12.06.2017

دولت ایران در تلاش ″قانونمند″ کردن واردات قاچاق

دویچه‌وله: به گزارش خبرگزاری ایسنا، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران اعلام کرده است که دولت با طراحی سامانه جدیدی قصد دارد با واردات قاچاق کالا به این کشور مبارزه کند. قاچاق کالا از اسکله‌های غیرقانونی که سودهای میلیونی به جیب سازماندهندگانش می‌ریزد، یکی از جنبه‌های آشکار فساد در جمهوری اسلامی است که در جریان مناظره‌های انتخاباتی نیز مطرح شد.

بیشتر بخوانید:۸۰ اسکله غیرمجاز زیر نظر «برادران قاچاقچی»

دولت روحانی می‌گوید در چهار سال گذشته در کنترل قاچاق کالا “بسیار موفق عمل کرده است”. آماری که مسئولان دولت ارائه می‌دهند حاکی از کاهش حجم قاچاق کالا از حدود ۲۵ میلیارد دلار به ۱۲ میلیارد است. یدالله صادقی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت این را “حاصل تلاش مشترک همه دستگاه‌های ذی‌ربط”  از جمله همین وزراتخانه می‌داند.

ایسنا نوشته است که طی هفته‌های اخیر وزارت صنعت، معدن و تجارت از طراحی سامانه‌ جدیدی برای ارائه کدهای شناسایی مخصوص در زمینه کالاهای تولیدی و وارداتی در سه گروه مختلف خبر داد. بر اساس این طرح «از اول خرداد امسال انواع دارو (انسانی – حیوانی)، مکمل‌های دارویی، تجهیزات پزشکی، لوازم آرایشی، تلفن همراه و تجهیزات ارتباطی قابل نصب سیم کارت و دخانیات تنها با نصب کد شناسایی مربوطه مجاز به واردات کالا هستند. همچنین عنوان شد که از اول تیر ماه نیز دیگر گروه‌های مصرفی ملزم به استفاده از این شناسه خواهند بود.»

بیشتر بخوانید: رئیس مجمع واردات: قاچاق پوشاک کاملا سازمان‌یافته است

به گفته معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، با راه‌اندازی این سامانه معضل قاچاق به طور کامل حل نمی‌شود و لازمه این امر ایجاد زیرساخت‌های لازم در بخش‌های مختلف است. در حقیقت راه‌اندازی این سامانه یکی از زیرساخت‌های مرتبط بوده است و گام‌های مکمل دیگری باید برای پایان دادن به قاچاق کالا برداشت.

قاچاق تجهیزات پزشکی و دارو و تحریم‌ها

قاچاق دارو و تجهیزات پزشکی یکی از صدها قلم کالایی است که سودهای کلان به جیب دست‌اندکاران آن در بازار ایران می‌ریزد. تجارتی که میلاد بختیاری، رئیس انجمن وارد کنندگان تجهیزات بیهوشی و تنفسی در ایران آن را “تجارتی کثیف” نامیده است.  به گفته او این پدیده در حوزه تجهیزات پزشکی کاهش چشم‌گیری داشته است. او همچنین به ایسنا گفته است که ایران فقط در یک مورد با تحریم تجهیزات پزشکی روبرو است، تحریم‌های وزارت خزانه‌داری آمریکا.

در دوره تحریم‌های گسترده، دسترسی به بسیاری داروها برای مردم عادی به معضلی بزرگ تبدیل شده بود. هرکس آشنا یا دوستی در خارج از ایران داشت، پول هم، شاید به داروی مورد نیازش می‌رسید. اما این “موهبت” شامل حال خیلی‌ها نمی‌شد. با توافق هسته‌ای و برداشته شدن بخش قابل توجهی از تحریم‌ها این مشکل نیز تا حدودی برطرف شد. به گفته میلاد بختیاری «تنها وزارت خزانه‌داری آمریکا، قانونی را به منظور تحریم در حوزه تجهیزات پزشکی تصویربرداری که شامل برخی کالاهای خاص می‌شود اعمال کرده و به جز این مورد ایران با تحریم هیچ کشوری در حوزه تجهیزات پزشکی روبرو نیست.»

