ایران بار دیگر در قعر فهرست “آزادی اینترنت در جهان”
دویچهوله: سازمان غیرانتقاعی “خانه آزادی” گزارش سالیانه خود در باره آزادی اینترنت در جهان را منتشر کرد. در این گزارش، ایران در رده چهارم از انتهای “فهرست آزادی” قرار گرفته است.
نهاد “خانه آزادی” (Freedom House) سالانه گزارشهایی در باره وضعیت حقوق بشر و رسانههای جمعی در دنیا منتشر میکند. آخرین گزارش این سازمان، به وضعیت آزادی دسترسی به اینترنت و سانسور دولتی اینترنت در ۶۵ کشور، از جمله ایران اختصاص یافته است.
در این گزارش آمده است که در حال حاضر دولتهای ۳۰ کشور اقدام به سوءاستفاده از اینترنت از طریق پخش اخبار نادرست، یا انسداد و سانسور سایتها میکنند.
مایکل آبراموویتز، رئیس “خانه آزادی” میگوید: «چنین اقداماتی پیشتر در انحصار چین و روسیه بود، اکنون در سطح جهانی فراگیر شده است».
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
کارشناسان این نهاد فرادولتی به عنوان مثال به این نتیجه رسیدهاند که دولت ترکیه برای تبلیغ در اینترنت و جلوگیری از اقدامات منتقدان و مخالفان سیاسیاش ۶ هزار نفر را استخدام کرده است.
آنها همچنین دریافتهاند که دولت فیلیپین به افرادی که برای پخش اخبار مورد پسند دولت و همچنین واکنش به پیامهای اعتراضی کاربران منتقد در شبکههای اجتماعی اجیر کرده، ده یورو در ساعت میپردازد.
وضعیت ایران
بر اساس گزارش سالانه “خانه آزادی”، ایران در میان ۶۵ کشور مورد بررسی در قعر فهرست آزادی قرار گرفته و پس از چین (رده آخر)، سوریه و اتیوپی در رده چهارم از انتها واقع شده است.
جمهوری اسلامی در سال ۲۰۱۱ در آخرین رده فهرست آزادی اینترنت قرار داشت و در سال گذشته میلادی به رده ماقبل آخر ارتقا یافت.
بیشتر بخوانید: آزادی اینترنت؛ ایران، رتبهی اول از آخر
در این گزارش همچنین به استفاده گسترده همه جناحهای سیاسی حاکم در ایران از شبکههای اجتماعی بهویژه تلگرام اشاره شده و اینکه “اینستاگرام لایو” در مبارزات انتخاباتی برای رئیس جمهور روحانی نقشی کلیدی داشته است.
در گزارش “خانه آزادی” بر این نکته تاکید شده که کاربران ایرانی با وجود تمامی موانعی که ارگانهای دولتی برای اینترنت ایجاد کردهاند، از روشهای مدرن و موثر برای ارتباطگیری و بحث و تبادل نظر بهره میبرند.
دستگیری فعالان
بازداشت فعالان دنیای مجازی در ایران نیز از چشم کارشناسان این سازمان دور نمانده است؛ بهویژه دستگیری افرادی که کاریکاتورهایی با محتوای مذهبی یا سیاسی منتشر کردهاند و همچنین مدیران کانالهای تلگرامی یا اپلیکیشنهای پیامرسان.
بیشتر بخوانید: عبور از جاده مخوف سانسور اینترنت در ایران
“خانه آزادی” تاکید میکند که اقدامات حکومتی در ایران منجر به بروز خودسانسوری شدیدی در این کشور شده است.
با وجود اینکه حدود ۸۰ درصد بودجه این سازمان را دولت ایالات متحده تامین میکند، “خانه آزادی” به عنوان نهادی مستقل شناخته میشود. مابقی بودجه آن را “صندوق حمایت از دموکراسی سازمان ملل”، “بنیاد جامعه باز” جورج سوروس، دولت آلمان و چند موسسه و دولت دیگر متحمل میشوند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.