کشتیهای ‘صیادی چین’ در خلیج فارس چه میکنند؟
بیبیسی: از ابتدای سالجاری موضوع حضور کشتیهای صیادی چین در خلیج فارس و دریای عمان مطرح شده است، معترضان به این حضور میگویند کشتیهای چینی خلیج فارس را “جارو” میکنند ،اما در سوی دیگر مسئولان میگویند این کشتیهای “ترال” متعلق به ایران است و با مجوز سازمان شیلات این کشور فعالیت میکنند.
فریدون همتی، استاندار هرمزگان، اخیرا (۲۰ مرداد ماه سالجاری) با رد ورود کشتیهای صیادی چین به آبهای ایران گفت: “این کشتیها چینی نیستند. مجوزهای صید برای ایرانیهاست و هرسال تمدید میشود. این کشتیها مجازند در عمق۲۰۰ متری دریا و فاصله۱۲ مایلی از ساحل ماهیگیری کنند.”
آقای همتی همچنین تاکید کرد که سازمان شیلات ایران مجوزهایی صادر کرده که ماهیگیران این کشور از محل صید “فانوس ماهی که یک دوره خاصی عمر دارند، بهرهمند شود. برهمین اساس، مجوز صید به ماهیگیران محلی داده میشود و آنها هم از کشتیهای چینی و یا دیگر کشورها که امکان صید ماهی فانوس در عمق۲۰۰ متری دریا را دارند، استفاده میکنند.”
به گفته استاندار هرمزگان به دریابانی و نیروهای دریایی سپاه اعلام شده که اگر این کشتیها در فاصله زیر ۱۲ متری ساحل اقدام به صید کردند، تخلف محسوب میشود و میتوانند آنها را متوقف و با آنها برخورد کنند.
همچنین حسن صالحی، رئیس شیلات ایران، نیز بدون اشاره به کشتیهای چینی اخیرا عنوان کرد: “اگر ما این فانوسماهیها را برداشت نکنیم، عمان از سهم ما برمیدارد. توسعه آبزیپروری، کاهش واردات و سود بزرگ از محل توقف صادرات، فعالشدن ظرفیتهای خالی کارخانههای پودر ماهی در قشم و هرمزگان از جمله سودهایی است که این کار به ایران رسانده است. گذشته از اینها، کنار برداشت فانوسماهیها، ماهیهای خوراکی دیگری برداشت میشود که بخشی از آنها، حلالگوشتاند و بخشی دیگر حرامگوشت که از راه ویتنام و هنگکنگ به چین صادر میشود.”
“تخلف چینیها”
این در حالی است که سعید عبادی، سخنگوی انجمن صنفی دریانوردان ایران، در اوایل مردادماه به باشگاه خبرنگاران گفت که از زمان حضور کشتیهای چینی با مالکیت ایرانی و کارکنان چینی، صید کشتیهای صنعتی ایرانی از ۸ تن به یک تن رسیده است و صید صیادان سنتی منطقه جاسک از یک تن به کمتر از ۵۰۰ کیلوگرم “کاهش” یافته است.
آقای عبادی همچنین به تخلفات این کشتیهای چینی اشاره کرد و گفت: ” ملوانان این کشتیها ردیابها را خاموش میکنند و با پرداخت جریمه ۶۰ میلیون تومانی به بهانه خراب بودن ردیابها به شیلات، بیش از ۸۰۰ میلیون تومان ماهی را از صیدگاهها در شعاع غیرمجاز و تعیین نشده به صورت غیر قانونی صید میکنند که همین موضو ع عامل اصلی کاهش صید صیادان بومی شده است.”
احمد مرادی ،نماینده مردم بندرعباس در مجلس، با بیان اینکه شرکتهای صیادی ایرانی با استفاده از کشتی و تجهیزات چینی اقدام به ماهیگیری در خلیج فارس میکنند، گفت: “ماهیگیری کشتیهای بزرگ در آبهای خلیج فارس به اکوسیستم منطقه ضربه زده است.”
آقای مرادی، با اشاره به اینکه شرکت های چینی کشتی های خود را به شرکت های ایرانی برای ماهیگیری اجاره می دهند، گفت که شرکتهای صیادی ایرانی با استفاده از کشتیها و تجهیزات چینی اقدام به ماهیگیری در محل صیدگاه های ساحلی میکنند که هم باعث از بین رفتن آبزیان شده و هم صیادان سنتی را دچار مشکل کرده است.
در ادامه اعتراضها به حضور کشتیهای چینی، یک صیاد به خبرگزاری علم و فناوری استان هرمزگان گفت: ” قبلا درآمد خوبی داشتم و می توانستم خرج خانواده ام را تامین کنم اما مدتها است که با لنگر انداختن کشتی های بزرگ چینی در آبهای خلیج فارس و نقاطی که ما برای صید می رفتیم دیگر هیچ ماهی و یا میگویی وجود ندارد. حالا دریا نرویم غذای مان چه می شود قیمت ماهی و میگو سه برابر شده و با کمبود شدید عرضه ابزیان در بازار بندرعباس مواجه هستیم . مردم بندرعباس غذای عمده شان ماهی ومیگوست چطور می توانند قوت روزانه خودرا تامین کنند در حالی که کشتی های چینی دریا را اجاره کرده و همچنان سهم مارا غارت می کنند.”
کیانوش جهانبخش، عضو شورای عالی استانهای کشور از مقاماتی است که نسبت به حضور کشتیهای صیادی چینی در آبهای خلیج فارس اعتراض دارد.
آقای جهانبخش اواسط مردادما به خبرگزاریهای ایران گفت: “چینیها با صید ناروا با کشتیهای بزرگ و صنعتیشان، دریا را جارو میکنند و نسل آبزیان را از بین میبرند. به مشاهدات و حرف مردم و صیادان هرمزگان در این زمینه اعتماد کنید.”
پیام برای این مطلب مسدود شده.