“رز سفید ایران”؛ مبارزه برای دموکراسی با اسکناسهای سخنگو
دویچهوله: گروهی به نام “رز سفید ایران” در شبکههای مجازی آغاز به فعالیت کرده و میگوید هدفش فعالیت مسالمتآمیز برای گذار ایران به دموکراسی است. نخستین شکل فعالیت این گروه که آن را “نخستین چالش” نامیدهاند، “جنبش اسکناسنویسی” است.
در چند روز اخیر تصاویر زیادی از اسکناسهایی که بر روی آنها شعارنویسی شده در شبکههای اجتماعی از سوی تعدادی از کاربران ایرانی با هشتگ #صدهزار_اسکناس_سخنگو انتشار یافتهاند. “من براندازم”، “نه به جمهوری اسلامی” و “نه به حجاب اجباری” از جمله شعارهایی هستند که در تصاویر منتشر شده میتوان دید.
مبتکر شعارنویسی بر روی اسکناسها گروهی به نام “رُز سفید ایران” است. این گروه به تازگی و با انتشار مرامنامه کوتاهی در شبکههای اجتماعی مجازی از جمله توییتر، تلگرام و اینستاگرام فعالیت خود را آغاز کرده است. هدف گروه “رُز سفید ایران” مطالبه دموکراسی با روشهای خشونتپرهیز است.
این گروه در معرفی خود میگوید: «گروهی از دانشجویان و اساتید دانشگاه میهن هستیم که با وجود نگرشهای سیاسی متفاوت یگانه راه ممکن برای گذار به دموکراسی را مطالبهگری و مبارزهی مدنی عاری از خشونت میدانیم.»
به اعتقاد این گروه، برای “گذار به دموکراسی” برداشتن چهار گام اساسی لازم است؛ آگاهی و خردورزی، اتحاد مردمی، اجرای هماهنگ مبارزات مدنی و خشونتپرهیزی و ایجاد جایگزینی مناسب برای حکومت آینده.
در ادامه بیانیه مرام این گروه آمده است: «رز سفید ایران میکوشد تا با معرفی و گسترش نافرمانیهای مدنی و مبارزات خشونت پرهیز، روشی مسالمتآمیز برای گذار به دموکراسی را پیش روی بگذارد و پیوندی قویتر بین مردم و اپوزیسیون آزادیخواه، برقرار سازد و مردم را در حرکتی صلحآمیز به سوی دموکراسی یاری رساند.»
“رز سفید ایران” میگوید به هیچ گروه و شخص و مرامی، وابسته نیست، اما حامی تمامی جریانها و شخصیتهای سیاسی است که برای دموکراسی به صورت خشونتپرهیز تلاش میکنند.
یادی از خواهر و برادر شول
گروه “رز سفید ایران” نام خود را از یک جنبش مقاومت آلمانی در زمان حکومت نازیها گرفته است. رهبری این گروه را جمعی از دانشجویان و استادان دانشگاه مونیخ آلمان بر عهده داشتند. این گروه فعالانه علیه رژیم هیتلر فعالیت میکرد.
سوفی شول و برادرش هانس شول، دو چهره نامدار گروه “رز سفید” در آلمان بودند که ماموران گشتاپو هر دو آنها را با گیوتین اعدام کردند. سوفی شول، دانشجوی دانشگاه مونیخ، هنگام اعدام ۲۲ سال داشت.
امروزه خواهر و برادر شول در شمار قهرمانان مقاومت آلمانها در برابر رژیم نازی هستند و در اکثر شهرهای آلمان خیابان و یا یک مکان عمومی به نام آنها نامیده شده است.
“صدهزار اسکناس سخنگو”، نخستین چالش
یکی از اعضای گروه رز سفید ایران به دویچهوله فارسی گفت این گروه فعالیت خود را در قالب پروژههایی به عنوان “چالش” پیش میبرد و “صدهزار اسکناس سخنگو” اولین چالش علنی این گروه است.
به گفته وی: «در این چالش مدنی و خشونتپرهیز تمام هممیهنان را دعوت به نوشتن پیامها و سخنان خود بر روی اسکناس میکنیم. موضوع پیامها کاملاً آزاد است. از مسئله بیکاری، آب، حقوق کارگری تا بیان مسائل اجتماعی و سیاسی نظیر پوشش اجباری و آزادیهای اجتماعی و سیاسی را میتواند در برگیرد.»
در دعوتنامه رز سفید ایران برای نخستین چالش آمده است: «اسکناسِ نافرمان، اولین چالش ماست در راستای نافرمانی مدنی. درد و دل اسکناسی ما، صدای مردم است تا به گوش حکومت برسد. ما مردم ایران خواهان صلح و دوستی و آزادی به معنای واقعی کلمه و جامعهای نوین هستیم. پس وعدهی ما در شبکههای مجازی با چالش “صدهزار اسکناس سخنگو” در ایران!»
پیام برای این مطلب مسدود شده.