههای آینده، هر چه بیشتر به روز انتخابات ریاست جمهوری نزدیک شویم فعالیت هواداران نامزدهای ریاست جمهوری در فضای مجازی بیشتر خواهد شد و اینستاگرام هم به خاطر امکان پخش زندهاش سهم بیشتری در این انتخابات پیدا خواهد کرد.
کار پخش زنده اینستاگرام و شبکههای ویدئویی مستقل از صدا و سیما به این دلیل در ایران رونق گرفته که پس از روی کار آمدن حسن روحانی به مرور محدودیتهای قانونی مربوط به سرعت اینترنت که در سال ۱۳۸۵ تصویب شده بود، کمرنگ شده و کاربران اینترنت توانستند سرعت اینترنت بالاتری را تجربه کنند.
خدمات اینترنت نسل سه، نسل چهار و اخیرا نسل چهار و نیم که در سالهای اخیر بر روی تلفنهای هوشمند ارائه میشود راه را برای مبادله آسانتر اطلاعات پر حجمتر مانند ویدئو و صدا باز کرده است.
آمار وزارت ارتباطات ایران که محمد جواد آذری جهرمی، معاون وزیر ارتباطات در اسفند ماه سال گذشته آن را اعلام کرد، میگوید که مشترکان اینترنت موبایل باند پهن که در سال ۹۲ تعدادشان ۳۰۰ هزار نفر بود اکنون به بیش از ۴۰ میلیون نفر رسیده است.
در قالب برنامه ششم توسعه، مربوط به سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰ نیز مقرراتی برای توسعه دولت الکترونیک تصویب شده است که بر اساس آن سرعت اینترنت باز هم افزایش پیدا خواهد کرد.
تنها شهروندان عادی در ایران نیستند که از مزایای افزایش سرعت و کیفیت اینترنت برخوردار میشوند، بلکه با گسترش این امکان، میزان نیاز و وابستگی سیاستمداران هم به صدا و سیمای جمهوری اسلامی کمتر خواهد شد و آنها برای رساندن پیامشان مجبور نیستند در قالبهای این رسانه محدود شوند.
شهروندان عادی میتوانند در مقابل دوربین پخش زنده اینستاگرام زندگی روزمره خودشان را نمایش بدهند و سیاستمداران میتوانند وعدههایشان را برای هوادارانشان تکرار کنند.
با این حال مناظره زنده نامزدها همچنان در صدا و سیمای ایران برگزار میشود و هنوز تا زمانی که اینترنت بخش عمده سهم رسانه را در ایران تصرف کند زمان باقی است.
تا سالها انحصار رسانهای ایران در دست صدا و سیمای جمهوری اسلامی بود، اما در سالهای اخیر مجوز راهاندازی تلویزیونهای ماهوارهای و اینترنتی متعددی صادر شده است که در این رسانهها قوانین سختگیرانه سازمان صدا و سیما اعمال نمیشود.
بادهای تغییر سالهاست در حوزه رسانه ایران وزیده و امروز به لطف ماهواره و اینترنت، صداهای بیشتر و متنوعتری شنیده میشود.
پیام برای این مطلب مسدود شده.