او درباره ابعاد قاچاق تجهیزات پزشکی گفته است که «ابتدا قاچاق تجهیزات پزشکی بسیار بالا بود و تا قبل از اجرایی شدن طرح تحول سلامت به همین شکل پیش رفت، اما در سه سال گذشته روند قاچاق به شدت کاهش یافته چرا که تدابیر خاصی توسط سازمان‌های مربوطه در نظر گرفته شده که مانع از انجام این پدیده می‌شود.» از جمله عمد‌ه‌ترین موارد قاچاق نیز به تجهیزات پزشکی در بخش ارتوپدی اختصاص دارد.

بیشتر بخوانید:مناظره سوم؛ سونامی کنایه و تسویه حساب

تحریم‌های جدید

علیرغم توافق هسته‌ای تاریخی میان ایران و کشورهای ۵+۱ که باعث شد مناقشه‌ای نفس‌گیر پس از دو دهه به سرانجام برسد، اما آمریکا در بخش‌های قابل توجهی از تسهیل کار و برداشتن تحریم‌ها خودداری کرد. از جمله سیستم بانک‌داری ایران هنوز دچار مشکل است.

کمیته روابط خارجی سنای آمریکا ماه گذشته در واکنش به برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران زمینه‌های حقوقی تصویب  تحریم‌های جدید علیه ایران را فراهم آورد. این کمیته با ۱۸ رای موافق در برابر ۳ رای مخالف، به دولت ترامپ اجازه داد در ارتباط با برنامه موشکی ایران تحریم‌های جدیدی علیه این کشور وضع کند.

چهارشنبه هفته گذشته و هم‌زمان با وقوع دو حمله تروریستی در ایران نیز نمایندگان مجلس سنای آمریکا پیش‌نویس طرح تصویب تحریم‌های جدید علیه ایران را با اکثریت قاطع تصویب کردند. این تحریم‌ها در رابطه با برنامه موشکی ایران، حمایت مالی ونظامی از گروه‌های تروریستی و موارد نقض حقوق بشر وضع شده‌اند.

اعمال تحریم‌های جدید هفته آینده در سنا به رأی گذاشته می‌شود. این طرح باید پس از تصویب نهایی در سنا به تایید کنگره آمریکا نیز برسد و در نهایت امضای دونالد ترامپ آن را تبدیل به قانون خواهد کرد. اگرچه جان کری، وزیر امور خارجه پیشین آمریکا وضع تحریم‌های جدید علیه آن کشور را مضر و خطرناک ارزیابی کرده است، اما گفته می‌شود که این تحریم‌ها به احتمال قوی تصویب نهایی خواهند شد.

در واکنش به این سیاست دولت آمریکا عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران روز یکشنبه (۲۱ خرداد/۱۱ ژوئن) اعلام کرد که براساس بندهای ۲۶ و ۲۹ برجام، آمریکایی‌ها متعهدند که برجام را با حسن نیت و در فضای سازنده اجرا کنند و از هر اقدامی که اجرای موفقیت آمیز برجام را تحت الشعاع قرار دهد، خودداری کنند.

او سیاست‌هایی پس از برجام چه توسط دولت قبلی آمریکا و چه توسط دولت جدید آن اتخاذ شده است را «در موارد بسیاری بر خلاف تعهدات آمریکا دانست. عراقچی هم‌چنین به اصلاحاتی در این زمینه اشاره کرده و گفته است که «اصلاحات متعددی تا کنون صورت گرفته و تلاش می‌کنند که موارد نقض برجام را از درون این قانون خارج کنند.» با این همه او تاکید کرده است که «نفس تصویب چنین قانونی می‌تواند بر خلاف “اصل حسن نیت” و “اصل اجرای موفقیت آمیز” برجام باشد.»

برچسب‌ها: , , , ,
در بخش: اقتصادی, امنیتی, سیاسی | توسط: خُسن آقا | بازگشت به وبلاگ خُسن آقا

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates