«اصلاحات مد نظر رهبر» در بودجه ۹۸ و ارتباط آن با مقاصد نظامی
رادیوفردا: بهروز نعمتی، سخنگوی هیئت رئیسه مجلس ایران، روز چهارشنبه ۲۱ آذر اعلام کرد که «تقدیم لایحه بودجه ۹۸ به مجلس به بعد از اعمال اصلاحات مد نظر رهبر جمهوری اسلامی موکول شدهاست».
یک روز پیش از آن حسن روحانی، رئیسجمهور ایران، پس از برگزاری جلسه سران سه قوا گفته بود که آیتالله علی خامنهای درباره لایحه بودجه «رهنمودهایی» داشتهاست. به گفته وی، در جلسه سران قوا بر سر چگونگی عملیاتی و اجرایی شدن این رهنمودها بحث شدهاست.
در مورد جزئیات این «رهنمودها» و چرایی دخالت رهبر جمهوری اسلامی در تنظیم ارقام بودجه سال جدید ایران خبر زیادی منتشر نشده اما از گزارشهای پراکنده رسانههای داخلی و سخنان یکی از نمایندگان مجلس چنین برمیآید که «رهنمودهای» رهبر جمهوری اسلامی مربوط به برداشت مبالغی از «صندوق توسعه ملی» و هزینه کردن آن برای مقاصد نظامی است.
پس از اعلام خبر «اصلاحات مورد نظر رهبر در بودجه ۹۸» رسانههای داخلی تنها به نوشتن این جمله بسنده کردهاند که «خبرها حاکی از آن است که این اصلاحات در سقف منابع بودجه عمومی با محوریت اصلاح سهم صندوق توسعه ملی صورت میگیرد.»
روز پنجشنبه محمد حسینی، نماینده تفرش و عضو کمیسیون برنامه و بودجه، در گفتوگو با خبرگزاری مهر گفت: «در قانون برنامه ششم حکمی وجود دارد که بر اساس آن بودجههای دفاعی از رشد متعارفتری باید برخوردار باشد. اما امسال رشد بودجه دفاعی نسبت به رشدی که مدنظر برنامه ششم بودهاست کمتر است.»
او افزود: «طبق برنامه ششم باید درصدی از منابع صندوق توسعه ملی به بودجه دفاعی اختصاص مییافت که این بخش در بودجه سال ۹۸ پیشبینی نشدهاست؛ در کمیسیون تلفیق این ایرادات لایحه بودجه برطرف خواهد شد.»
صندوق توسعه ملی با هدف ذخیره بخشی از درآمدهای ناشی از فروش نفت و گاز، میعانات گازی و فرآوردههای نفتی در سال ۱۳۸۹ تأسیس شد.
مهمترین مأموریت صندوق توسعه ملی ایران، تبدیل بخشی از درآمدهای نفتی و گازی «به ثروتهای ماندگار، مولد و سرمایههای زاینده اقتصادی» اعلام شدهاست.
این صندوق قرار بوده است به تکیهگاه مالی کشور برای مقابله با شرایط دشوار و تأمین عدالت بین نسلی بدل شود، اما سال گذشته خبر رسید که علی خامنهای به برداشت ۴ میلیارد دلار از موجودی صندوق توسعه ملی برای مقاصد نظامی، صدا و سیما و شماری از طرحهای عمرانی چراغ سبز داده است.
این در حالی است که بودجههای نظامی و صدا و سیما قاعدتاً باید از محل بودجه عمومی کشور تأمین بشوند.
سال گذشته ۲٬۵ میلیارد دلار از این مبلغ برداشتی به مقاصد نظامی اختصاص یافت و حسین آرین، کارشناس نظامی، در گفتوگو با رادیو فردا میگوید که این بودجه برای تأمین هزینههای جنگ در سوریه برداشت شده است.
در مورد موجودی صندوق توسعه ملی ایران ارقام مختلفی منتشر شده و مدتهایی نیز آماری از این میزان ارائه نشده است. در مورد درصدی که از درآمدهای صادرات انرژی کشور به این صندوق ریخته میشود نیز گزارشهای مختلفی انتشار یافته است.
روزنامه دنیای اقتصاد در شماره تازه خود، روز پنجشنبه ۲۲ آذر، گزارشی نوشت که «براساس قوانین بودجهای، دولت موظف است سال آینده ۳۴ درصد از منابع فروش نفت را به صندوق واریز کند. این رقم در بودجه بهدلیل انقباض درآمدی صفر در نظر گرفته شده بود اما ظاهراً حداقل سهم صندوق در سال آینده باید ۲۰ درصد باشد.»
فریدون خاوند، تحلیلگر اقتصادی و استاد اقتصاد، در مورد مسئله دخالت رهبر در برداشت منابع از این صندوق این سؤال را مطرح کرده است که بر پایه کدام قانون اختیار مدیریت «صندوق توسعه ملی» به اراده رهبر جمهوری اسلامی محول شدهاست؟
او میگوید که شاید تنها منبع حقوقی توجیهکننده این اختیار، اصل ۱۱۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی باشد که در بند نخست خود «تعیین سیاستهای کلی نظام جمهوری اسلامی ایران را بعد از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام»، در زمره وظایف و اختیارات رهبر قرار دادهاست.
به گفته او، علاوه بر این در هیچکجای اساسنامه این صندوق، هزینههای نظامی و دیگر مواردی که در مصوبه کمیسیون تلفیق دیده میشود، در زمره مصارف صندوق گنجانده نشدهاست. حتی در تبصره یک بند شش مربوط به مصارف صندوق، این تأکید جلب توجه میکند که «استفاده از منابع صندوق برای اعتبارات هزینهای و تملک داراییهای سرمایهای (عمرانی) و بازپرداخت بدهیهای دولت به هر شکل ممنوع است.»
در حالی که اعلام برداشت از صندوق توسعه ملی برای هزینههای نظامی با اجازه علی خامنهای سال گذشته در رسانهها آشکارا اعلام شده بود، ابعاد خبر مشابه، امسال، هنوز به صراحت اعلام نشده است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.