تکذیب ورود ″نهنگ آبی″ به ایران
دویچهوله: ایران ورود “نهنگ آبی” به کشور را رد میکند. چالش یا بازی اینترنتی “نهنگ آبی” کاربر را تشویق به طی ۵۰ مرحله میکند که در انتها به خودکشی میانجامد. وزیر ارتباطات ایران گفته است با روسیه در ارتباط با این بازی در تماس است.
رییس اورژانس اجتماعی کشور روز دوشنبه (۲۰ شهریور/ ۱۱ سپتامبر) ورود “نهنگ آبی” به ایران و خودکشی دو جوان ایرانی به علت شرکت در “چالش نهنگ آبی” را تکذیب کرد.
حسن اسدبیگی در گفتگو با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفت: «هرکسی میتواند کلیپهای مختلف خودکشی را که دلایلی جز این بازی دارند را به دست آورده و با نگارش زیرنویسی به روی آن علت را شرکت در چالش نهنگ آبی عنوان کند، اما این ادعاها کاملا بیپایه و اساس است.»
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
به گفته اسدبیگی و بر پایه برخی مشاهدات در فضای مجازی که گفتهی او را تایید میکند، ادعا شده بود در ایران هم “چالش نهنگ آبی” قربانی گرفته است. او این موضوع را “شایعه” و “کاملا بیاساس” خواند. او از کاربران اینترنت خواست تا به تبلیغ برای این بازی/ چالش اینترنتی خشونتبار دامن نزنند.
رییس اورژانس اجتماعی کشور از کاربران خواست تا در اینترنت روشهای پیشگیری از خودکشی را منتشر کنند و مثال زد: «به افراد آموزش دهیم چنانچه با فردی مواجه شدند که دارای علائم خودکشی بوده و به صورت مستقیم و غیرمستقیم اظهاراتی مبنی بر تمایلات خودکشی دارد، وی را به متخصصان از جمله مددکاران، روانشناسان و روانپزشکان ارجاع دهند.»
محمد جواد آذری جهرمی نیز روز پنجشنبه در پستی اینستاگرامی که عکس آن یک نهنگ آبی است نوشت: «این بازی از بسیاری از فروشگاههای نرمافزار حذف شده و به طریق معمول از ایران هم قابل دسترس نیست. امروز با مدیران vk برای عدم اشاعه خشونت از طریق این شبکه اجتماعی مذاکره میکنیم هر چند این شبکه اجتماعی در ایران مسدود است اما تلاشی برای این موضوع خواهیم کرد.»
اشاره وزیر ارتباطات و فنآوری ایران به وکُنتاکته، سرویس شبکه اجتماعی محبوب در میان کاربران روسزبان در جهان بود.
اگرچه واکنش وزیر ارتباطات از سوی برخی ناظران مثبت ارزیابی شد، اما تنها دو روز پس از آن بود که حسن کریمی قدوسی، مدیرعامل بنیاد ملی بازیهای رایانهای ایران، گفته بود که نهنگ آبی “مانند چالش سطل آب یخ، یک چالش است و نه یک بازی رایانهای”.
کریمی قدوسی گفت که “بنیاد ملی بازیهای رایانهای از سه ماه پیش از این موضوع مطلع بوده اما آن را رسانهای نکرده چرا که میدانست تاثیر منفی میگذارد. همان تاثیری که امروز در سطح جامعه شاهد آن هستیم.” او در رابطه با تاثیر منفیای که میگوید اکنون در سطح جامعه مشاهده میشود، توضیح نداد.
به گزارش ایسنا، حسن کریمی قدوسی که روز یکشنبه در نشست خبری سومین لیگ بازیهای رایانهای ایران صحبت میکرد گفت که پرداختن به نهنگ آبی “سبب میشود آدمهای سودجو به فکر کپی کردن آن در کشور بیفتند و بحران جدیدی را در سطح کشور ایجاد کنند.”
بازی یا چالش “نهنگ آبی” که گفته میشود یک جوان روس ۲۱ ساله به نام فیلیپ بودکین در سال ۲۰۱۳ خالق آن بوده است، نوجوانان را به آسیب رساندن به خود از طریق پشت سر گذاشتن ۵۰ مرحلهی پرحادثه این بازی تشویق میکند. مرحله آخر خودکشی است. این جوان روس به همین دلیل دستگیر و به زندان محکوم شده است،
بیشتر بخوانید: تلاش فیسبوک برای پیشبینی خودکشی کاربران و پیشگیری از آن
بنا به گزارشی در روزنامه روسی “نووایا گازتا” سرنخهایی از ارتباط بیش از ۱۳۰ خودکشی در روسیه در ظرف یک دورهی شش ماهه با “نهنگ آبی” دیده میشود.
شرکت فیسبوک روز جمعه و در آستانه روز جهانی پیشگیری از خودکشی (۱۰ سپتامبر / ۱۹ شهریور) اعلام کرد که با سازمانهای همکار خود در زمینه پیشگیری از خودکشی مشغول جمعآوری عبارتها، هشتگها و اسامی گروههایی است که با چالشهای آنلاین برای تشویق به آسیب رساندن به خود مرتبط هستند. فیسبوک چنین محتوایی را از روی شبکه اجتماعی خود حذف میکند.
دویچه وله فارسی پیش از این به پنج راهکار در مواجهه با فرد در معرض خودکشی در عصر اینترنت پرداخته است. اگر به نوشتهها یا رفتاری از فردی آشنا یا ناشناس در شبکههای اجتماعی برخوردید که نشان از تمایل او به آسیب به خود و یا خودکشی دارد، این قدمهایی است که میتوانید بردارید:
۱- به او احترام بگذارید
۲- کامنت گذاشتن را رها کنید و پیغام شخصی بنویسید
۳- با افراد یا سازمانهای یاریگر تماس بگیرید
۴- به نقش خود واقف باشید
۵- آگاه باشید که درمان ممکن است
بیشتر بخوانید: پنج راهکار در مواجهه با فرد در معرض خودکشی در عصر اینترنت
پیام برای این مطلب مسدود شده.