آستان قدس مالک ۴۳ درصد وسعت مشهد است
رادیوفردا: وزیر راهوشهرسازی ایران از آنچه «رشد بادکنکی» شهر مشهد خواند٬ انتقاد کرد و مدیر طرح جامع مسکن مشهد هم از تملک ۴۳ درصد «وسعت» این شهر از سوی آستان قدس رضوی خبر داد.
روزنامه شرق در شماره روز دوشنبه٬ ۲۰ شهریور خود نوشته که عباس آخوندی در مراسم تودیع و معارفه مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید در مشهد٬ از افزایش وسعت و جمعیت این شهر گلایه کرد.
آقای آخوندی گفت که زمان تصویب طرح جامع شهر مشهد در سال ۷۴ قرار بر این شد که وسعت این شهر در ٢٢ هزار هکتار و جمعیت آن در یک میلیون و ٨٠٠ هزار نفر کنترل شود.
وی افزود این در حالی است که «امروز وسعت این شهر به ٣١ هزار هکتار و جمعیت آن به سه میلیون نفر افزایش یافته است».
وزیر راه اضافه کرد که از سال ٧٤ تاکنون٬ «وسعت شهر مشهد ٩ هزار هکتار افزایش یافته است که بیش از چهار هزار هکتار آن در منطقه حاشیهنشین و بیش از چهار هزار هکتار دیگر در منطقه بافت فرسوده افزایش وسعت داشته است».
آنطور که آخوندی اعلام کرده است، ۳۶ درصد جمعیت شهری استان خراسان رضوی و ۱۹ میلیون از جمعیت کل کشور٬ از نظر مسکن٬«در وضع نابهنجار زندگی میکنند».
آستان قدس یکی از مالکان بزرگ مشهد است
روزنامه شرق نیز با لیلا نوروزی، مدیر طرح جامع مسکن مشهد٬ نیز گفتوگو کرده که وی این شهر را دارای رتبه نخست حاشیهنشینی در ایران معرفی کرده است.
خانم نوروزی افزود ارقام متفاوتی از ٦٠٠ هزار تا یک میلیون نفر حاشیهنشین برای مشهد مطرح شده است.
وی با رد نقش مستقیم آستان قدس در توسعه بیرویه مشهد گفت که «آستان قدس خود یک بزرگ مالک در مشهد به شمار میرود و بیش از ٤٣ درصد وسعت شهر در مالکیت آستان است، البته نه به این مفهوم که همه را در ید اختیار دارد، اما بخشی از این اراضی در ید اوست و در بخشی، مستأجر دارد».
نوروزی افزود که به همین دلیل٬ این آستان «قطعا در شکل و شمایل توسعه نقش دارد. از سویی نهادهای برنامهریز توسعه هم در برنامهریزیها بهصورت مستقیم و غیرمستقیم در گسترش حاشیهنشینی نقش دارند».
مدیر طرح جامع مسکن مشهد افزوده است که درباره حاشیهنشینی در مشهد، دیگر نه تنها «با نسلاولیها مواجه نیستیم….{بلکه} اکنون حاشیهنشینهای مشهد بعضا نسل دوم و سوم هستند».
نوروزی افزود که این نسلها٬ «دیگر خودشان را حاشیهنشین نمیدانند و معتقدند مشهدی هستند و خودشان را محق میدانند و میخواهند از تمام حقوق شهروندی برخوردار باشند».
به گفته وی٬ «آنها معتقد به حاشیهنشینی نیستند؛ خودشان را حتی از مشهدیها، مشهدیتر میدانند. پس با جامعه مخاطبی طرف هستیم که اساسا قائل به این مفهوم که حاشیهنشین هستند و ساختوساز آنها غیرمجاز است، نیستند و همین امر، کار را سخت میکند».
دیماه سال ۹۵ تازهترین آمار حاشیهنشینان از سوی رئیس سازمان بهزیستی کشور ۱۲ تا ۱۳ میلیون نفر اعلام شد و این مقام مسئول نسبت به گسترش پدیده حاشیهنشینی در ایران هشدار داد.
انوشیروان محسنی بندپی در گفتوگو با خبرگزاری فارس این آمار را اعلام کرد و «رشد غیر منطقی» پدیده حاشیهنشینی و بیکاری را به عنوان دو تهدید در کشور نام برد.
بر اساس اعلام اسفند سال ۹۳ عليرضا محجوب، عضو کميسيون اجتماعی مجلس٬ حاشیهنشینی در ایران رشدی ۱۷ برابری داشته است.
در پی گسترش این پدیده در ایران٬ آیتالله علی خامنهای با برگزاری چند جلسه با روسای قوا و سایر مقامهای مسئول٬ دستور پیگیری این مسئله را داد و از آنها خواست که برای کاهش آسیبهای اجتماعی برنامه مدونی داشته باشند.
عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور ایران، سال ۹۵ در صحن علنی مجلس گفت که رهبر جمهوری اسلامی در جلسهای با حضور وی گفته که ایران در زمینه کاهش آسیبهای اجتماعی و رفع آنها «۲۰ سال» عقب است.
وی الویتهای آقای خامنهای برای مقابله با معضلات اجتماعی را به ترتیب چنین بر شمرد: مبارزه با مواد مخدر و رفع معضل اعتیاد، حاشیهنشینی، طلاق، مبارزه با بزهکاری و مسائل مربوط به موارد خاص و بحرانی.
پیام برای این مطلب مسدود شده.