18.04.2013

دیپلمات‌های آژانس: ایران فن‌آوری هسته‌ای را ارتقا داده است

دویچه‌وله: خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از دیپلمات‌های مقیم وین می‌نویسد که ایران در سه ماه گذشته سانتریفوژهای سایت فوردو را به ۶۰۰ دستگاه افزایش داده است. این دپیلمات‌ها قید کرده‌اند که همه این سانتریفوژها نصب و راه‌اندازی نشده‌اند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس در روز چهارشنبه (۱۷ آوریل/۲۸ فروردین) در باره ارتقای فن‌آوری مورد استفاده در سایت فوردو خبر داده است. این خبرگزاری با استناد به گفته دیپلمات‌های مقیم وین، از احتمال شتاب گرفتن روند غنی‌سازی اورانیوم در ایران به کمک مواد خام در دسترس و سانتریفوژهای جدید نوشته است.

به گزارش آسوشیتدپرس، بار غنی‌سازی اورانیوم ایران تاکنون بر دوش ۱۲ هزار سانتریفوژ ناکارا بوده و جایگزینی دستگاه‌های نوین، می‌تواند جهشی در برنامه هسته‌ای این کشور باشد.

آسوشیتدپرس می‌نویسد، کارشناسان گمان می‌کردند که تحریم‌های سازمان ملل، دست ایران را از داشتن گرافیت، فولاد و سایر مواد لازم برای ساخت سانتریفوژهای پیشرفته کوتاه خواهد کرد. اما نصب و راه‌اندازی سانتریفوژهای جدید در تاسیسات اتمی این کشور نشانگر تزاید این دستگاه‌ها و گسترش برنامه اتمی ایران است.

در گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ماه فوریه نیز آمده بود که ۱۸۰ سانتریفوژ پیشرفته از نوع آی آر- ۲ در سایت نطنز از سوی بازرسان این نهاد شمارش شده است. در گزارش آژانس تاکید شده که معلوم نیست این سانتریفوژها به صورت کامل یا موردی نصب و راه‌اندازی شده‌‌اند یا نه. این در حالی است که مقامات ایرانی در ۲۳ ژانویه از شروع نصب این دستگاه‌ها خبر داده بودند.

جمهوری اسلامی ایران تاکید می‌کند که طرح‌های اتمی‌اش مسالمت‌آمیز و به منظور کاربردهای غیرنظامی است. مقامات ایرانی، انرژی اتمی را حقی مبتنی بر حقوق بین‌المللی می‌دانند و ساخت هرگونه سلاح اتمی در این مسیر را منکر می‌شوند.

کشورهای غربی و آمریکا، در مقابل به برنامه اتمی ایران با سوءظن می‌نگرند و خواستار شفاف‌سازی این برنامه و همکاری مقامات ایرانی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هستند.

دو دیپلماتی که خبر افزایش سانتریفوژهای تاسیسات فوردو را به آسوشیتدپرس داده‌اند، تاکید کرده‌اند که کارشناسان آژانس در زمان بازدید خود از تاسیسات اتمی ایران، امکان شمارش دقیق سانتریفوژها را نداشته‌‌اند. از سوی دیگر، آنها اجازه نزدیک شدن به سانتریفوژها را هم نیافته‌اند؛ در نتیجه نمی‌توانند در مورد کارآیی فنی آنها نیز قضاوت کنند.

به نوشته آسوشیتدپرس، یکی از این دو دپیلمات اهل کشوری است که نگاهی انتقادی به برنامه اتمی ایران دارد و دیگری متعلق به کشوری بی‌طرف است. این دو دیپلمات که فعالیت‌های اتمی ایران را به دقت دنبال می‌کنند، به دلیل مجاز نبودن در افشای اطلاعات محرمانه آژانس، خواستار محفوظ ماندن نام خود شده‌اند

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates