شرح بازداشت و پابند زدن به مدیرمسئول روزنامه شرق در مشهد
دویچهوله: مدیرمسئول روزنامه شرق که به دلیل انتشار یک گزارش به دادسرای مشهد احضار شد میگوید او را با پابند به دادگاه بردهاند. این گزارش به شرح زندگی اسفبار در یکی از محلههای مشهد و تجاوز و قتل یک دختربچه افغان میپردازد.
مهدی رحمانیان، مدیر مسئول روزنامه شرق
مهدی رحمانیان، مدیر مسئول روزنامه شرق
مهدی رحمانیان یک روز پس از آزادی از زندان وکیلآباد مشهد در گفتوگوی مفصلی با خبرگزاری ایسنا به شرح چگونگی بازداشت خود، شرایط بازداشتگاه و نحوه انتقالش به دادگاه پرداخت.
مدیر مسئول روزنامه شرق میگوید با “یک تلفن ساده” و بدون احضاریه به دادسرای مشهد احضار شده و بعد از بازپرسی “بدون هیچ حرفی” او را به سلول انفرادی بازداشتگاه دادگاه انقلاب بردهاند.
رحمانیان روز شنبه، هشتم اردیبهشت پس از مراجعه به دادسرای مشهد بازداشت و یک روز بعد با سپردن وثیقه ۵۰ میلیون تومانی آزاد شد.
احضار و بازداشت این فعال رسانهای به خاطر چاپ گزارشی زیر عنوان “از ستایش تا ندا” در شماره ۱۹ فروردین ماه روزنامه شرق انجام شده است. این گزارش به وضعیت دلخراش و تاسفبار زندگی در بخشهایی از محله “قلعه ساختمان” میپردازد.
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
رحمانیان در شرح بازداشت خود درباره این محله گفت: «در بخشهای از قلعه ساختمان مهاجرین غیرقانونی زندگی میکنند که به تبع اینکه فاقد شناسنامه و داشتن امکانات اولیه هستند و هرگز با وجود زندگی چندین ساله در این محلات از طرف جامعه قبول نمیشوند، آسیبهای اجتماعی غیرقابل مهار در محل زندگیشان رشد میکند.»
اوایل فروردین ماه دختربچه افغان شش سالهای با نام ندا در این محله به طرز فجیعی پس از تجاوز به قتل رسید. رحمانیان میگوید گزارش یاد شده “صرفا در راستای رسالت رسانه و با هدف آگاهسازی جامعه و مسئولین برای رسیدگی و پیشگیری منتشر شده بود”.
با این همه انتشار این گزارش به اعتراضهایی در مشهد منجر شد که به گفته مدیرمسئول روزنامه شرق بازنشر آن با تیتری “نامناسب” در یک سایت اینترنتی در شکلگیری این اعتراضها و افزایش حساسیتها موثر بوده است.
احضار غیرقانونی به مشهد
رحمانیان به خبرگزاری ایسنا گفته که در پی این تحولات دفتر معاونت دادستان مشهد در یک تماس تلفنی، و بر خلاف صراحت قانون درباره مرجع رسیدگی به مسائل رسانهها، او را برای اول اردیبهشت به مشهد احضار کرد.
مدیرمسئول روزنامه شرق پس از ارائه توضیحات لازم در دادسرای مشهد و امضای متن اظهاراتش به تهران باز میگردد اما یک روز بعد، بار دیگر از طریق تلفن با این توجیه که “یک امضا باقی مانده” دوباره احضار میشود.
بیشتر بخوانید: مدیر مسئول روزنامه شرق بازداشت شد
رحمانیان با بیان این که به دلیل کسالت با چند روز تاخیر و روز هشتم اردیبهشت به دادگاه مشهد مراجعه کرده گفت: «در کمال تعجب من را بازرسی بدنی کردند و سپس به بازداشتگاه همان دادگاه انقلاب و به سلولی انفرادی منتقل کردند. واقعا متعجب شده بودم. با یک تماس ساده به آنجا رفته بودم و حالا بدون هیچ حرفی من را به سلول انفرادی میبردند.»
مدیرمسئول روزنامه شرق میگوید پس از مدتی معطلی سرانجام موفق به ملاقات با بازپرس شد و پس از بازجویی مجدد هنگام امضای متن سوال و جوابها متوجه شد برایش قرار وثیقه صادر شده است. او افزود در دادسرا به عمد او را معطل کردند تا نتواند در فرصت اداری کار سپردن وثیقه را انجام دهد.
رحمانیان در گفتوگو با ایسنا ادامه داد: «به هر حال دوباره من را به بازداشتگاه و سلول انفرادی بردند. وقتی اعتراض کردم، گفتند در آن اتاق معتادها هستند و بهتر است شما جدا باشید که وقتی آنها رفتند، من را به اتاق بزرگتری فرستادند. بعد از یک ساعت، دیدم پابند آوردند و من واقعا حیران شده بودم!»
انتقال به دادگاه با پابند و دستبند
به هر تقدیر این فعال رسانهای به دلیل گزارشی که در تهران منتشر شده شب را در مشهد در زندان به سر برد: «صبح با لباس زندان به همراه تعداد دیگری از زندانیهایی که باید به دادگاه میرفتند، با پابند و دستبند به دادگاه رفتیم.»
نحوه برخورد با مدیرمسئول روزنامه شرق و دخالت مسئولان قضائی استان خراسان رضوی در مسئلهای که باید در دادگاه فرهنگ و رسانه در تهران پیگیری شود با واکنشهای انتقادی زیادی روبرو شده است.
بیشتر بخوانید: مدیرمسئول روزنامه شرق آزاد شد
احسان بداغی، خبرنگار پارلمانی روزنامه ایران، ارگان مطبوعاتی دولت، در یک پیام توئیتری به کنایه نوشت، کاش دولت ایران در “کشور مشهد” سفارتخانهای داشت تا به داد شهروندان به دردسر افتاده ایران در آنجا میرسید.
محمد جواد حقشناس، رئیس کمیسیون اجتماعی شورای شهر تهران نیز در یادداشتی در ایسنا بازداشت رحمانیان در مشهد را “قابل تامل” خواند و نوشت: «اینکه مدیر مسئول یک رسانه شناخته شده و معتبر به دلیل انتشار محتوا در دادگاه غیرتخصصی و در مرحله بازپرسی بازداشت شود جای تعجب دارد».
مدیر مسئول روزنامه شرق میگوید شرح مفصل چگونگی برخورد با خود و بازداشتش در مشهد را به این دلیل رسانهای کرده که “دیگر چنین اتفاقی برای سایر اصحاب رسانه و دستگاه قضایی رخ ندهد و شاید تدبیری در این راستا صورت بگیرد”.
عبارت حساسیتبرانگیز گزارش
رحمانیان ضمن دفاع کامل از محتوای گزارش منتشر شده درباره محله “قلعه ساختمان” تاکید کرده که در گزارش جملهای بود که شرایط خانمهایی از آن محله را روایت کرده بود که “فکر میکنم اگر این جمله نبود، هیچ ایرادی به گزارش وارد نبود”.
اشاره او به عبارتی است در گزارش که از قول مسئولان سازمان مردمنهاد “جمعیت امام علی”، یک گروه امدادی فعال در محله قلعه ساختمان نقل شده است.
در گزارش با اشاره به کوچه میلان ۶ محله قلعه ساختمان آمده: «در نقشه هم این کوچه وجود ندارد… زنان محله دو دسته هستند، یا تحت هیچ شرایطی از خانه بیرون نمیآیند یا آنها که بیرون میآیند تنفروشی میکنند. یک قرارداد نانوشته بین آنها و همسرانشان وجود دارد.»
بیشتر بخوانید: ارجاع شکایت علی مطهری از دادستان مشهد به دادگاه ویژه روحانیت
به نوشته خبرگزاری فارس این بخش از گزارش روزنامه شرق “با واکنش و تجمع زنان این منطقه و همچنین اقشار مذهبی همراه شده که در نهایت به امضای طوماری در این رابطه انجامید” که ظاهرا انگیزه اقدام قضائی علیه مدیر مسئول این روزنامه شده است.
بسیاری از محلههای حاشیه شهر مشهد با مشکلات گوناگونی روبرو هستند و به دلیل غفلت مسئولان محلی از سالها پیش به مرکز انواع آسیبهای اجتماعی تبدیل شدهاند. رحمانیان میگوید در گزارش روزنامه شرق “آینهای در مقابل این محله گذاشته شد تا واقعیتها را برای مسئولان و مردم منعکس کند” و این کار چیزی جز رسالت رسانهنیست.
پیام برای این مطلب مسدود شده.